Advertorial Cultuur

Scoort Alphen aan den Rijn echt slecht op cultuur?

Eind mei werd de nieuwe Atlas voor gemeenten gepubliceerd, waarin de resultaten staan van onderzoek naar het culturele aanbod van de 50 grootste gemeenten van Nederland. Alphen aan den Rijn scoorde zeer slecht. Alphens.nl slikte de uitkomst van het onderzoek niet voor zoete koek en ging op onderzoek uit.

De Atlas voor Gemeenten heeft het stedelijke en regionale cultuuraanbod met elkaar vergeleken. Dit hebben zij gedaan aan de hand van de regionale cultuurindex, welke de omvang en variëteit van het culturele aanbod per gemeente en regio weergeeft. De index is opgebouwd uit twintig indicatoren. Deze zijn onderverdeeld in de categorieën: podiumkunsten, erfgoed, beeldende kunst, letteren en film.

Weging
Aan Clemens van Woerkens, samensteller van de Atlas voor gemeenten, de vraag hoe het komt dat Alphen zo laag gescoord heeft en wat het verschil in positie verklaard met bijvoorbeeld een gemeente als Gouda? ‘De vijf categorieën worden niet even zwaar gewogen. Het aanbod aan podiumkunsten en het in de stad en regio aanwezige erfgoed tellen beiden voor 30% mee in de index. Het aanbod aan letteren en beeldende kunst tellen samen ook voor 30% en het filmaanbod voor 10%. Het is dus voor een stad zonder veel historische monumenten al veel moeilijker om een hoge totaalscore te halen.’ Verder onderzoek leert ons dat binnen de categorie erfgoed historische monumenten veel zwaarder wegen dan bijvoorbeeld archeologische monumenten. Dit beinvloed de positie van Alphen zonder dat daar op dit gebied veel aan te doen is.

Podiumkunsten
In de categorie podiumkunsten, die zwaar meeweegt in het eindcijfer, bezette Alphen de 49e plaats tegenover een 27e plaats voor Gouda. Twee steden met een mooi theater, maar wel heel verschillende posities op de index. ‘Bij deze categorie leunt Alphen aan den Rijn te zwaar op Theater Castellum. Er is rekening gehouden met zowel de omvang als de diversiteit van het aanbod, eenzelfde aantal uitvoeringen op een groter aantal (kleinere) podia telt in de index dus zwaarder mee’, aldus Clemens van Woerkens. ‘Er wordt gekeken wat het interessant maakt voor mensen om in Alphen aan den Rijn te komen wonen, aanbod waar je het hele jaar door iets aan hebt. Als je het dus wilt vergelijken dan heeft Gouda een hogere score omdat zij met een podium als So What een heleboel aan aanbod en diversiteit toevoegen.’

Festivals
Alphen aan den Rijn heeft een mooi aanbod van festivals en concerten zoals het Zomerspektakel, de Alphense Maestro en nog vele anderen. Deze prima initiatieven tellen volgens de indexering nauwelijks mee in de score terwijl ze Alphen ook op de kaart zetten en aantrekkelijk maken. De slechte score van Alphen aan den Rijn mag dus wel gerelativeerd worden. Historische monumenten is niets aan te veranderen, maar de slechte score op het gebied van podiumkunsten telt wel erg zwaar. Een poppodium en meer aanbod op het gebied van beeldende kunst, liefst een museum en dan is het allemaal zo slecht nog niet.


Meer nieuws

Advertorial Voorstelling vandaag 16:40

Beleef Japan in Castellum!

Al zin in vakantie? Met de voorstelling Hinotori – De vleugels van de Feniks, brengt YAMATO, bekend als de "Taiko-drumgroep die de wereld rondreist", Japan naar Castellum.

Werken vandaag 11:56

Vacatureoverzicht week 16: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Werken vandaag 09:29

Heftruck certificaat halen via Apics Flexjobs

Ontdek de sleutel tot een bloeiende carrière in de logistiek! Het behalen van een heftruck certificaat opent niet alleen deuren naar talloze mogelijkheden, maar verhoogt ook de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk.

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.