Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gemeente onderzoekt drie locaties voor woningbouw

6 november 2018 - 17:53  •  reacties

Gemeente onderzoekt drie locaties voor woningbouw

Alphen aan den Rijn - Binnenkort gaat een voorstel naar de raad over een haalbaarheidsonderzoek naar drie mogelijke woningbouwlocaties. De raad had een analyse gevraagd van zes mogelijkheden. Halte West (Hoorn langs de Leidse Schouw), Noordrand II (Ridderbuurt) en de Kassendriehoek (nabij Ter Aar) zijn in de analyse afgevallen.Bij Halte West ligt te veel infrastructuur, zoals de spoorlijn, de N11 , twee gasleidingen en er ligt een boezem van het hoogheemraadschap. De Ridderbuurt is beter geschikt voor ontwikkeling als natuurgebied. De Kassendriehoek is in gebruik door ondernemers en zal heel duur worden om aan te kopen.

De mogelijke locaties waar het haalbaarheidsonderzoek naar zal worden uitgevoerd, als de gemeenteraad akkoord gaat, zijn: Gnephoek-zuid, nabij Heuvelweg en de Noord- en Zuideinderpolder. De Gnephoek is voornamelijk eigendom van projectontwikkelaars, die zullen willen bouwen. De vraag is of zij bouwen wat de gemeente wil zien. "Daar zijn instrumenten voor", zegt wethouder Van As. Beide andere locaties zijn agrarisch gebied. "Daar moeten we ondernemers uit gaan kopen."

In alle gevallen moet er een nieuw bestemmingsplan komen. Daarnaast moet er ook onderhandeld worden met de provincie Zuid-Holland die in principe geen uitbreiding van bouwlocaties in het Groene Hart wil zien. "Er moet meer gewerkt worden met realistische cijfers", merkt Van As op. "Het gaat wel om onze eigen woningbehoefte.  Er zijn veel doelgroepen die nu niet bediend worden en er zijn nieuwe cijfers voor wat betreft de demografische ontwikkeling. Het is ook belangrijk voor de provincie wat de gemeenteraad ervan vindt."

Illustratie gemeente Alphen aan den Rijn: locaties I, III en V worden verder onderzocht.

Fotograaf: Alphens EV