Alphen-Stad kan verder met zoeken bouwlocaties

Een aantal mogelijke locaties voor kleine nieuwbouwwijken rond Alphen-Stad wordt verder onderzocht. Dit zijn Gnephoekpolder, Noordrand ten noorden van de Heuvelweg en het Oude Rijn Zone gebied. Hier is de Alphense gemeenteraad het unaniem over eens.

Wethouder Gerard van As is buitengewoon verheugd over de steun van de voltallige gemeenteraad op donderdag 31 januari. "We hebben er lang er breed over gepraat. Er was ook tegenstand op verschillende punten. Maar, ik ben erg blij dat de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn de plannen nu ook echt steunt", aldus Van As na afloop van de raadsvergadering.

Het ombouwen van kantoorpanden is klaar. Er zijn geen inbreilocaties meer. Dus moet er aan de randen van de stad worden gebouwd of er komen geen nieuwbouwwoningen meer bij. "Dat is ongewenst. We hebben te weinig sociale huurwoningen. Er zijn geen woningen voor middeninkomens beschikbaar. Dus is er ook geen doorstroming en er is niets voor starters te koop of te huur", is de motivatie van de wethouder.

Woningbouwlocaties
Uit het rapport 'Toekomstperspectief voor landschap en stad' blijkt een aantal mogelijke locaties waar verder onderzoek naar kan worden gedaan. De gemeenteraad neemt de suggesties voor de Gnephoek en de Heuvelweg over. Met locatie Gnephoek wordt de zuidkant van de polder bedoeld, zoals vastgelegd in het coalitieakkoord. Locatie Heuvelweg ligt tussen de Jeltje de Bosch Kemperstraat en de gemeentegrens met Kaag en Braassem.
Aan deze locaties is door de raad de Oude Rijn Zone aan beide zijden van de Oude Rijn toegevoegd. Aan de noordkant tussen de Maximabrug en Koudekerk en aan de zuidkant tussen Hoorn en Hazerswoude-Rijndijk.

Noord- en Zuideinder polder
Omdat er nu toch een hele organisatie is opgetuigd wil wethouder Van As ook laten onderzoeken hoe het draagvlak is om in de Noord- en Zuideinder polder de landbouwfunctie meer te combineren met recreatie, natuur- en landschapsontwikkeling. De raad gaat daarin mee op voorwaarde dat er echt niet naar woningbouw wordt gekeken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 09:53

Leefomgeving Alphen Centrum en Park Zegersloot

In de gebiedsagenda 2024-2027 voor Alphen Centrum en Park Zegersloot gaat het over de leefomgeving van een stedelijk gebied en een aansluitend recreatiegebied. Belangrijk zijn het vergroenen van het stedelijk gebied met een goede aansluiting naar het recreatiegebied, betere verkeersveiligheid vooral voor fietsers en voetgangers en meer ontmoetingsplekken.

Gemeente gisteren 16:18

De fietsrotonde nabij het NS-station is verwijderd

De fietsrotonde langs de Prins Bernhardlaan nabij het NS-station in Alphen aan den Rijn is verwijderd. De rotondes wordt vaak verkeerd gebruikt (tegen de richting in) en vormt een obstakel midden op het fietspad. Met het verwijderen van de fietsrotonde ontstaat er meer ruimte, waardoor je als fietser comfortabeler en zonder hinderlijke obstakels je route kunt vervolgen.

Stadsdichter gisteren 15:45

Chanty Louis is de nieuwe stadsdichter van Alphen

Zondag werd de nieuwe stadsdichter van Alphen gekozen. Lars Ferwerda gaf het stokje over aan de Alphense Chanty Louis (31). Ze schrijft gedichten over streven naar verbinding en strijden tegen racisme.