Kunstfilmprogramma Special AlphenArt 2019

Parkvilla vertoont een kunstfilmprogramma op 11 en 12 mei in het kader van Alphen Art 2019. In een speciaal samengesteld programma vertonen we op 11 mei de film The Man who stole Banksy en op 12 mei Visages Villages.

The Man Who Stole Banksy | Zaterdag 11 mei 16.00 uur
Fascinerende tocht van Banksy's schildering "Soldaat die papieren van ezel controleert" van Bethlehem naar gerenommeerde musea over de hele wereld. Wat is de waarde van street art en waar ligt het eigendomsrecht? Een onthutsend en overtuigend beeld van de opkomst van deze nieuwe kunstvorm.
In 2007 gaat Banksy, de anonieme Britse street artist, naar Bethlehem om een statement te maken. Op een muur in Bethlehem wordt een soldaat geschilderd die de papieren van een ezel controleert. De muurschildering wordt door de Palestijnen met grote ergernis bekeken. Walid, een taxichauffeur neemt het initiatief om de schildering uit te zagen en op eBay te koop te zetten. Wat volgt is een fascinerende tocht van dit grote stuk betonnen kunstwerk van 4 ton. Op transport van het stoffige Bethlehem naar alle gerenommeerde musea over de wereld, bij rijke kunstverzamelaars en uiteindelijk te koop op een kunstveiling. Het is ook het verhaal over de opkomst van street art als nieuwe kunstvorm en het eigendomsrecht. Street artists schilderen op publieke plekken en hebben bijna nooit een identiteit. Om antwoorden te vinden interviewt filmmaker Proserpio bewoners uit Bethlehem, advocaten, kunstliefhebbers en kunsthandelaren. Hij stuit op een schimmige wereld waar muurkunst te koop wordt aangeboden met een eigen excuus; uit pure commercie, om kunst te bewaren, beroepend op publiek eigendom of is het uiteindelijk toch diefstal?
We vertonen deze film ook op zaterdag 18 mei om 19.00 uur.

Visages, Villages | Zondag 12 mei 13.30 uur
Op 29 maart j.l. overleed op 90-jarige leeftijd de cineaste en fotografe Agnès Varda, een markant figuur in de Franse filmwereld. Zij zal de filmgeschiedenis ingaan als een van de meest origineelste filmmaker. Ze werkte tot aan haar dood, kreeg in 2018 een ere-Oscar en werd in datzelfde jaar bij die gelegenheid genomineerd voor haar laatste film, de documentaire Visages villages. 
Samen met JR, een jonge beeldend kunstenaar, vormt ze een uniek duo. In deze documentaire trekken beiden met een rijdende studio door Frankrijk. Geleid door toeval, passie en intuïtie, komen hun belevingen als kunstenaar samen in zowel het maken van een film, als het portretteren van ‘gewone’ mensen op levensgrote foto’s. Hierbij gebruiken ze het landschap om het tot een waar museum om te vormen, aangevuld met bijzondere verhalen van onder meer een boer en een klokkenluider. Voormalig boegbeeld van de nouvelle vague (Agnès) en de inmiddels beroemde fotograffitikunstenaar (JR) vullen elkaar in deze roadmovie perfect aan.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.