Decentralisaties meer dan wetswijziging

Wethouder Han de Jager begrijpt de onzekerheid die dat met zich mee kan brengen. Hij weet echter ook dat alles in stelling is gebracht om op tijd klaar te zijn. “2015 wordt het jaar waarin we echt met elkaar aan het werk gaan.”

Op het gebied van zorg, welzijn, werk en inkomen gaat er veel veranderen. Wat dat precies betekent voor individuele inwoners, is in sommige gevallen nog niet duidelijk.

Serieus nemen
Vanaf 1 januari 2015 krijgt de gemeente er veel nieuwe taken bij. “De decentralisaties zijn veel meer dan een simpele wetswijziging. Het gaat over onderwerpen die raken aan de levens van heel veel mensen. In de afgelopen maanden heb ik veel brieven en mails ontvangen van inwoners die zich zorgen maken over de toekomst. Als wethouder kan ik niet inzoomen op individuele gevallen, maar ik neem die berichten wel heel serieus. In onze gemeente hebben we er daarom bewust voor gekozen om de nieuwe taken te koppelen aan een andere manier van werken. Laten we niet vergeten dat het Rijk ook een forse bezuiniging van ons vraagt. Ons antwoord daarop is dat we veel zaken beter gaan organiseren: meer maatwerk en minder verschillende loketjes, hokjes en schotjes. Daar zijn we nu al mee aan de slag en daar gaan we in 2015 met elkaar aan werken, voor én met de samenleving.”

In de starthouding
“Regelmatig berichten de media over wat fout zou kunnen gaan. Als het jou dan treft, raak je natuurlijk gealarmeerd. Ik vind het belangrijk om daar een ander beeld tegenover te zetten. In onze gemeente hebben we de benodigde randvoorwaarden georganiseerd. Het Serviceplein is ingericht, de Jeugd- en Gezinteams zijn samengesteld, TOM in de Buurt is aangetrokken om een deel van onze taken uit te voeren, medewerkers zijn opgeleid in de nieuwe manier van werken: iedereen staat in de starthouding om op 1 januari daadwerkelijk te beginnen. Dat geeft mij veel vertrouwen in de toekomst, al zullen we gaandeweg best zaken tegenkomen die nog beter of anders kunnen.”

Ook een beroep op u|“Onze medewerkers en partners trekken veel meer de wijk in, zodat we kunnen doen wat dáár nodig is, dicht bij de mensen. We doen echter ook een beroep op de inwoners zelf. Wat heeft u nou écht nodig om grip te krijgen op uw eigen leven? Wat kunt u zelf en welke mensen uit uw omgeving kunnen iets voor u betekenen? Hoe kunnen wij u ondersteunen om de basis op orde te brengen, zodat u beter voor uzelf kunt zorgen? Vaak weten we niet eens wat er al gebeurt en wat mensen voor elkaar organiseren. Er zijn zoveel mantelzorgers en vrijwilligers die zich inzetten voor een ander en initiatieven nemen. Als gemeente waarderen we dat enorm, wanneer mensen oog hebben voor elkaar, zonder dat wij dat afdwingen. Die wederkerigheid moet weer vanzelfsprekend worden.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving gisteren 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.