Advertorial Economie

Koffie & dutjes

Ben je ’s middags niet meer vooruit te branden? Zit je knikkebollend achter je bureau? Worden je ogen steeds zwaarder bij ieder woord dat je leest? De middag-dip is een veelvoorkomende klacht. Echt moe ben je niet, maar wanneer je ergens op probeert te focussen verslapt je aandacht en suf je langzaam weg. Gelukkig bestaat er een oplossing: De ‘CoffeeNap’! De CoffeeNap is een combinatie van een dutje doen en een kop koffie, dat werkt als volgt.

Overdag gebruik je de hele dag energie, tijdens het verbranden van energie ontstaat er een afvalstof: Adenosine. Deze stof hoopt zich op en gedurende de dag zorgt dat er voor dat je moe wordt. Wanneer je gaat slapen breekt je lichaam deze stof weer af zodat je met wakkere energie opstaat. Een dutje in de middag breekt Adenosine af zodat je weer fit en wakker aan de slag kunt. Zorg er wel voor dat je niet langer dan 20 minuten slaapt, want anders kom je in een diepere slaapfase terecht en dan kan je juist vermoeid wakker worden als je de slaapcyclus onderbreekt.

Cafeïne neemt de plaats van Adenosine over en geeft je een kleine energie boost. Zo kan je zonder te slapen, tijdelijk aan wat extra energie komen en nog even focussen op de taak waar je mee bezig was.

Wanneer je in de middag moe begint te worden, kan je dus door middel van een dutje of een kop koffie van dat vermoeide gevoel afkomen. Maar er is nog een derde optie: het koffiedutje of CoffeeNap.

De cafeïne die je binnenkrijgt via de koffie heeft ongeveer 20 minuten nodig om van je maag, via de bloedbaan, in de hersenen te komen en het zijn werk kan doen. Dat is dus perfect te combineren met een dutje van 20 minuten. Tijdens het dutje ruimt je lichaam zelf de adenosine in de hersenen op, waardoor de cafeïne alle ruimte heeft om jouw extra effectief van energie te voorzien zodra jij wakker wordt. Een ideale combinatie!

Nog wat extra tips voor het KoffieDutje

1. Om geen cafeïne te verspillen is het belangrijk dat je de kop koffie in één keer leeg drinkt, want de 20 minuten gaan in bij de eerste slok koffie.

2. Ga direct slapen nadat je de laatste druppel koffie binnen hebt gekregen. Ook als je niet direct in slaap valt, of misschien helemaal niet, heeft het nog steeds nut om een momentje te nemen om tot rust te komen en werkt de cafeïne effectiever dan wanneer je geen (poging tot een) dutje zou doen.

3. Je dutje mag maar 20 minuten duren, anders begint de cafeïne te werken tijdens je slaap. Zet dus een wekker en sta direct op wanneer deze af gaat. Omdat je slaap volgens een vaste
cyclus van 90 minuten verloopt is het belangrijk dat je wakker wordt voor je in de diepere slaap komt. Als je uit de diepslaap wakker wordt gemaakt kan het zijn dat je humeurig of
vermoeid wakker wordt.

Volg deze drie stappen voor een optimale boost van wakkere energie, zodat jij de rest van de dag weer productief aan de slag kunt.

Welterusten!


Meer nieuws

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.