« Vorige - Volgende »

Stichting PA speelt oorlogsdrama 'Toen die dag..'

21 april 2017 - 12:15  •  Nancy Ubert  •  reacties

Stichting PA speelt oorlogsdrama Toen die dag..

Alphen aan den Rijn - Dit keer is het een collage van verschillende verhalen die zich in Alphen hebben afgespeeld en die met elkaar verbonden worden dankzij de rode draad: Toen, op die dag werd alles anders. Want iedereen kent momenten die beslissend en bepalend zijn voor het verdere verloop van zijn leven. Binnen zijn eigen kring van bestaan en in de geschiedenis waar hij onderdeel van is. Sommige gebeurtenissen zijn zo ingrijpend, dat je jaren later nog precies weet wat je deed op die specifieke dag.

In de Tweede Wereldoorlog waren sommige momenten voor veel burgers een kwestie van leven of dood. Vooral de joodse Nederlanders wisten dat één verkeerde stap, één moment van onoplettendheid fataal voor hen en voor hun gezin zou kunnen zijn.

Productiehuis Alphen reconstrueert -grotendeels aan de hand van het boek dat Kees Visschedijk over de Jodenvervolging in Alphen aan den Rijn schreef- een aantal van die beslissende dagen. 

'Toen die dag..' is docu-theater. Met spel, muziek en beeld laat het stuk een aantal dilemma's zien waar Alphenaren in oorlogstijd voor stonden. Er werden beslissingen genomen die het leven voorgoed veranderden. De acteurs hebben zelf actief meegedacht over die dilemma's. Dat is een andere manier van werken. Gewoonlijk krijgen ze een kant-en-klaar script in handen.

De voorstellingen op zondag 30 april (14.00 uur), woensdag 3 mei (20.30 uur) en donderdag 4 mei (21.00 uur), zijn in het Parktheater aan de Cornelis Geellaan in Alphen. Kaarten à 16 euro zijn verkrijgbaar aan de kassa en via de website van Parkvilla. 

Theater Na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de achtste editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig zo'n tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. De voorstelling van PA maakt hier ook onderdeel van uit.

Fotograaf: Josh Walet
Tags: toen die dag, oorlogsdrama, oorlog, productiehuis alphen
Holland west