Start sloop van Lage Zijde symbolisch begonnen

De kogel, of liever gezegd, de kraan is door het Thorbeckegebouw. Wethouder Van As heeft woensdag 24 september de officiele kick off voor het slopen van de panden rond het Thorbeckeplein, vorm gegeven. In de regen wist de wethouder de sloopkraan te bedienen en nam een gigantische hap uit de perspexpanelen boven de winkels daar. Hiermee is de eerste stap gezet op weg naar de realisatie van een deel van het stadshart Lage Zijde.

Na jaren van overleg, planningen en natuurlijk het regelen van het financiele plaatje is het dan zo ver. Het Thorbeckehuis, gevolgd door de andere panden op en aan het plein, gaat plat. "Een fikse operatie", volgens Richard Vlasman, directeur van het gelijknamige sloopbedrijf. Maar hij gaat voor een korte operatie en hoopt voor de feestdagen de klus geklaard te hebben. En dat niet zo maar. Het slopen gebeurt met oog voor het milieu en natuurlijk de omgeving van de panden. Vlasman is er trots op dat 95% van de sloopmaterialen, hergebruikt kunnen worden. "Eigenlijk zijn wij, naast slopers, ook handelaren geworden in tweedehands bouwmaterialen." Dat betekent zorgvuldig slopen en al het puin sorteren. Daarvoor beginnen de slopers eerst met het strippen van het hele pand waarna het eigenlijke platgooien van binnenuit verder gaat. 

 

Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met het welzijn van het  de passanten en het verkeer. Speciaal daarvoor zijn drie bouwstromen gerealiseerd waardoor de Hooftstraat altijd open blijft voor verkeer. Dit natuurlijk op een veilige wijze. Er komt een corridor voor fietsers en voetgangers tijdens de werkzaamheden aan het Thorbeckeplein in Alphen aan den Rijn. Bouwhekken en verkeersregelaars zorgen voor een veilige oversteek tussen de Van Manderslootstraat en de Hooftstraat. De andere bouwstromen op het plein zelf en aan de Aarkade zullen eveneens duidelijk aangegeven en beveiligd worden. "De klus moet zorgvuldig uitgevoerd worden", aldus Richard Vlasman.  

Ook wethouder Van As toonde zich erg tevreden met de voortgang van de invulling van dit deel van Alphen. Hij vertelde dat het hele college betrokken is bij het  project. "Het gaat er om het hart van een stad goed in te vullen en daar is durf, lef en visie voor nodig. Wij als college staan er voor, en denken dat we met onze plannen een geweldige invulling aan de stadsontwikkeling kunnen geven." De sloop biedt, naast woningen, straks ruimte aan horeca in het voormalige Nutsgebouw, winkels, woningen en natuurlijk de verbinding van de Kromme Aar met de Oude Rijn. Door ook de monding van de Kromme Aar en een stuk rivier zelf te verbreden, ontstaat ruimte voor een gezellig binnenhaventje waardoor Alphen een aantrekkelijke pleisterplaats voor bootjes kan worden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.