Fantastisch jaar voor de Alphense zwembaden

In het afgelopen eerste jaar van De Thermen 2 B.V. als nieuwe exploitant van zwembaden AquaRijn en De Hoorn in Alphen aan den Rijn is er veel gebeurd. Het werd een fantastisch jaar. Het was echter geen kwestie van 'even overnemen' van een bestaande exploitatie.

De reden voor een nieuwe exploitant voor de gemeentelijke zwembaden in Alphen aan den Rijn is te vinden in een sterk gewijzigd gemeentelijk beleid. Bij Nieuw & Anders, het coalitieprogramma van 2014, gaat het vooral om samenwerken met andere, liefst maatschappelijke, organisaties. Dit is ook het thema van het jaaroverzicht van De Thermen 2 B.V. over afgelopen jaar. Het gaat daarbij overigens ook om behouden wat goed is en toevoegen wat mogelijk is. 

In januari 2016 bleek dat vooral in zwembad De Hoorn sprake is van achterstallig (groot) onderhoud. Zo is een van de drie buitenbaden al een aantal jaren uit de running, is de grote glijbaan aan een moderne opvolger toe en is het horecaconcept verouderd. Behalve een aantal vernieuwingen en renovaties zijn behoorlijke verbeteringen op het terrein van duurzaamheid nodig. Zo moet het dak worden vernieuwd om betere isolatie aan te kunnen brengen en om de plaatsing van zonnepanelen mogelijk te maken. De Thermen 2 wil het onderhoud en vernieuwing bij voorkeur zelf uitvoeren, maar dat kan alleen met een goede financiële bijdrage van de gemeente Alphen aan den Rijn.

In 2016 is De Thermen 2 B.V. begonnen met zo goed mogelijk verwezenlijken van haar plannen samen met zoveel mogelijk maatschappelijke en sportieve partners in beide zwembaden.

In 2016 is in zwembad AquaRijn onder meer ingezet op samenwerking met verschillende zwem- en watersportverenigingen die hier oefenen, trainen en sport bedrijven. De belangrijkste partner is en blijft zwemvereniging AZC.

In 2016 is in zwembad De Hoorn onder meer hard gewerkt om recreanten meer te bieden. Vooral de kinderactiviteiten in de vakantieperioden, turbolessen in de zomervakantie en nieuwe cursussen zijn zeer succesvol.

Sinds 2016 wordt in beide baden afgezwommen volgens de eisen voor ABC-diploma’s. Ook is een aantal aanpassingen volgens deze normen gedaan. Daarom is zowel voor De Hoorn als voor AquaRijn in december de ABC-licentie verkregen.

In het jaaroverzicht is per maand een thema benoemd, zodat over het jaar genomen een goed beeld ontstaat van de maatschappelijke en sportieve samenwerkingen van beide zwembaden.

Zonder de onvoorwaardelijke steun van de medewerkers van De Thermen 2 B.V. zou dit fantastische resultaat over 2016 echter niet mogelijk zijn geweest!


Met vriendelijke groet,
Remco Pielstroom, directeur De Thermen 2 B.V.

JAAROVERZICHT 2016 VAN DE THERMEN 2 B.V. 

JANUARI
"Je kunt niet zeggen: we doen een beetje van dit en een beetje van dat. Als wij echt Nieuw & Anders willen, moet er veel veranderen. Dus ben ik blij met het initiatief vanuit de Alphense zwemwereld om de zwembaden te exploiteren", aldus Michel du Chatinier (foto) in januari 2016. De wethouder Sport meldt tijdens een werkbezoek in april tevreden: "Het gaat om het zoeken van samenwerking. Ik weet nog dat AquaRijn werd gebouwd met als opdracht 'samen in de buurt'. Nu pas zie ik iets ontstaan tussen de buurt en het zwembad." De realiteit is echter ook: "Een cultuuromslag is moeilijk. Ik begrijp dat je eerst de aanloopproblemen moet oplossen en daarna pas kun je van alles in gang zetten." 

FEBRUARI
Het zoeken van samenwerking speelt het hele jaar een grote rol op allerlei vlakken. Een van de eerste succesvolle samenwerkingen ontstaat tijdens de Voorjaarsvakantie en wordt voortgezet tijdens de andere korte schoolvakanties.

