Grootenhuijs: dondersteen wordt geslaagd zakenman

Robert Grootenhuijs, voorzitter en mede-eigenaar van winkelcentrum De Ridderhof en diverse andere zaken, is een gelukkig en drukbezet zakenman. Zijn laatste aanwinst is De Zaak.

Hij heeft een veelbesproken leven gehad en werd in zijn pubertijd gevreesd. Met een grote vriendenkring heeft hij dingen gedaan die niet mochten. "De politie had er de handen vol aan", vertelt hij. "Met vrienden bivakkeerden we onder winkelcentrum De Ridderhof. We verstoorden de buurt met onze brommers, spoten graffiti en er werden stoute jongensdingen gedaan. Die tijd heeft er wel voor gezorgd dat ik ben geworden wie ik nu ben. Ik zag en deed dingen die bepalend waren voor mijn toekomst. Drank, drugs en cafeïne heb ik in die tijd afgezworen en ik gebruik ze nog steeds niet. Ik vind het zo vies!"

Alphen aan den Rijn - Grootenhuijs is 50 jaar geleden geboren en heeft een tweelingbroer, Mark. Later komt er een broertje bij, Paul. Het is een gelukkig gezin. Vader heeft een goede, financiële baan bij Heineken in Zoeterwoude en moeder is assistent van de hoofdzuster in het ziekenhuis. "Op de lagere school was ik een dondersteen", vertelt Grootenhuijs. "Ik heb veel gespijbeld en kattenkwaad uitgehaald. Daarna ben ik naar het Wellantcollege gegaan en heb de tuinbouwopleiding gevolgd."

Hij is 17 jaar wanneer hij het huis uitgaat. "Ik wilde op mijzelf gaan wonen en kreeg met tweelingbroer Mark een huis van mijn ouders in de Tuinstraat 17. Het was een geweldige tijd. Het huis werd verbouwd door mijn vader. Hij heeft de alkoof eruit gesloopt en alles keurig opgeknapt. Ik was heel netjes en hield de boel schoon."

De vriendenclub verhuisde mee. De herrie van de brommers en het lawaai dat jongens maakten, kan menig Alphenaar zich nog herinneren. "In die tijd kreeg ik een ernstig ongeluk bij het basketbalveld. Een auto schepte mij terwijl ik wandelde en reed daarna over me heen. Zwaar gewond, met scheurtjes in de ruggenwervel, lag ik weken in het ziekenhuis. Ik heb acht maanden gerevalideerd. Daarna ben ik een jaar gaan werken bij de Hobbyhal op de Emmalaan."

Grootenhuijs krijgt verkering met Ageet ten Brink en gaat in dienst bij haar broers in De Ridderhof. Hij werkt er 5,5 jaar. De drang naar een eigen zaak wordt steeds groter. De relatie houdt geen stand.

"Ik wist al vanaf mijn dertiende dat ik iets voor mijzelf wilde gaan doen." Hij is 27 jaar wanneer hij zijn eerste zaak koopt. "Ik had keihard gewerkt en 60.000 guldens gespaard. Op zondag waste ik auto's, werkte 50 uur bij de C 1000 en in het weekend bij Zorba de Griek. Ik kocht Mr. Ed, nu bekend als Santé in De Ridderhof. Mijnheer Willem Arlman, mijn vader en Heineken stonden garant. De eerste twee zijn heel belangrijk geweest. Zonder deze mannen had ik nu geen business."

Bij de C 1000 werkt caissière Lorraine Hitharie, een vrouw met dezelfde drive als Grootenhuijs. Ze gaan samenwonen en zij runt de huidige Primera in de Ridderhof en de Herenhof. Er worden twee dochtertjes geboren. Chelsae is nu 19 en Larissa 16 jaar. De zakelijke genen hebben de meiden van hun ouders geërfd. Ze werken beiden in een van de zaken.

Niet alles gaat in huize Grootenhuijs voor de wind. "Terugkijkend op mijn leven heb ik drie periodes die een zware impact hebben gehad. Het auto-ongeluk met de lange revalidatie en het overlijden van mijn moeder die maar 63 jaar is geworden. En twee jaar geleden kreeg ik het bericht dat mijn broertje Paul aan de gevolgen van een hartstilstand was overleden. Hij is 45 jaar geworden. Zijn dochter Hester van 14 woont nu bij ons. Het zijn dingen die je overkomen en waar je geen grip op hebt. Gelukkig zijn er ook leuke dingen in het leven. Het mooiste dat mij is overkomen, is de geboorte van Chelsae en Larissa."

Grootenhuijs heeft een keur van zaken opgebouwd: Cafés in Hazerswoude en Woubrugge en Murfy's  Place in Alphen, twee Primera winkels, Santé jr. Catering, Santé Grandcafé Ridderhof, De Zaak, ABD loodgieters- en schoonmaakbedrijf en 1504 DA Vinci.

Bron: Trudy van Schie, Alphens Nieuwsblad/Persgroep Nederland BV


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!