Kom aan boord bij de Romeinen!

‘Kom aan boord bij de Romeinen’ is een project om de replica van een Romeins binnenvaartschip te restaureren. Dat kost heel veel geld. Vandaar dat hiervoor crowdfunding wordt ingezet: iedereen betaalt een klein bedrag en samen komen we heel ver!

Alphen aan den Rijn heeft een rijke Romeinse geschiedenis. Zowel onder het Alphense Rijnplein als in Zwammerdam zijn Romeinse forten gevonden en opgegraven. Albaniana (Alphen) en Nigrum Pullum (Zwammerdam) staan zelfs op een oude Romeinse kaart als forten langs de grensrivier de Oude Rijn.

Beide forten – bij de Romeinen heet zo’n fort een 'castellum' – hadden een haven ‘voor de deur’. En dat is bij de Romeinen vrij letterlijk. Vanuit een van de grote poorten in de castellummuur had je namelijk uitzicht op de haven.

Van de Alphense haven is weinig teruggevonden, vooral omdat de bedding van de rivier in de loop der eeuwen van plaats is veranderd. In Zwammerdam is meer dan een haven gevonden. Het dorp is zelfs wereldberoemd geworden door de unieke vondst van zes goed bewaard gebleven binnenvaartschepen: drie vissersboten en drie transportvaartuigen.

Een van deze transportvaartuigen, de Zwammerdam 6, is nagebouwd. Dit binnenvaartschip is te zien in Archeon. Sterker nog: je mag erop en erin en eraan komen. Het is immers niet het ‘echte’ Romeinse schip. Dat ligt in Lelystad.

Waar het schip voor werd gebruikt?
Dat weten we niet zeker. Veel van deze grote platbodems werden Duitsland gebouwd en brachten dan natuurstenen bouwmateriaal naar de Lage Landen. Omdat de Zwammerdam 6 sprekend lijkt op de Woerden 7 is dat voor dit schip onwaarschijnlijk. De Woerden 7 is namelijk op een Nederlandse werf gebouwd en dus de Zwammerdam 6 misschien ook. Het kan zijn dat ‘ons’ schip werd gebruikt als vrachtschip. Maar: het is even zo goed mogelijk dat dit schip een veerpont was voor het vervoer van mensen, dieren en goederen.

Crowdfunding
De replica van het Romeinse binnenschip Zwammerdam 6 ligt in Archeon. Dat schip moet dringend worden gerestaureerd. Daarvoor is veel geld nodig – voor de meest dringende reparaties circa 35.000 euro - vooral omdat er enorme planken en balken van eikenhout gebruikt worden. Archeon heeft dit geld niet. Maar: de Romeinse geschiedenis is van ons allemaal. Vandaar de crowdfundingactie ‘Kom aan boord bij de Romeinen’. Iedereen kan een bijdrage storten om de Zwammerdam 6 te redden.

Vanaf 10 mei is deze vier weken durende actie te vinden op www.voordekunst.nl/archeon.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.