Locatie

Park Rijnstroom

Park Rijnstroom

Het Rijnstroompark heeft een lange geschiedenis.

Park Rijnstroom
Park Rijnstroom
- Alphen aan den Rijn

Natuur

Park Rijnstroom

Rust en ruimte in het centrum 

Park Rijnstroom

Park Rijnstroom
Het Rijnstroompark heeft een lange geschiedenis. In de 18e eeuw stond hier het Buitenverblijf Rijnstroom. Vanaf 1895 was het in gebruik bij de Martha Stichting, een opvanghuis voor jongeren. De gebouwen op het terrein deden dienst als school, kerk en kinderhuis. Die gebouwen hebben nu een andere bestemming gekregen, zoals theater/filmhuis, restaurant, appartementencomplex en creatief centrum. Sinds 1982 is de gemeente Alphen aan den Rijn de eigenaar van dit park in de wijk Lage Zijde.
In de jaren 30 en 40 is het park aangelegd in de stijl van tuinarchitecte Mien Ruys. Latere veranderingen gaven het geheel een meer open karakter.

monumentale platanenBomenpark
Park Rijnstroom is een echt bomenpark. Dit is onder andere te danken aan het instorten van de bomenmarkt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Om de Boskoopse kwekers te steunen, kocht het rijk overtollige bomen en schonk die aan instellingen zoals de Martha Stichting.
In het park zijn veel exotische bomen aangeplant, dat wil zeggen bomen die van nature niet in Nederland voorkomen. De Atlasceder en de mammoetbomen bijvoorbeeld, deze zijn het hele jaar groen. De kegelvormige mammoetbomen behoren tot de langstlevende bomen ter wereld, er zijn exemplaren van 3400 jaar oud. Voor het restaurant kleuren de esdoornbladeren in de herfst prachtig geel.

Plaats een reactie

(je ontvangt een validatie link per e-mail om je reactie te bevestigen)

 
 
 Wij stellen een reactie bijzonder op prijs, maar behouden ons het recht voor reacties, die ongefundeerd zijn of een anonieme afzender hebben te verwijderen.

Reacties op Park Rijnstroom:

 

Er zijn nog geen reactie's geplaatst.