Lisette Goddrie roept gemeente op beleid te maken

“Het is prachtig dat de gemeente Alphen aan den Rijn druk bezig is om een nieuwe detailhandelsvisie te maken. Ik maak me echter zorgen over de winkels die buiten dit nieuwe beleid vallen”, meldt Lisette Goddrie, mede-eigenaar van Passie voor Slapen.

"Circa 30 procent van de winkels in de gemeente Alphen aan den Rijn zijn niet gevestigd in een winkelcentrum. Voor deze solitaire winkels, alleen of in een groep van minder dan vijf, wordt helemaal niets geregeld."

En ja, ook de slaapspeciaalzaak Passie voor Slapen aan Eikenlaan 229 is een van deze solitaire winkels. Dat is ook de reden dat Goddrie de ontwikkelingen rond de nieuwe detailhandelsvisie op de voet volgt. "Tijdens de presentatie op maandag 26 september bleek dat er verschillende ideeën en plannen zijn, maar dat er geen beleid wordt geformuleerd voor de solitaire winkels. Dat is voor ons een groot probleem. Wij willen namelijk graag uitbreiden met het pand naast ons op nummer 227. Dat is moeilijk, omdat we geen garantie krijgen dat we met de winkel hier mogen blijven. Het huidige pand heeft een overgangsregeling van tien jaar. Wat er daarna gebeurt, is onbekend."

Goddrie heeft ondertussen wel de link gelegd met de ontwikkelingen voor Rijnhaven-Oost. Daar is donderdagavond door de raadsfracties over gesproken. "Ik heb ingesproken, want ik wil aandacht vragen voor ons pand, het pand naast ons en het pand van Biesterfeld aan de overkant van de straat. Deze panden grenzen aan Rijnhaven-Oost, maar zitten niet in het plan. Dat is volgens mij een gemiste kans", aldus Goddrie. "Gelukkig begrijpen wethouder Hoekstra en verschillende partijen wel waarom het zo jammer is."

'Omgevingsplan biedt mogelijkheden'
Zouden de panden Eikenlaan 227 en 229 en het pand Biesterfeld, eveneens aan de Eikenlaan, bij Rijnhaven-Oost horen, dan zouden de gewenste ontwikkelingen worden voorzien van een kader in het Omgevingsplan. Dit is een nieuwe manier van werken die in de plaats komt van bestemmingsplannen. Een omgevingsplan biedt veel meer mogelijkheden. "Het is echt doodzonde. Onze plannen en de plannen voor De Werf op het Biesterfeldterrein horen gewoon thuis in Rijnhaven-Oost. We sluiten naadloos op de gewenste transformatie aan."

Wethouder Tseard Hoekstra heeft begrip voor de vraag, maar zegt er nu niets aan te kunnen doen. "We zijn al te ver met het Omgevingsplan Rijnhaven-Oost. Voorlopig zit er niets anders op dan te wachten op de Detailhandelsvisie 2016-2025. Daar wordt nu aan gewerkt."

Passie voor Slapen is het laatste pand in een lange rij met woonwinkels, doe-het-zelfzaken en verwante branches aan de Van Foreestlaan en tussen De Baronie en de Eikenlaan. Zou dit gebied als één geheel worden beschouwd, dan is hier een winkelzone voor grootwinkelbedrijven die de concurrentie aankan met de Rijneke Boulevard. De Euromarkt, wel genoemd in het concept voor de Detailhandelvisie, is niet concurrerend genoeg onder meer omdat hier niet kan worden uitgebreid.

Foto: Lisette Goddrie tussen het pand van Passie voor Slapen (rechts) en het Biesterfeldterrein (links) aan de Eikenlaan net buiten het transformatiegebied Rijnhaven-Oost.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!