Nieuws

« Vorige - Volgende »

Stichting PA speelt voorstelling 'Zoals toen. En nu?'

15 april 2018 - 15:51  •  reacties

Stichting PA speelt voorstelling Zoals toen. En nu?

Alphen aan den Rijn - Dit jaar lag er geen script, alleen een vraag: “Wat doet de oorlog van toen nu nog met jou?” De voorstelling is tot stand gekomen door gesprekken met de spelers aan de hand van deze vraagstelling. Al snel werd duidelijk dat iedereen een andere band heeft met de Tweede Wereldoorlog. Dit komt mede door het feit dat er twee verschillende generaties op het toneel staan.  Elk van deze twee generaties kijkt op zijn eigen manier naar die oorlog en naar het herdenken van de slachtoffers uit die oorlog. Zoals een van de spelers het zegt: ‘Voor een aantal spelers is die oorlog zo ver weg dat zij zich afvragen of het nog wel zin heeft om te herdenken. Voor een andere groep op het toneel duurt die oorlog al meer dan vijfenzeventig jaar. Terwijl ze hem niet eens zelf meegemaakt hebben.’

De spelers kwamen met onderwerpen die zij associeerden met grote thema’s als vrijheid, vrede en herdenken. Iris Huisman en Kees Visschedijk verwerkten de gesprekken in de toneelteksten. Regisseur Jan Laman maakte er een boeiende en meeslepende voorstelling van.

Zoals toen. En nu? stelt vragen. Waarom herdenken we, en wie herdenken we dan? Wanneer ben je eigenlijk een held? Het zijn de vragen die bij de jongere generatie leven. De oudere generatie heeft ook zo zijn eigen vragen. Maar zij krijgen geen antwoord meer, omdat ze te laat zijn. Daarom komen zij nu met hun verhalen. Bijvoorbeeld over een vader die was opgepakt, terwijl zijn broer in hetzelfde politiebureau werkte waar hij gevangen zat.

De voorstellingen op zaterdag 28 april (20.15 uur), zondag 29 april (14.00 uur), donderdag 3 mei (20.15 uur) en Vrijdag 4 mei (21.00 uur) zijn in het Parktheater aan de Cornelis Geellaan in Alphen. Kaarten à 16 euro zijn verkrijgbaar aan de kassa en via de website van Parkvilla. 

Theater Na de Dam
PA speelt de voorstelling in het kader van Theater Na de Dam. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich namelijk in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Fotograaf: Miriam van Dijk