In AquaRijn wordt samengewerkt met de buurtsportcoaches van Alphen Beweegt en met JOGG. De insteek is ‘gezonde leefstijl’. In De Hoorn geven verschillende verenigingen demonstraties en workshops. Onder meer AZC, de Alphense Duikvereniging en Windsurfvereniging Zegerplas (foto) zijn aanwezig. Al direct blijken deze workshops heel populair onder de jeugd. 

MAART
Zwemmen is een sport, soms zelfs een topsport, en dat begint bij de eerste kennismaking met het zwembad. Goed leren zwemmen op jonge leeftijd is in het waterrijke Nederland heel belangrijk. Behalve de ‘echte’ zwemsporten zijn er ook andere sportieve activiteiten in (en op) het water zoals ‘instuiflessen’ aquarobic en aquafit en het vrije banen zwemmen. Deze zijn er voor iedereen. Daarnaast zijn er groepsactiviteiten zoals babyzwemmen, zwemmen voor gehandicapten en Vroege Vogels. Zodra je in het bezit bent van je diploma’s zijn er ook allerlei leuke cursussen en activiteiten waaraan je kunt meedoen, zoals duiklessen van onder meer Duik Center Nieuw-Vennep (foto). 

APRIL
Directeur van beide Alphense zwembaden is Remco Pielstroom (rechts op de foto). Hij ziet samenwerking als sleutel voor succes, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Dat zegt Pielstroom als hij te gast is bij De Alphense Talkshow (DAT). "Er is een veranderingsproces op gang gekomen waar wij als organisatie nu inzitten. Er zijn veel zaken waar we mee bezig zijn." De zwembaden worden sinds januari met minder subsidie maar ondernemender gerund en met meer invloed van de Alphense zwem- en watersportorganisaties. Ook maatschappelijke samenwerkingen zijn in een stroomversnelling gekomen. 

MEI
De medewerkers van De Thermen 2 doen mee aan het tweejaarlijkse SamenLoop voor Hoop (foto). Een Aquamarathon in de week voor de wandelestafette levert 420 euro voor KWF kankerbestrijding op. Het team verkoopt verder op 28 en 29 mei in de stand van De Thermen 2 gerbera’s en enveloppen waar een prijsje in zit. Ook mogen kinderen overdag in de aquaballen die in de vijver van Park Rijnstroom liggen.

Er zijn meer Alphense evenementen waar De Thermen 2 zich laat zien. Zo is er tijdens de Alphense Jaarmarkt in september een stand waar de zwembaden zich presenteren. 

JUNI
De Alphense Zwem4daagse in zwembad AquaRijn wordt geopend door wethouder Michel du Chatinier. De wethouder zorgt voor een sportieve opening door zelf de tien banen af te leggen. Hij krijgt daarbij gezelschap van een team zeemeerminnen van De Thermen 2 (foto). Aan de Zwem4daagse doen ongeveer 200 deelnemers mee. Het deelnemersveld gaat van volwassen die er een flinke vaart inzetten tot kinderen zonder diploma maar met zwembandjes die met een volwassen buddy zwemmen.

De hele week zijn er ook leuke activiteiten verzorgd door duikers van Duik Center Nieuw-Vennep, leden van AZC, leden van de Alphense Reddingsbrigade en medewerkers van De Thermen 2.

JULI
"We zien dat de maatschappelijke betrokkenheid groter wordt", zegt Dirk van Kampen (foto links) voorzitter van de Alphense Voedselbank. De Thermen 2  neemt als organisatie deze maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus en geeft alle gezinnen met kinderen bij de Voedselbank een Vakantiekaart voor zwembad De Hoorn. "Wij zijn erg blij met de kaarten", zegt Van Kampen. "De kinderen kunnen de hele vakantie onbeperkt zwemmen, dat is echt veel." "Onze klanten hebben dit hard nodig!", meldt René de Jong (foto rechts). "We proberen om hen uit een isolement te halen. Zonder geld is het moeilijk om deel te nemen aan de maatschappij. De tijd dat je van de bijstand op vakantie kon, is allang voorbij." 

AUGUSTUS
Zwembad AquaRijn is gebouwd als internationaal wedstrijdbad. De hele zomer is het daar dan ook voor gebruikt. Aan het begin van de zomer is het NK voor de D-jeugd in zwembad AquaRijn gehouden voor gemengde teams met  waterpolospelers onder 13 jaar.

