Vondsten uit de Romeinse vicus onderzoeken

Kom je archeologen helpen in Gemeentehuis!

Van 21 tot en met 30 november is de onderzoekstent van het archeologisch onderzoeksproject ‘Romeinse vicus aan de Rijn’ terug in het Gemeentehuis van Alphen aan den Rijn. Anderhalve week lang kun je opnieuw meehelpen met het onderzoek naar twee Romeinse kampdorpen uit Alphen aan den Rijn: Alphen centrum èn Zwammerdam. Romeins aardewerk en bouwmateriaal van bijna 2000 jaar oud komen op tafel. Op sommige dagen ook dierlijk botmateriaal. Allemaal onder je voeten gevonden! Wil je de vondsten mee helpen onderzoeken, wegen en sorteren? En de TENToonstelling over de Romeinse tijd in Alphen en Zwammerdam bekijken? Kom dan naar de tent in het Atrium van het Gemeentehuis. Er komen ook schoolklassen uit Alphen, Boskoop en Bodegraven op bezoek.

Help mee met onderzoek
Het onderzoek naar de Romeinse vicus is 2 jaar geleden begonnen. Misschien heb je de Pop-Up ArcheoHotspot met de onderzoekstent al eerder zien staan, in het Gemeentehuis, op het Rijnplein, bij de Aarhof en in Zwammerdam bij Ipse de Bruggen. Nu keert de tent terug in het Gemeentehuis, boven op een van de vindplaatsen van de Romeinse vicus. Bekijk het aardewerk en andere vondsten en help zelf mee met het onderzoek. In de TENToonstelling kun je van alles te weten komen over het Alphen aan den Rijn en Zwammerdam in de Romeinse tijd. Het is voor alle leeftijden en gratis te bezoeken.

Waar: in het Atrium in het Gemeentehuis van Alphen aan den Rijn, Stadhuisplein 1.

Wanneer: Van woensdag 21 tot en met vrijdag 30 november 2018 van 10.30 tot 16:00 u.

Romeinen in Alphen aan den Rijn en Zwammerdam

In hartje Alphen, aan het Rijnplein, stond vroeger een Romeins fort, een castellum. Het heette Albaniana. En ook in Zwammerdam stond zo’n fort, op landgoed Hooge Burch, met de Latijnse naam Nigrum Pullum. Rondom deze forten ontstond een kampdorp – vicus – waar handelaren, ambachtslieden en familie van de soldaten woonden en werkten.

Er is veel opgegraven op deze plaatsen maar nog lang niet alle vondsten en andere gegevens zijn daarna onderzocht. Archeologen van het project ‘Romeinse vicus aan de Rijn’ onderzoeken de oude opgravingen. Ze proberen antwoorden te vinden op vragen over ontstaan en duur van het kampdorp, de herkomst van de bewoners en de functie van het dorp. Hoe leefden de bewoners en welke ambachten oefenden ze uit?

Het archeologisch onderzoeksproject Romeinse vicus aan de Rijn wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Zuid-Holland, Gemeente Alphen aan den Rijn en het Prins Bernhard Cultuurfonds.


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

25 april 2024 om 10:00 – 23:59 Maggie Blue
25 april 2024 om 13:30 – 23:59 Parkvilla
25 april 2024 om 19:45 – 21:55 Castellum Theater & Film
Back to Black

Back to Black vertelt Amy Winehouses levensverhaal, van haar opvoeding en bruisende jaren in Londen tot haar intense reis naar wereldwijd succes, maar laat ook de donkere kant daarvan zien. Gedurende haar hele carrière tot aan haar tragische dood bleef de zangeres worstelen met haar demonen, haar roem en de toxische knipperlichtrelatie met haar grote liefde.Ook draait de film vanaf 18 april in Castellum!

25 april 2024 om 20:00 – 21:40 Castellum Theater & Film
Miller's Girl

Wanneer de getalenteerde en rebelse studente Cairo Sweet (Jenna Ortega) een schijnbaar onschuldige schrijfopdracht van haar charmante leraar Jonathan Miller (Martin Freeman) aanneemt, raken ze verstrikt in een web van geheimen en verlangens. De grens tussen de docent en de 18-jarige studente vervaagt als ze worden geconfronteerd met onverwachte wendingen bij het gecompliceerde project.

25 april 2024 om 20:00 – 23:59 Parkvilla
25 april 2024 om 20:15 – 21:35 Castellum Theater & Film
WE, the EYES

Op het geluid van rock, bodysound, elektronische, experimentele en klassieke muziek breken tien performers door naar een nieuwe wereld.