Schrijver leest voor uit kinderboek De Ezel van Os

Wat heeft het kerstverhaal ons te vertellen als we het los koppelen van een geloof? Dat vroeg schrijver en regisseur Mark Boode zich af. Sinds afgelopen weekend is het resultaat te lezen in het kinderboek De Ezel van Os. Deze titel verwijst heel bewust naar een ander bekend verhaal: The Wizard of Oz. De illustraties werden gemaakt door Alphenaar Jasper de Bruijn. Op 12 december leest Mark Boode voor uit het boek bij de boekhandels Haasbeek in de Julianastraat en de Herenhof. In de kerstvakantie speelt Productiehuis Alphen het verhaal als familievoorstelling.

"Maria wordt bezocht door een engel en accepteert zonder aarzeling een kind dat het op moet nemen tegen een dictatoriaal regime. Dat heb ik altijd al vreemd gevonden," zegt schrijver Mark Boode. "En zo denken er blijkbaar meer mensen over. Kerstmis is een feest van eten en cadeaus geworden. Volkomen onterecht, want het kerstverhaal heeft ons enorm veel te vertellen."

En dus koos Mark Boode voor de vorm van een familiesprookje. De titel, De Ezel van Os, verwijst opzettelijk naar The Wizard of Oz. Alisia, de naam van de hoofdpersoon, verwijst naar Alice in Wonderland. De drie verhalen hebben een duidelijke overeenkomst: ze vertellen over een meisje dat zoekt naar wie ze is en die door het afleggen van een moeilijke reis de beste kanten van zichzelf ontdekt.

Het verhaal
Alisia wil schaatsen. Maar haar ouders hebben hun handen vol aan de voorbereiding van kerst. Als Alisia hierover klaagt, komt het hele huis tot leven, inclusief de beelden uit de kerststal. Alisia belandt in wereld achter Kerstmis. En daar gaat dit jaar veel mis. De stal is een vluchtelingenkamp voor kalkoenen, Jozef is kapot gevallen en Maria wil een gewoon kind. Met een levende blikopener, een eigenwijs schaap en Koning Ezel van Os gaat Alisia op zoek naar de Chriz om alles recht te zetten.

Het boek bevat behalve verwijzingen naar de bijbel ook denkbeelden uit andere geloven en levensovertuigingen. Als Alisia en haar vrienden in een sneeuwstorm belanden, legt de schrijver uit waarom.

Als Alisia bij Maria komt, knielt ze. Maria knielt vervolgens ook en zegt: ‘Kniel niet voor mij, maar voor jezelf. En doe de dingen waar jij in gelooft.’ Mark Boode vindt dit één van de mooiste hoofdstukken uit het boek geworden. ‘Het hoofdstuk is een dialoog tussen een volwassene en een kind, die allebei twijfelen over de keuzes die ze moeten maken. Bij elkaar vinden of hervinden ze zichzelf. Misschien lig hierin voor mij wel de essentie van het boek én van het kerstverhaal. Hoe geef je je leven aan de dingen waar je heel diep van binnen in gelooft en weerstaan we angst, materiële verleiding en alles wat we van anderen moeten?’

Voorleessessie
Op 12 december leest Mark Boode voor uit de Ezel van Os. Om 10.00 uur is er een voorleessessie bij boekhandel Haasbeek in de Julianastraat in Alphen. Om 15.00 uur leest Mark Boode voor bij boekhandel Haasbeek in de Herenhof in Alphen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.

Advertorial Evenement vandaag 09:18

Mr. Massada treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Op 7 juli 2024 zal het allereerste landelijke Molukse Festival: het Sama Sama Maluku Festival plaatsvinden. Johnny Manuhutu, beter bekend als Mr. Massada, zal daar een prominente rol spelen. Het festival belooft een combinatie te zijn van Molukse muziek en heerlijk eten.