In augustus zijn er internationale oefenwedstrijden, want in september is hier het Europees Jeugd Kampioenschap waterpolo voor heren onder 19 jaar (foto). Het gelijktijdig in Den Haag gespeelde vrouwentoernooi is door Nederland gewonnen. In Alphen aan den Rijn zijn de Nederlandse heren achtste geworden. Verschillende groepen van de Alphense basisscholen en andere Alphense organisaties zijn naar het toernooi komen kijken. 

SEPTEMBER
September 2016 staat wereldwijd in de boeken als de warmste septembermaand ooit. De geplande sluitingsdatum voor het buitenbad is dan ook twee keer uitgesteld. De Hoorn slaagt er als enige professionele zwembad in de regio in om dit voor elkaar te krijgen! Het uitstel betekent wel dat ook de Hondenplons (foto) als seizoensafsluiting wordt uitgesteld. De circa driehonderd plonzende honden hebben er niet minder plezier om.

In AquaRijn wordt Burendag gehouden. De buren krijgen een rondleiding, mogen vrij zwemmen en worden getrakteerd op een lekker ‘bakkie’ zoals het goede buren betaamd!

In deze maand start ook Ladies Only, een bijzonder maatschappelijk buurtinitiatief, in zwembad AquaRijn. Hieraan werken De Thermen 2, De Sportvrouw, Alphen Beweegt, TOM in de Buurt, Participe en lifecoach Fatima Achahboun samen. 

OKTOBER
In de herfstvakantie zijn er opnieuw veel kinderactiviteiten waaraan verschillende zwem- en watersportverenigingen meewerken. De zaterdag na de herfstvakantie geven de instructeurs van ‘Mijn auto te water’ een uitgebreide workshop over wat te doen als je met je auto in het water terechtkomt. Een week eerder wordt met dezelfde auto in De Hoorn een fotoreportage voor Quest gemaakt door Cor Kuyvenhoven (foto).

Het kan niet op: het laatste weekeinde van oktober is het Halloween in De Hoorn. Twee avonden met monsters, heksen en een spookhuis. Lichteffecten en natuurlijk de enige echte Halloweendisco!  De kinderen hebben een geweldige feestavond in het bloedrode water! 

NOVEMBER
Tijdens de herfstvakantie zijn workshops zeemeermin zwemmen gegeven door de eigen instructeurs van De Thermen 2. Deze halfuurtjes zijn vanaf de eerste keer een enorm succes bij de meisjes en een enkele jongen. En niet alleen de workshops. De geplande cursus van vier lessen wordt direct al uitgebreid naar twee cursussen. Binnen de kortste keren zijn alle cursussen uitverkocht tot aan februari.

Omdat het zo’n ongekend succes is, worden meteen plannen gemaakt om ook zeemeerminpartijtjes mogelijk te maken. Inmiddels zijn er op veler verzoek ook partijtjes voor de groep 13+. Het verschil zit ‘m vooral in een andere maat zeemeerminkostuum.

De hit is ook Omroep West niet ontgaan. Er komt een interview met instructeur-zeemeermin Susanne die meteen de presentator haar vuurdoop als zeemeermin geeft!

DECEMBER
In december worden plannen gesmeed voor 2017. De pilot van Ladies Only, waarbij zwembad AquaRijn elke maandagochtend uitsluitend voor vrouwen open is, zal in januari worden vervolgd met een tweede cyclus van twaalf weken. Helemaal nieuw in januari is de groepsles Floatfit. Hiervoor hebben instructeurs in december hun certificaat gehaald.

Maar eerst is het kerstvakantie. Pal voor de vakantie trappen de Vroege Vogels in De Hoorn af met een kerstontbijt (foto). In AquaRijn is er een middag Drijf-In bioscoop en twee middagen KidzPlay. Natuurlijk zijn er weer veel activiteiten in De Hoorn.

Middenin de vakantie valt de Unox Nieuwjaarsduik. Maar liefst 112 dappere bezoekers durven het aan om getooid in zwembroek en Unoxmuts in het ijskoude water van het buitenbad te springen. Happy New Year!


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.

Advertorial Evenement vandaag 09:18

Mr. Massada treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Op 7 juli 2024 zal het allereerste landelijke Molukse Festival: het Sama Sama Maluku Festival plaatsvinden. Johnny Manuhutu, beter bekend als Mr. Massada, zal daar een prominente rol spelen. Het festival belooft een combinatie te zijn van Molukse muziek en heerlijk eten.

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.