Holland Rijnland tegen realisatie outletcenter Zoetermeer

Maandag stuurde wethouder Tseard Hoekstra namens de gemeenten van Holland Rijnland een gezamenlijke reactie aan de gemeenteraad van Zoetermeer. Holland Rijnland is het niet eens met de conclusies over de ontwikkeling van winkelcentrum Holland Outlet Mall (HOM).

Met een zeer positief onderbouwd raadsvoorstel vraagt het college van Zoetermeer de raad om budget voor de verdere ontwikkeling van de Holland Outlet Mall (HOM). De gemeenteraad bespreekt dit voorstel in december. Het college concludeert dat de economische ontwikkeling van de HOM meer oplevert dan wat de negatieve effecten van de HOM de regio zou kosten. Maar volgens Holland Rijnland (een samenwerking van en voor veertien gemeenten in het hart van de Randstad) worden de opbrengsten in de conclusies van het rapport zwaar overschat en de negatieve effecten voor de omliggende regio’s en winkelgebieden juist zwaar onderschat. Zo worden bezoekersaantallen veel te hoog ingeschat. Darnaast zijn de effecten van de ontwikkeling van Sugar City in Halfweg en de uitbreiding van Leidsenhage tot The Mall of the Netherlands gebagatelliseerd en niet meegenomen in de berekeningen en afwegingen.

Volgens Tseard Hoekstra overschat het college van Zoetermeer de economische waarde van de Holland Outlet Mall. "De gemeenteraad van Zoetermeer krijgt een heel rooskleurig, maar niet realistisch beeld te zien. Holland Rijnland pleit er voor om bij de besluitvorming de provincie een prominente rol te laten spelen. Een dergelijk groots plan heeft namelijk effect op een grotere regio dan alleen de gemeente Zoetermeer. Zoals het onderzoeksrapport zelf aangeeft heeft de ontwikkeling effect op grote delen van Zuid-Holland, delen van Noord-Holland en Utrecht."

Leegstand van winkelpanden
De regio Holland Rijnland kampt – net als elders in Nederland – met leegstand van winkelpanden. Daarom onderzoekt de regio hoe het aantal vierkante meters kan worden teruggebracht en de bestaande winkelcentra kunnen worden versterkt. Holland Rijnland gelooft in het goed functioneren van dergelijke centra. Al eerder sloot het Rijk met de provincie een Retaildeal. Het huidige plan voor de HOM staat hier echter haaks op en gaat ten koste van de bestaande winkelcentra en binnensteden. Verder zijn in de achterliggende berekeningen voor de HOM de uitbreiding van Leidsenhage (met een geplande uitbreiding van 20.000 m2 en mogelijk 30.000 m2) en de FOC Sugar City (25.000 m2) in Halfweg niet of nauwelijks meegenomen.

Holland Rijnland is ook van mening dat de verwachtingen rondom het aantal bezoekers en de groeiende werkgelegenheid te rooskleurig worden voorgesteld. De toestroom van kooppubliek is gebaseerd op cijfers van andere outletcentra, zoals Bataviastad en FOC Roermond. Echter de situatie is daar anders, omdat er veel minder winkelaanbod in die regio’s is. De vraag is of de nieuwe arbeidsplaatsen die de HOM creëert, niet uiteindelijk een verschuiving betekent van werkgelegenheid, doordat andere winkelcentra verder onder druk komen te staan.

Tegen realisatie van outletcenter
Om verschillende redenen is Holland Rijnland dus gekant tegen de realisatie van het outletcenter in de nabije regio. De provincie wil het  overschot aan vierkante meter detailhandel terugbrengen, om oplopende leegstanden een halt toe te roepen. Dit provinciale beleid, maar ook de Retailvisie Leidse regio en de in oprichting zijnde Retailvisie Alphen aan den Rijn, staan op gespannen voet met een vestiging van een HOM in de regio. Om die redenen voorziet Holland Rijnland desastreuse gevolgen door de ontwikkeling van de HOM. Holland Rijnland heeft dit per brief laten weten aan de gemeenteraad van Zoetermeer.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!