Advertorial Economie

Wijziging WMO-convenant is goed nieuws voor letselschadeslachtoffers

Het komt vaak voor dat iemand zodanig letsel oploopt dat hij of zij (tijdelijk) hulp nodig heeft bij bijvoorbeeld het huishouden. Als het letsel is ontstaan door de schuld van een ander, dan moet de verzekeraar van die aansprakelijke partij, de kosten voor die hulp vergoeden.

Een slachtoffer kan de hulp zelf inkopen maar kan ook bij de gemeente aankloppen voor een voorziening op grond van de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning). Als de hulpvraag wordt goedgekeurd dan krijgt het slachtoffer hulp en moet hij/zij daarvoor een eigen bijdrage betalen. Die eigen bijdrage moet door de aansprakelijke partij worden vergoed. De gemeente bekostigt de WMO-voorziening, maar kan die kosten weer verhalen op de aansprakelijke partij. 

In 2015 heeft het Verbond van verzekeraars een convenant afgesloten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In dat convenant is –kort gezegd- afgesproken dat het Verbond een afkoopsom aan de VNG betaalt in ruil waarvoor de gemeenten niet meer de concrete kosten voor de WMO-voorzieningen aan slachtoffers op de verzekeraars verhaalt. In de toelichting bij dit convenant was het uitgangspunt opgenomen dat een  slachtoffer –op grond van zijn schadebeperkingsplicht- éérst bij de gemeente een voorziening uit de WMO moet vragen en zich hiervoor dus niet eerst tot de aansprakelijke verzekeraar mocht wenden. 

De grootste bezwaren die wij als belangenbehartigers hebben tegen deze constructie zijn dat een dergelijke beperkingsplicht hier niet opgaat, dat de voorzieningen uit de WMO vaak niet voldoen aan de behoeften van het slachtoffer, dat het vaak een langdurig traject is voordat de hulp daadwerkelijk verleend kan worden én dat op deze manier (het risico bestaat dat) gemeenschapsgeld gebruikt wordt, terwijl er een aansprakelijkheidsverzekeraar is die de schade zou moeten dragen.

De VNG heeft nu juridisch advies ingewonnen. Hieruit komt naar voren dat het juridisch niet houdbaar is om slachtoffers te dwingen eerst een beroep op de WMO te doen. Een door het Verbond van Verzekeraars ingewonnen second opinion bevestigt dit. Hiermee is wat ons betreft de grond voor verzekeraars vervallen om nog langer een beroep op dit uitgangspunt te doen.

Een slachtoffer kan dus de aansprakelijke verzekeraar gewoon voor een voorziening aanspreken en de verzekeraar mag het slachtoffer niet verplichten om een beroep op de WMO te doen!

Indien u meer informatie wenst dan is het verstandig contact op te nemen met een gespecialiseerde letselschadeadvocaat.


Meer nieuws

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!