Advertorial Economie

Invloed van de seizoenen op de dakbedekking

Je dak heeft door de seizoenen heen heel wat te verduren. Van heel heet overdag, koud in de nacht of na regen, en dat jaar in jaar uit. De dakbedekking op je dak beschermt wel alle spullen eronder.

Als je dagelijks op het dak staat, weet je daar natuurlijk alles van. In deze blog zetten we dan ook graag alle seizoensinvloeden op een rij.

Herfst
Net als in de zomer is er een overvloed aan bladeren, alleen nu zitten ze niet meer aan de bomen en liggen ze ondermeer op platte daken. Het lijkt onschuldig en misschien denkt u, dat waait er wel weer af met de volgende herfststorm, maar er zijn niet zoveel bladeren nodig om een afvoer te verstoppen. En dan kan het water niet meer weg en blijft het op het platte dak staan. Dat is nooit goed voor de dakbedekking en al helemaal niet als het kouder wordt en het ’s nachts vriest. Op deze manier wordt uw platte dak onnodig extra zwaar belast.

Kortom, ga op tijd het dak op. Mocht er onverhoopt toch lekkage optreden, om wat voor reden dan ook, dan weet u ons natuurlijk te vinden.

Winter
Hierboven werd het al even aangestipt: het gevaar van vrieskou. Vorstschade wordt veroorzaakt door ijs dat zich vastgehecht heeft aan de dakbedekking en vervolgens uitzet. Het is in één oogopslag te herkennen aan kaarsrechte strepen in de dakbedekking. Voorkomen is ook wat dit betreft beter dan genezen. Gebruik echter nooit zout of een ander bijtend middel, want dat kan de dakbedekking beschermlaag aantasten. Verwijder ijs dat op het dak ligt voorzichtig en maak eventuele bevroren leidingen open.

Daarnaast is er in dit jaargetijde kans op sneeuw. Het is het beste om losse sneeuw zo snel mogelijk weg te halen. Voorkom dat de sneeuwlaag groeit, waardoor het onderste deel wordt aangedrukt en het dak zwaarder belast wordt dan nodig. Lees er meer over in onze blog over dakproblemen in de winter.

Lente
In de lente komt de natuur weer tot leven en kunnen we genieten van de mooie bloesems die overal weer verschijnen. Zodra ze uitgebloeid zijn, gaan ze echter rond dwarrelen en kunnen ze in de dakafvoer terecht komen.

Eigenlijk heb je dan hetzelfde probleem als in de herfst. Het enige verschil is dat dode bladeren taaier en talrijker zijn en daardoor eerder voor afvoerverstoppingen zorgen. Neemt niet weg dat u ook in dit jaargetijde een extra oogje op de afvoer moet houden.

Zomer
In de zomer hebben we te maken met grote temperatuurschommelingen. Overdag kan het heel heet zijn en ’s nachts koel en tijdens of na een regenbui kan het ineens flink afkoelen. Dus ook in dit jaargetijde krijgt een plat dak best wat te verduren. Als de dakbedekking goed onderhouden wordt, zult u daar overigens niets of weinig van merken. Is dat echter niet het geval, dan is er meer kans op craquelé: kleine scheurtjes in de dakbedekking. Deze kunnen op termijn tot lekkage leiden.

Het laat maar weer zien hoe belangrijk dakinspectie en -onderhoud zijn voor de duurzaamheid van uw dakbedekking. Een plat dak dat goed ontworpen en aangelegd is en op de juiste manier onderhouden wordt, gaat maar liefst zo’n 25 jaar mee.


Meer nieuws

Advertorial Evenement vandaag 09:25

The Chicago Funk live op Sama Sama Maluku Festival 2024

Op 7 juli 2024 kun je genieten van fun en soul met The Chicago Funk, geprezen als de beste Earth, Wind & Fire tribute band ter wereld! Op 5 april speelden ze de pannen van het Castellum Theater, waar de bezoekers hebben genoten van deze swingende avond.

Advertorial Winactie Sport gisteren 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving gisteren 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving gisteren 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige gisteren 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.