Stichting PA speelt oorlogsdrama 'Toen die dag..'

Op basis van de plaatselijke geschiedenis heeft Stichting Productiehuis Alphen (PA) twee keer een 'oorlogsdrama' gespeeld: Nadien en Pilon. Nu brengt PA 'Toen die dag..' Niet te vergelijken met de twee voorgaande stukken.

Dit keer is het een collage van verschillende verhalen die zich in Alphen hebben afgespeeld en die met elkaar verbonden worden dankzij de rode draad: Toen, op die dag werd alles anders. Want iedereen kent momenten die beslissend en bepalend zijn voor het verdere verloop van zijn leven. Binnen zijn eigen kring van bestaan en in de geschiedenis waar hij onderdeel van is. Sommige gebeurtenissen zijn zo ingrijpend, dat je jaren later nog precies weet wat je deed op die specifieke dag.

In de Tweede Wereldoorlog waren sommige momenten voor veel burgers een kwestie van leven of dood. Vooral de joodse Nederlanders wisten dat één verkeerde stap, één moment van onoplettendheid fataal voor hen en voor hun gezin zou kunnen zijn.

Productiehuis Alphen reconstrueert -grotendeels aan de hand van het boek dat Kees Visschedijk over de Jodenvervolging in Alphen aan den Rijn schreef- een aantal van die beslissende dagen. 

'Toen die dag..' is docu-theater. Met spel, muziek en beeld laat het stuk een aantal dilemma's zien waar Alphenaren in oorlogstijd voor stonden. Er werden beslissingen genomen die het leven voorgoed veranderden. De acteurs hebben zelf actief meegedacht over die dilemma's. Dat is een andere manier van werken. Gewoonlijk krijgen ze een kant-en-klaar script in handen.

De voorstellingen op zondag 30 april (14.00 uur), woensdag 3 mei (20.30 uur) en donderdag 4 mei (21.00 uur), zijn in het Parktheater aan de Cornelis Geellaan in Alphen. Kaarten à 16 euro zijn verkrijgbaar aan de kassa en via de website van Parkvilla. 

Theater Na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de achtste editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig zo'n tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. De voorstelling van PA maakt hier ook onderdeel van uit.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.