Woonforte: "Coalitie kan 100 miljoen beter besteden"

De nieuwe coalitie wil 100 miljoen euro uittrekken voor isolatie van huurwoningen. Woonforte vindt dat symboolpolitiek, want het is een druppel op de gloeiende plaat. "Wij vinden dat het rijk het geld beter kan besteden aan salarissen in onderwijs en zorg."

Woningcorporaties betalen verhuurdersheffing. Alle corporaties samen betalen 1,7 miljard euro aan het rijk, wat de komende jaren oploopt tot 2 miljard. De nieuwe coalitie wil 100 miljoen korting geven op de verhuurdersheffing in ruil voor isolatie van woningen. In feite is dit dus geen korting, maar een beperking van de stijging.

Directeur-bestuurder Rob Donninger van Woonforte zegt hierover: "De 100 miljoen korting betekent dat er per sociale huurwoning 40 euro beschikbaar is aan isolatiemaatregelen. Dat schiet niet op. Het is symboolpolitiek. Met 100 miljoen euro maak je weinig verschil als het gaat om de isolatie van alle huurwoningen, maar voor salarissen in zorg en onderwijs maakt het wel veel verschil. Goed onderwijs en zorg zijn belangrijk voor onze huurders. Daarom zeggen wij: stop met symboolpolitiek en zet het geld in op plekken waar je wel verschil kunt maken."

Beter dan koopsector
De sociale huursector staat er, ondanks de verhuurdersheffing, qua duurzaamheid veel beter voor dan koopsector. Alle corporaties maken plannen voor CO2 neutrale huurwoningen in 2050. Of dat haalbaar is, is maar zeer de vraag. Want het gaat over vele miljarden. Die 100 miljoen is daar niet eens een druppel op een gloeiende plaat bij. "Wij hebben geen stimulans nodig om te begrijpen dat duurzaamheid belangrijk is. Wij doen dat toch al", aldus Woonforte.

Woonforte: duurzaam en betaalbaar
Woonforte vindt verduurzaming belangrijk. "De komende vijf jaar besteden wij 30 miljoen aan energiebesparende maatregelen in onze woningen. Wij houden de huren ook betaalbaar. Wij hebben een aantal jaren en de huren voor de meeste huurders niet verhoogd. Voor de komende jaren hebben wij een huurverhoging ingerekend die lager is dan inflatie. Woonforte levert haar maatschappelijke prestaties. Wij stellen het op prijs al het rijk hier serieus een bijdrage aan wil leveren, maar niet als het alleen maar symbool politiek is."

Gevolgen verhuurdersheffing
Corporaties betalen de verhuurdersheffing uit de huuropbrengst. In feite betalen de huurders deze belasting. Door de verhuurdersheffing zijn de huren in het land gestegen. Ook konden corporaties hierdoor minder sociale huurwoningen bouwen, waardoor de druk op woningmarkt is toegenomen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.