Programma Romeins Festival in themapark Archeon

Van 31 juli tot en met 13 augustus is in Museumpark Archeon het Romeins Festival met, net als andere jaren, de herbelevers van Legio Secvnda Avgvsta. Zij zijn de 'Romeinse bevolking' én er zijn veel bijzondere shows en demonstraties te zien. Nieuw zijn de Romeinse Nachten. Vrijdag 5 en zaterdag 6 is de Romeinse afdeling open van 18.00 tot 22.00 uur, met voor de snelle beslissers de mogelijkheid om deel te nemen aan een Romeins aanligdiner.

Het leven langs de Limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk, biedt veel kansen. Er wordt gebouwd en er wordt gehandeld. De lokale economie bloeit. Is de inheemse bevolking daar blij mee? Dat niet. Zij spreken over slavernij, aldus de Romeinse politicus Plinius. Ook veel Romeinen vinden het hier hélemaal niks! De Romeinse historicus Tacitus meldt in een van zijn geschriften: 'Hier kom je alleen indien het je vaderland is'.

Legio Secvnda Avgvsta
Gelukkig denken de Romeinen van Legio Secvnda Avgvsta hier heel anders over. De legionairs slaan hun kamp op,  verzorgen militaire shows en demonstraties en versterken de Romeinse gladiatoren met een vleugje echter Britse humor én vrouwelijk schoon in de Arena. Niet minder belangrijk zijn de vrouwen, kinderen, ambachtslieden en slaven die het legioen volgen. Ook deze burgers verzorgen demonstraties en zij hebben hun 'huisraad' meegenomen!

Goede demonstraties
De leden van Legio Secvnda Avgvsta staan in heel Europa bekend om de goede demonstraties die de groep geeft. Een van de grote hits in Museumpark Archeon is het afschieten van wapentuig. Behalve met pijl en boog weten de Romeinse artilleristen vanaf de Romeinse toren ook op imposante wijze raak te schieten met de scorpio (pijlen) en met de ballista (stenen kogels).

Tot de vaste burgerdisplays behoren een 'echte' Romeinse taverne, een veldhospitaal, een textielbedrijf, een gladiatorenbarak en de praktijk van een vroedvrouw. De inheemse soldaten en de 'echte' Romeinen hebben een geheel eigen plek in het soldatenkamp. Ook het verblijf van de officier van dienst is er te zien.

 

Romeinse nachten
Vrijdag 5 en zaterdag 6 augustus zijn de Romeinse nachten. Van 18.00 tot 22.00 uur is de Romeinse afdeling open voor een bezoek aan de Romeinse stad. Aan het einde van de avond is er een 'romantisch' gladiatorengevecht in de Arena met 'vurige' verlichting!

Wie deel wil nemen aan een Romeins aanligdiner is zowel vrijdag als zaterdag om 18.00 uur welkom in de Romeinse Herberg. Er zijn hapjes, er worden Romeinse massages gegeven en er is een uitgebreid Romeins buffet. Na het diner is er vanaf 20.00 uur gelegenheid voor een bezoek aan de Romeinse stad met als afsluiting het gladiatorengevecht. Reserveren voor het aanligdiner graag via de website.

Romeinse schepen langs de Limes
Kano 5, een van de beroemde schepen van Zwammerdam, is terug op het 'thuishonk'. Rond de vissersboot is in het Archeologiehuis-Romeins Museum  een wisseltentoonstelling ingericht over de Romeinse Limes in Zwammerdam. Het is de vierde expositie in een reeks waarin het 'Leven langs de Romeinse Limes' wordt belicht. De expositie is tot het eind van het zomerseizoen te zien.

Tot en met 18 augustus ligt in het meertje midden in Museumpark Archeon een replica van een echt varend Romeins schip, de Victoria. Dit schip van 16 meter is niet alleen nagebouwd, het is ook 'echt' in gebruik. Bezoekers mogen op het schip meevaren naar de overkant.

Museumpark Archeon is momenteel bezig om een Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum op te zetten samen met de Provincie Zuid-Holland en de gemeente Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.