Nieuws

« Vorige - Volgende »

Beau Begeleid Wonen levert maatwerk

6 februari 2018 - 15:48  •  reacties

Beau Begeleid Wonen levert maatwerk

Alphen aan den Rijn - Beau Begeleid Wonen biedt geen gecontracteerde zorg, maar is een particuliere speler. Financiering van een cliënt kan via de gemeente lopen, maar er wordt ook vaak een beroep gedaan op de Wet langdurige zorg (Wlz).

Beau Begeleid Wonen is in 2012 opgezet door Frederike Pracht. Voor die tijd was er in de Raadhuisstraat een particuliere dagbesteding bij een kaarsenmakerij. "Daar merkten we dat een aantal cliënten behoefte had om begeleid te wonen. Bij hen leefde ook onvrede over wonen in een instelling."

Toen pand Raadhuisstraat 88 vrij kwam, zag Frederike het al helemaal voor zich. "Dit pand was heel geschikt. De kamers zijn zodanig dat je niet veel last van elkaar hoeft te hebben." Een ander pluspunt is de locatie: dicht bij het station en in het centrum. "Onze cliënten kunnen zelf overal naar toe, met de fiets of het openbaar vervoer."

Op dit moment zijn niet alle vijf kamers bezet. De cliënten die er nu wonen, hebben bewust gekozen voor een kleinschalige woonvoorziening als Beau Begeleid Wonen. "Veel instanties zijn zo groot dat de huizen heel erg vol zitten", geeft woonbegeleider Ferry van Deuren aan. "Of je hebt te maken met een gezinsvervangend tehuis, maar daar zijn deze mensen veel te zelfstandig voor."

Bij Beau Begeleid Wonen hebben de cliënten met dezelfde begeleiders te maken. "Wij bieden begeleiding aan bij het koken", voegt Ferry toe. "Daarnaast kijken we naar manieren om, indien nodig, de zelfredzaamheid van de cliënten te vergroten."

Fotograaf: Josh Walet