Molenviergang Aarlanderveen genomineerd voor BankGiro Loterij Molenprijs 2018

De restauratie van de Bovenmolen van de Molenviergang in Aarlanderveen is door de BankGiro Loterij genomineerd voor de Molenprijs 2018. Deze molenviergang is de enige ter wereld die nog wordt ingezet voor de hoofdbemaling van een polder. De winnaar, die via een stemwedstrijd wordt gekozen, krijgt 95.000 euro om te besteden aan restauratiekosten.

De Stichting Molenviergang Aarlanderveen wil met het prijzengeld de restauratie van de Bovenmolen (molen 3) betalen. "Het is belangrijk dat de molens tijdig worden gerestaureerd," vertelt Eric van den Bosch, molenaar van molen 3. "De vier molens en het prachtige landschap eromheen zijn uniek en vertellen het verhaal van een echte Hollandse polder."

Stemmen in september
Van 1 t/m 30 september kan er via molenprijs.nl/aarlanderveenmolenviergang gestemd worden op de Molenviergang van Aarlanderveen, alsmede op de andere genomineerden. Op 5 oktober wordt bekendgemaakt wie de meeste stemmen heeft gekregen en er met het prijzengeld vandoor gaat. Vorig jaar won De Traanroeier in Oudeschild met 11.000 stemmen de BankGiro Loterij Molenprijs 2017. Iedereen die stemt op de Molenviergang van Aarlanderveen maakt zelf kans op een luxe molenarrangement met overnachting voor vier personen.

Restauratie Bovenmolen
Voorkomen dat boerenland en burgerhuizen onder water lopen, dat is het werk van de Bovenmolen in Aarlanderveen. Samen met drie andere molens maalt deze molen het overtollige polderwater naar de Rijn. De vier molens zijn echte werktuigen met vier beroepsmolenaars die vaak volop in bedrijf zijn om de polder van Aarlanderven droog te houden.

Dat is uniek, het ambacht molenaar staat op UNESCO's werelderfgoedlijst. Eric: "Het prijzengeld van de Molenprijs 2018 willen we dan ook gebruiken voor nieuwe roede voor de wieken van de Bovenmolen."

Recreatie
In de polders van Aarlanderveen kan iedereen wandelend en fietsend genieten van het landschap en van de molens. Omdat de molenaars en hun gezinnen op molens 1 t/m 3 wonen, zijn die alleen vanaf het wandelpad naast de molens te bezichtigen. Molen 4 kan op afspraak worden bezichtigd.

Meer informatie over de Molenviergang Aarlanderveen is te vinden op molenviergangaarlanderveen.nl. Meer informatie over de wedstrijd staat op molenprijs.nl.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.