Bijzondere plaatsgenoot Gijs Koopman als progressieve rock-bassist

In Alphen aan den Rijn wonen veel mensen die iets bijzonders doen of presteren waar maar weinig mensen van weten. Gijs Koopman is zo’n plaatsgenoot. Hij heeft een bijzondere reputatie opgebouwd in Nederland en daarbuiten als progressieve rock-bassist.

Ongeveer 20 jaar geleden is Gijs Koopman als bassist begonnen bij de band Cliffhanger. Daarna heeft hij nog naam gemaakt bij progrock bands als Knight Area en Sylvium. Sinds 2013 speelt hij bij Ulysses. Gijs combineert de muziek met zijn baan als werkvoorbereider bij Heijmans op Schiphol.

De vraag is waarom Gijs heeft gekozen voor het minder bekende genre van de progressieve rock. Gijs is daar heel duidelijk over: "Ik kan me er helemaal in uitleven. En voor mij als bassist zit er een uitdaging in deze wat complexere muziek."

Tot voor kort speelde Gijs ook nog in Sylvium, maar nu concentreert hij zich volledig op Ulysses. "De band bestaat uit leuke mensen", aldus Gijs. "Ze hebben geen kapsones en maken uitdagende, complexe muziek. De metal-kant is wat ruiger dan de zuivere progrock. Ik kan in de band meer doen met de bas."

De band was al bezig met het nieuwe album ‘#eMotion’ toen Gijs toetrad. Maar hij heeft zeker zijn stempel nog kunnen drukken. "De nummers bestonden al in concept. Ik heb de gaten in kunnen vullen." Dat bleek geen sinecure. "De complexe structuur van de nummers was wel een uitdaging", aldus Gijs. "Bij voorbeeld zit er in een 7/8 maat nummer ineens een 6/8 maat. Als ik boven zat te oefenen, heb ik wel eens zitten vloeken."

Gijs is een autodidact op de bas. "Doordat ik me zelf heb leren spelen, heb ik een eigen stijl kunnen ontwikkelen." Dat wordt erkend want uit meerdere recensies komt naar voren dat Gijs een duidelijke stempel drukt op de nummers. "Het geluid van mijn Rickenbacker is daarbij karakteristiek", aldus Gijs. Hij zoekt altijd de balans tussen de drums en de melodie. Gijs daarover: "Ik maak eigenlijk een bruggetje. De baspartij wordt daardoor een echte partij. Ik houd er niet van om alleen samen met de drums het ritme aan te geven."

Vrijdagavond 16 oktober presenteert Gijs met Ulysses hun nieuwe cd ‘eMotion’ in samenwerking met ‘Serious Music Alphen’ in het Parktheater. Gijs is erg enthousiast over het Parktheater. Met achtereenvolgens Knight Area, Sylvium en ook Ulysses speelde hij al meerdere keren bij Serious Music in het Parktheater. "Dit theater heeft een leuke sfeer. Het is kleinschalig en doet me wat denken aan een aula in een kostschool. Het Parktheater is voor mij eigenlijk een tweede thuis. Ik geloof dat ik er vijf à zes keer gespeeld heb; steeds via Serious Music Alphen." Gijs vindt dit een goed initiatief. "Inmiddels hebben ze een eigen plaats binnen de progrockscene. Een toegangsprijs van zo’n €10, - vind ik bovendien niets als ik dat vergelijk met wat je normaal voor een ander concert moet betalen." Gijs heeft veel zin de het optreden. "We spelen onze hele cd. In de pauze kunnen de bezoekers onze nieuwe cd kopen." In het voorprogramma speelt de band Equisa. "Deze band is ook zeer de moeite waard", aldus Gijs. "Zo’n dubbeloptreden heeft zeker meerwaarde."

Rest nog de vraag naar welke muziek Gijs luistert als hij niet zelf speelt. ‘Klassiek’ is het opvallende antwoord van Gijs. Op zijn stereomeubel liggen een cd-box van Dmitri Sjostakovitsj en de nieuwe Ulysses cd gebroederlijk naast elkaar. Zijn cd-collectie bestaat voor meer dan de helft uit opnames van klassieke muziek. Verschillende Russische componisten zijn hier ruim in vertegenwoordigd. Daarnaast natuurlijk diverse cd’s van progressieve rock iconen als Genesis, Yes King Crimson en Pink Floyd. Maar ook de Beatles zijn ruim vertegenwoordigd. "Als de Beatles er niet waren geweest, had de hele muziekwereld er anders uit gezien", aldus Gijs.

Meer informatie over de releaseparty van de CD “eMotion” op 16 oktober vind je op www.seriousmusicalphen.nl. De kaarten kosten bij reservering €10, - inclusief een consumptie. Het optreden begint om 20.00 uur.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige vandaag 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek vandaag 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.