« Vorige - Volgende »

Succesvolle uitvoeringen musical Ruth in de Lichtkring

19 juni 2017 - 19:13  •  Diana Boerefijn  •  reacties

Succesvolle uitvoeringen musical Ruth in de Lichtkring

Alphen aan den Rijn - De kerkzaal was voor de gelegenheid omgetoverd tot een heus theater waar op 16, 17 en 18 juni een moderne vertolking van het Bijbelboek Ruth werd uitgevoerd. Na afloop van elke uitvoering werd een deurcollecte voor de Stichting Nieuwe Alphenaren gehouden. 

De musical verbeeldt het verhaal uit het korte Bijbelboek Ruth uit het Oude Testament. Een Hebreeuws gezin ontvlucht de hongersnood in Bethlehem en vestigt zich in het naburige Moab. Maar daar treft het noodlot hen. De vader overlijdt, en ook de twee zonen, inmiddels getrouwd met Moabitische vrouwen, sterven. Er blijven drie weduwen kinderloos achter. De oudste, Naomi, besluit terug te keren naar haar moederstad Bethlehem, en haar schoondochter Ruth kies ervoor haar schoonmoeder trouw te blijven, en met haar mee te gaan. In Bethlehem ontfermt de landeigenaar Boaz zich over hen: hij trouwt Ruth en met de komst van hun kind Obed is er weer toekomst voor Ruth én Naomi. Dankzij de trouw van Ruth en de goedheid van Boaz, krijgt het verhaal dat in rouw gedompeld was, een nieuw begin. En wát voor begin: het kind van Ruth wordt de grootvader van koning David, op zijn beurt de voorvader van Jezus…

Ruth is misschien wel het meest romantische verhaal uit de Bijbel. Maar het kent ook een diepere laag: die van trouw zijn aan de mensen die op de je pad komen, en hen helpen een nieuw bestaan op te bouwen. Hierdoor heeft ook anno 2017 het verhaal nog veel zeggingskracht, die in de musical goed naar voren gebracht wordt. De link met de huidige vluchtelingenproblematiek is duidelijk aanwezig. Tijdens de uitvoeringen in de Lichtkring werd dit nog eens extra benadrukt met een collecte voor de Stichting Nieuwe Alphenaren, die ruim 1350 euro heeft opgebracht. Want trouw betonen aan je medemens, vandaag de dag, is voor de gemeenteleden van de Lichtkring ook: het helpen van de vluchtelingen die met een verblijfsstatus in Alphen aan den Rijn komen wonen. Met 3 mooie uitvoeringen voor een uitverkochte zaal én deze opbrengst voor de Stichting Nieuwe Alphenaren mag de musical Ruth van de Lichtkring dan ook gerust een groot succes genoemd worden. 

Fotograaf: Josh Walet
Maggie Blue
Lichtkring.'
Lichtkring

Protestantse wijkgemeente Kerk en Zanen.