Zwammerdam energieneutraal: van idee naar concept

Twee weken geleden nog "het beste idee van Alphen aan den Rijn" en nu al een concept, waar diverse partijen intensief mee bezig zijn. Het plan van SERA Business Design won de wedstrijd van DiVA, een initiatief van de gemeente om met de bevolking en het bedrijfsleven na te denken over de toekomst van onze stad.  

Het idee beschrijft de mogelijkheid om met behulp van biogas, dat volop aanwezig is in onze streek, het dorp Zwammerdam volledig onafhankelijk te maken van aardgas, dat meer dan 80% van het energieverbruik (in kWh) van een gemiddeld gezin uitmaakt.  

Groen Links wilde afgelopen donderdag in de gemeenteraad een motie indienen, waarbij de gemeente werd opgedragen het plan alle mogelijke steun te geven. Wat bleek? De wethouder en een aantal ambtenaren zijn al volop bezig en in gesprek met de plannenmakers. De voltallige gemeenteraad reageerde instemmend en de motie hoefde niet eens meer in stemming te worden gebracht. 

De gemeente heeft inmiddels op het hoogste niveau gesprekken aangeknoopt met Liander, de netwerkbeheerder en er is direct na de zomervakantie op het gemeentehuis een top-overleg gepland met alle betrokken partijen, uiteraard ook met de inwoners van Zwammerdam zelf. 

Met Cryonorm / Tekoma, een Alphens bedrijf, met internationale ervaring op het gebied van opslag van vloeibaar gas, heeft SERA besprekingen gevoerd. Technisch blijkt een en ander goed uitvoerbaar. "Als we dit voor elkaar krijgen, hebben we iets unieks. Dan komen de experts uit Indonesië, IJsland, Mexico, uit de hele wereld naar Alphen samen met wetenschappers uit Wageningen en Delft" , aldus directeur Piet Tel.

Meet Jan van Dorp (EKOdorp) staan volgende week besprekingen gepland. Hij is DE expert op het gebied van biogas en met zijn agrarische onderneming aan de J.C. Hoogendoornlaan produceert hij nu al meer gas dan Zwammerdam nodig heeft. 

Pim Perquin van het internationale accountantskantoor BDO, wil in Alphen een nationaal expertisecentrum vestigen t.a.v. de fiscale aspecten van zelfvoorzienende gemeenschappen, wijken en dorpen.  

Uit alle lagen van de bevolking komen enthousiaste reacties. Meer dan ooit blijkt dit onderwerp te leven. Niet alleen mensen, die sterk met het milieu zijn begaan reageren instemmend, maar ook een rasondernemer als Jan Zeeman gaf aan het "een geweldig plan" te vinden.  

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.  

 

 

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.