« Vorige - Volgende »

Alphense bibliotheek krijgt groene gevel en daktuin

25 april 2017 - 16:46  •  reacties

Alphense bibliotheek krijgt groene gevel en daktuin

Alphen aan den Rijn - Het gebouw komt op de plek komt van het voormalige Aargebouw in het centrum van Alphen aan den Rijn. Naast onderdak aan de bibliotheek en het gemeentearchief, moet het pand straks ook plek bieden aan parkeerplekken voor zo'n vierhonderd fietsen en 320 auto's. "Het onderkomen voor de bibliotheek moest wat ons betreft een iconisch gebouw worden. We hebben bewust te keuze gemaakt dat het gebouw zich onderscheidt van de rest van de Lage Zijde", aldus wethouders Tseard Hoekstra en Kees van Velzen.  

Het behoud van de bibliotheek in het stadshart moet voor extra reuring zorgen en het feit dat bezoekers kunnen parkeren aansluitend aan het winkel- en horecagebied is een absolute meerwaarde voor álle ondernemers in het gebied, stelt de gemeente. 

Het gebouw heeft bovendien een sleutelfunctie voor de verdere ontwikkeling van het stadshart. Na realisatie van het gebouw verdwijnt het tijdelijke onderkomen van de bibliotheek aan het Aarplein. Omdat de parkeerplaatsen verplaatsen naar de parkeertoren naast het parkeerdek van de Aarhof, ontstaat op het plein ruimte voor woningbouw.

Groene gevel
Het gebouw krijgt een groene gevel en sluit daarmee aan op de gemeentelijke duurzaamheidsambities. Bovendien draagt de realisatie van dit gebouw met een groene gevel ook bij aan de vergroening van het Alphense stadshart, waar de gemeente zich momenteel mee bezig houdt. 

Het toekomstbeeld van de bibliotheek omvat ook een innovatieve Urban Roof Farm: een openbaar toegankelijke daktuin waar vooral groente en fruit worden geteeld. 

Bar Amsterdam