Nieuws

« Vorige - Volgende »

Nabestaanden krijgen eindelijk recht op erkenning

16 april 2018 - 15:20  •  Munneke Lourens  •  reacties

Nabestaanden krijgen eindelijk recht op erkenning

Alphen aan den Rijn - De emotionele gevolgen van zo’n heftige gebeurtenis zijn groot. Niet alleen voor het slachtoffer zelf maar ook voor de naasten is de impact enorm. 

Vergoeding van affectieschade kan het leed van naasten van slachtoffers niet wegnemen, maar wel erkenning en genoegdoening bieden en helpen bij de verwerking, aldus minister Dekker. Het gaat om de erkenning van het verdriet van personen van wie het leven volledig op de kop staat door een fout van iemand anders.

De wet kent het recht op vergoeding van affectieschade toe aan een beperkte kring van nabestaanden en naasten. In beginsel komen de partner van het slachtoffer, de kinderen en ouders in aanmerking voor een vergoeding van affectieschade. Aan stiefouders en stiefkinderen kan eenzelfde vergoeding worden toegekend als aan biologische verwanten, mits sprake is van een duurzame relatie in gezinsverband. Opvallend is dat broers en zussen in deze wet met zoveel woorden niet worden genoemd. Echter lijkt in het wetsvoorstel ook voor deze groep wel ruimte.

De wetgever wil procedures over de hoogte van de vergoeding voorkomen en heeft daarom voorzien in een regeling met vaste bedragen tussen de 12.500 en 20.000 euro, te betalen door de partij die aansprakelijk is voor de gebeurtenis. Door te variëren in categorieën en in de omvang van de vergoeding heeft de wetgever geprobeerd rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van nabestaanden en naasten.

De wet zal in werking treden op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip. Indien u meer informatie wenst dan is het verstandig contact op te nemen met een gespecialiseerde letselschadeadvocaat. 

Fotograaf: PR Munneke Lourens
Munneke Lourens Advocaten.'
Munneke Lourens Advocaten

Professionele begeleiding bij het verhalen van persoonlijke schade.