Locatie

Nederlands Hervormde Kerk Zwammerdam

Nederlands Hervormde Kerk Zwammerdam

De dorpskerk in Zwammerdam.

Nederlands Hervormde Kerk Zwammerdam
Kerkplein 5
2471 AM Zwammerdam

Overig

Nederlands Hervormde Kerk Zwammerdam

De dorpskerk in Zwammerdam 

Nederlands Hervormde Kerk Zwammerdam

De geschiedenis van de eenbeukige laatgotische kruiskerk met de ingebouwde toren voert terug tot het jaar 1230. Omstreeks die tijd wordt op de huidige plek de eerste kerk gebouwd die in de vijftiende eeuw door brand is verwoest.

In 1673, zo leert ons de geschiedenis, werd aan Claes Reyerse van Outshorn de opdracht verstrekt voor herbouw van de kerk met pastorie en een schoolhuis. Duidelijk waarneembaar is dat de kerk in die tijd is opgetrokken op de oude lage muren van de eerder verwoeste kerk. De oplettende bezoeker kan dit zien vanwege de scheidslijn tussen de kloostermoppen en de toen gebruikte rijnsteen.

De volgende restauratie, binnen en buiten de kerk, heeft plaatsgevonden in de periode 1953 t/m 1958. In 1998 is het dak voorzien van nieuwe leien. Betreffende het interieur van de kerk valt het voorreformatorisch nisje in het koor op met daarboven het gebrandschilderde raam.

Plaats een reactie

(je ontvangt een validatie link per e-mail om je reactie te bevestigen)

 
 
 Wij stellen een reactie bijzonder op prijs, maar behouden ons het recht voor reacties, die ongefundeerd zijn of een anonieme afzender hebben te verwijderen.

Reacties op Nederlands Hervormde Kerk Zwammerdam:

 

Er zijn nog geen reactie's geplaatst.

Nieuws

  • Nieuws over Nederlands Hervormde Kerk Zwammerdam