Advertorial Economie

Jeans: fashionable, comfortabel en altijd goed

Jeans zijn een onmisbaar item in je kledingkast. Bovendien is de spijkerbroek verkrijgbaar in zoveel verschillende wassingen, fits en kleuren dat kiezen voor slechts één exemplaar haast onmogelijk is. Daarnaast is denim als stof erg gewild en zien we naast jeans ook veel blousjes, shorts en zelfs tassen en schoenen van denim.

Kortom: we love jeans! Daarom een ode aan dit fijne fashionitem en de stof waarvan het gemaakt is; denim.

Geschiedenis van de jeans
De spijkerbroek stamt officieel uit 1847. Levi Strauss ontwierp stevige broeken gemaakt van zeildoek speciaal voor de goudzoekers in Californië. Toen de voorraad met zeildoeken op was, ging Strauss over op een sterkere katoensoort, genaamd Serge de Nîmes. Deze naam werd al snel verbasterd tot denim.

In 1872 kwam kleermaker Jacob Davis met het briljante idee om de zwakke plekken (onder meer de hoeken van de zakken) van de broeken te verstevigen met klinknagels. In 1873 vroeg het duo Strauss en Davis gezamenlijk een patent aan op de spijkerbroek. Et voilà; de jeans was geboren!

Weetjes en feiten over jeans

  • De gemiddelde Nederland heeft 5,4 spijkerbroeken in de kast liggen.
  • Men betaalt voor een jeans tussen de €50,- en €100,-.
  • Per jaar worden in Nederland rond de 45 miljoen spijkerbroeken verkocht. Wereldwijd zijn dit er maar liefst 2 miljard.
  • Uit één katoenbaal kunnen 215 jeans worden gemaakt.
  • De duurste spijkerbroek ter wereld kost $250.000 en is bezet met 45 robijnen, 8 diamanten en ruim duizend gram aan 18-karaats witgoud. 

Ben jij ook zo fan van de jeans en zo ja hoeveel denim items heb jij in de kast liggen? Niet genoeg, ga naar Bristol voor de laatste voordeligste jeans. 


Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.