Nieuws

« Vorige - Volgende »

Expositie 'Ontstaan van Holland' in Archeon

23 december 2018 - 11:46  •  reacties

Expositie Ontstaan van Holland in Archeon

Alphen aan den Rijn - "Archeon is een van de grote attracties in Alphen aan den Rijn. Daar moeten we als gemeente meer mee doen om toerisme en recreatie te bevorderen. De exposities zijn elke winter weer bijzonder. Zo ook deze die het ontstaan van Holland als thema heeft", aldus Van Velzen in zijn toespraak. De wethouder opende symbolisch de deuren van het Romeinse Badhuis, waar de expositie 'Ontstaan van Holland' is ingericht.

In de voorruimte worden bezoekers verrast door twee ruiters die door een technisch hoogstandje de bezoekers welkom heten en de proloog voor de expositie uitspreken. De expositie is opgebouwd rond de eerste graaf Gerulf en de laatste graaf Floris.
Voor deze expositie zijn een aantal fraaie stukken uit verschillende museale collecties uitgeleend aan Museumpark Archeon. Daarnaast zijn bijzondere replica's te zien en er is een aantal stillevens om te laten zien hoe mensen in de middeleeuwen leefden.
Topstuk is de unieke Stoel van Overschie in een klimaat neutrale vitrine met ernaast een replica waar bezoekers op kunnen plaatsnemen en een selfie kunnen maken.

Exposities
In Museumpark Archeon zijn verschillende exposities te zien. In het Archeologiehuis zijn vondsten uit heel Zuid-Holland te zien. Het Romeins Museum concentreert zich meer op Alphen aan den Rijn. Hier is onder meer een originele boomstamkano uit de Romeinse tijd te zien. In de Restauratiewerf wordt een van de Schepen van Zwammerdam, een groot Romeins vrachtschip, in elkaar gezet. In het Badhuis is de winterexpositie 'Ontstaan van Holland' te zien. Museumpark Archeon is in de kerstvakantie dagelijks open (niet op 31 december en 1 januari). De toegang is gratis voor bezitters van een museumjaarkaart.

Fotograaf: PR Archeon