Ew
In 1953 startte Ed Noordegraaf een kleine stroopwafelbakkerij in de binnenstad van Gouda: Ewéno. Dankzij zijn unieke recept werden de stroopwafels van Ewéno al snel een groot succes. Ed’s broer Hans en zijn zoon Ed jr komen ook in de zaak werken. De bakkerij groeit en verhuist naar de Vorselenburgstraat in Alphen aan den Rijn. Rond 1960 schaft Ed de allereerste mobiele stroopwafelkraam van Nederland aan. Hiermee en met nog twee andere kramen staat hij op elf verschillende markten in de regio. Zoon Patrick komt het team versterken en neemt uiteindelijk de bakkerij over.
Gezelligheid op de markt
Patrick: “28 jaar geleden nam ik de zaak over. Acht jaar later werd de bakkerij gekocht door een grotere bakkerij. Zij namen ook mijn productie over maar bleven dezelfde receptuur gebruiken. Zelf sta ik nu alleen nog maar op markten en af en toe op evenementen. Maar altijd met ingrediënten van mijn vaders receptuur, vers gemaakt in de bakkerij. Ik vind het werk ontzettend leuk. Je ziet op de markt vaak dezelfde gezichten. Sommige klanten komen elke week omdat ze niet thuis mogen komen zonder stroopwafels. De sfeer op de markt is heel ongedwongen. Ik heb een tijd lang mijn slogan 'deze knul heeft lekker spul' op de achterkant van mijn shirt gehad. Dit gaf vaak leuke gespreksstof.”
Landelijke media
“Ik zat een keer in de auto en hoorde mijn slogan voorbij komen op Radio Veronica. Iemand had deze opgegeven voor de top vijf meest foute slogans. Daar is een hoop landelijke- en lokale media aandacht voor geweest. Twee jaar geleden kreeg ik weer een hoop media aandacht. Maar nu omdat mijn kraam was gestolen. Ik had een tweet gestuurd of iemand mijn kraam gezien had. Deze tweet kreeg meer dan 1000 retweets. Helaas heb ik de kraam nooit terug gevonden. Inmiddels ben ik heel tevreden met mijn nieuwe kraam. Hij voldoet volledig aan mijn eisen op het gebied van werkbaarheid en hygiëne. Dit vind ik heel belangrijk omdat ik alles vers bak.”
Koningsdag in het Rijnstroompark
“Dit jaar sta ik met koningsdag weer in het Park Rijnstroom. Ook dan bakken we alles vers. Een superwafel kost €1,20. Daarvan bak ik er drie in een minuut. Doordat ik de hele dag druk aan het bakken ben heb ik weinig tijd voor een praatje. Dat vind ik jammer want zo’n dag is erg gezellig. Gelukkig zijn er een paar meiden die me op zulke dagen helpen met de verkoop. Dat lukt me echt niet alleen. Het is begonnen als familiebedrijf maar inmiddels ben ik nog de enige die is overgebleven. Ik heb zelf geen kinderen om het bedrijf aan over te dragen. Wel helpt mijn nichtje Sam me elke zaterdag. Ze is 15 en heeft nog een hoop dingen die ze in haar leven wil doen. Maar ze heeft er echt talent voor. Ik vind het geweldig om deze ambacht aan haar te leren. Stiekem hoop ik misschien wel dat zij het bedrijf later over wil nemen.”