AZC herstelt nu pas van grote brand in De Thermen

"De brand die zwembad De Thermen in de as legde, was voor onze vereniging een grote ramp", vertelt Jary Göbel, prominent lid van AZC. "AZC heeft in de nacht van 11 op 12 februari 2007 echt alles verloren. Nu pas beginnen we daar als vereniging bovenop te komen."

AZC was een bloeiende vereniging die op nationaal en internationaal niveau een aardig deuntje meespeelde bij de sporten waterpolo, synchroonzwemmen, wedstrijdzwemmen en schoonspringen. "In het verleden regende het medailles en titels vooral voor het waterpoloteam. Ook hebben we veel spelers geleverd voor nationale en internationale wedstrijden en voor de Olympische Spelen. Nu nog zijn verschillende oud-spelers verbonden aan onze vereniging", vertelt Göbel die inmiddels werkzaam is voor zwembadexploitant De Thermen 2 B.V. Hij noemt een aantal namen van bekende Alphenaren die als spelers furore maakten: Remco Pielstroom, tegenwoordig directeur van de Alphense zwembaden, en André de Jeu, fractievoorzitter van Nieuw Elan in de Alphense gemeenteraad, die in zijn vrije tijd als jeugdtrainer aan AZC verbonden is.

AZC was niet alleen haar thuisbasis kwijt, het werd ook onmogelijk om voldoende trainingsuren te bieden. Ondanks de tijdelijke overkapping van het buitenbad van zwembad De Hoorn, moest er ook worden uitgeweken naar zwembaden in Roelofarendsveen en Bodegraven. "Het was ook moeilijk voor andere clubs. Koudekerk verhuisde bijvoorbeeld van De Hoorn naar De Does in Leiderdorp."

Verlies van leden én vrijwilligers 
De brand heeft AZC veel leden gekost. Vooral leden die topsport wilden bedrijven, hebben hun heil elders gezocht. Het duurde vijf lange jaren voordat het oude De Thermen op de originele locatie werd vervangen door het ultramoderne wedstrijdbad AquaRijn. Na de opening in 2012 ging het niet opeens van een leien dakje. "We hebben een grote achterstand opgelopen. Niet alleen actieve leden, maar ook onze vrijwilligers waren 'verdwenen'. We zien nu pas dat er mensen terugkomen", zegt Göbel. "We bouwen nog aan nieuwe teams, nieuwe topsporters, nieuwe werkgroepen. Ik krijg nu pas 'mijn' club terug."

Terugkeer van het clubgevoel
De terugkeer van het clubgevoel is afgelopen zomer gevoed door de reünie voor leden en oud-leden tijdens het Europees Jeugd Kampioenschap waterpolo. "Er komen ineens mensen terug die opnieuw lid worden. Er zijn veel handjes bijgekomen. We kunnen weer werken aan structurele verbeteringen bij AZC. Het is ook zo dat de nieuwe exploitant De Thermen 2 B.V. daaraan sinds begin 2016 fors bijdraagt."

Göbel ziet een uitbreiding van de activiteiten richting ‘de buurt’ wel zitten. "Er staat een heel mooi complex met koffiecorner, goede vergaderruimten en er ligt een bad met een groot scherm. Er zijn veel mogelijkheden. Er zijn veel huurders die echt een sportieve pet op hebben, maar ook voor de bewonersvereniging uit de buurt is er plaats. En, niet te vergeten voor de scholen."

AquaRijn
Het thuishonk van de Alphense Zwem Club is naast de grote tribune. In het Aquahome zijn veel activiteiten voor de leden. Het clubhuis wordt ook intensief gebruikt tijdens wedstrijden. Zeker de wedstrijden van AZC Moscow, oftewel heren1, trekken veel publiek. "De entree is gratis, dus waarom zou je niet een keer gaan kijken?", aldus Göbel.

Op de begane grond is een koffiecorner ingericht van De Thermen 2. Hier kunnen de ouders van de leskinderen op grote schermen de verrichtingen van hun kroost volgen. Ook de vrouwen van Ladies Only maken bijvoorbeeld gebruik van deze service.

Het pleintje tussen het zwembad en het aangrenzende appartementencomplex wordt ‘sportief’ ingezet voor aanvullende activiteiten. Tijdens het EJK stond hier een grote overdekte tent, zodat de bezoekers, spelers en officials voldoende ruimte hadden voor grotere bijeenkomsten.

Herdenken met een feestje
AZC 'herdenkt' de grote brand op zaterdag 11 februari van 18.00 tot 22.00 uur met een 'Hot & Spicy'-feestje in het Aquahome. Info via het Facebookevenement 'AZC Hot & Spicy'.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.