Popinitiatief van Initiatiefgroep Alphens Popcentrum

De vijf initiatiefnemers die ‘door’ zijn, wordt gevraagd een herzien plan in te dienen, waarbij samenwerking wordt gestimuleerd. De jury kiest uit die plannen een winnaar, die zich uiteindelijk ook presenteert tijdens een raadsinformatiemarkt in januari,

Woensdag 21 november zijn vijf initiatiefnemers geïnformeerd dat zij samen een plan mogen uitwerken een nieuw initiatief voor popcultuur in Alphen aan den Rijn. De partij die gaat proefdraaien moet een combinatie in huis hebben van creativiteit, ondernemerschap én een solide bedrijfsvoering. 

De vijf initiatiefnemers die door gaan, zijn de volgenden:

- Ali Mousavi 
- Parkvilla/ Serious Music 
- Michel Mennen/ Initiatiefgroep de Speaker 
- Machiel van der Schoot/ Initiatiefgroep Poppodium Alphen 
- Hr. Rewijk, Egberts en Bakker/ Initiatiefgroep Alphens Popcentrum

Lees hieronder de highlights van het plan van Initiatiefgroep Alphens Popcentrum en reageer in de comments!

Het podium van Het Alphens popcentrum biedt ruimte aan zo'n 250 à 300 gasten. Hierdoor biedt het voldoende ruimte voor kleine en middelgrote binnen- en buitenlandse acts. Bij een avond met 100 gasten zal de bezoeker een gezellige drukte ervaren en de zaal laat zich gemakkelijker uitverkopen bij bekendere acts. Door de realisatie van een kleinschalig podium, is het Alphens Popcentrum tevens in staat om aan een bredere behoefte te voldoen dan alleen het programmeren van bands. Wil je als lokale band een keer een try-out geven voor eigen publiek, Als dansgroep een uitvoering geven, of een privé feestje vieren? Het kan bij het Alphens Popcentrum. Door de beschikbare ruimte flexibel in te delen, is het ook mogelijk om bijvoorbeeld workshops te verzorgen voor bedrijven en onderwijs.

Voor de programmering op het podium wordt ruimte geboden voor zowel een eigen programma als een vrij programma. Het eigen programma wordt geprogrammeerd in samenwerking met andere podia (bijv. P60 – Amstelveen, Mezz - Breda, Manifesto – Hoorn, Oosterpoort - Groningen). Op die manier kan bespaard worden op kosten voor een professionele boeker en concurreren de betreffende podia minder met elkaar. Door deze aanpak is ook gemakkelijker om internationale artiesten een soort “Tour door Nederland” te bieden. Dit maakt voor buitenlandse artiesten de trip naar Nederland makkelijker en lucratiever. Het geeft het collectief van aangesloten podia de mogelijkheid om acts naar Nederland te halen, die er normaal nooit zouden komen. 

Nadruk van de vaste programmering ligt vooral op behalen van omzet. Dat betekent vooral acts in aansprekende genres en voor een brede doelgroep. Door de kleinschaligheid van het podium leent het Alphens Popcentrum zich niet voor hele grote acts, maar door zo nu en dan een bekende naam binnen te halen en de zaal uit te verkopen, behoud het Alphens Popcentrum zijn aantrekkingskracht en krijgt een aansprekend imago. Naast de geprogrammeerde acts biedt het Alphens Popcentrum ook regelmatig thema-avonden, (disco, dance-, en rockfeesten), wordt een jaarlijkse bandwedstrijd georganiseerd, etc.

Verder wil het Alphens Popcentrum een nauwe samenwerking aangaan met diverse muziekopleidingen in de regio, om startende beroepsmusici in diverse genres een podium te geven.

Voor het vrije programma biedt het Alphens Popcentrum ruimte aan lokale en regionale initiatieven. Zo kunnen bijvoorbeeld het Serious Music Event, een jamsessie en uitvoeringen van de popschoolbands van de Streekmuziekschool onderdak geboden worden. Maar ook acts die een eenmalig optreden willen geven kunnen, bijvoorbeeld op basis van een deurdeal, op het podium terecht. Het vrije programma biedt ook ruimte voor privéfeesten. Hiervoor kan de zaal tegen een vast bedrag gehuurd worden. Op dagen dat er geen programmering is, is het podium en/of de zaal beschikbaar voor verhuur aan uiteenlopende partijen. Op zondagmiddag kan een shantykoor repeteren, op dinsdagmiddag kan een bingoclub terecht en op woensdagavond de linedance vereniging.

Faciliteiten voor muzikanten
Het Alphens Popcentrum wil voorzien in de behoefte van bands en muzikanten door het aanbieden van kwalitatief hoogstaande oefenruimtes. De ruimtes bieden voldoende oppervlakte en prima inrichting om als band, koor of individu prettig en ongehinderd te kunnen repeteren. De ruimtes zijn uitgerust met een basis aan benodigde apparatuur. Alles wat een muzikanten nodig heeft om muziek te kunnen maken maar zelf niet kunnen aanschaffen of meenemen.

De oefenruimtes kunnen 7 dagen per week gehuurd worden per blok, tegen een marktconform tarief. Een uitgebreide omschrijving van de verhuur van de oefenruimtes is opgenomen in bijlage D

Horeca

De horeca van het Alphens Popcentrum is niet een noodzakelijke randvoorwaarde, maar vormt een begrip op zich. Door de open uitstraling en een goede marketing wordt het Alphens Popcentrum een gelegenheid waar je ook wat gaat drinken als er geen programmering op het podium is. De horeca is opgedeeld in een afzonderlijk café en een bar in de zaal. Het café bedient de dagelijkse stroom aan muzikanten die komen repeteren. Maar ook als niet-muzikant vindt je er je plek. Naast een breed drankenassortiment kun je er ook een hapje eten. Daarnaast is er regelmatig iets te beleven: een dartswedstrijd, een popquiz, kaartavondjes, etc. De horeca in de zaal bedient het publiek dat op de programmering op het podium afkomt. De horeca van het Alphens Popcentrum wordt verpacht aan een horeca ondernemer. Dit heeft zowel voordelen als nadelen. Het voordeel is dat de stichting zich niet hoeft te verantwoorden over de omzet van de horeca, waardoor een grote administratieve last vervalt. De pachtsom vormt tevens een zekere inkomstenbron voor de stichting. Het nadeel is dat de stichting omzet misloopt; een pachter zal nooit méér pacht betalen dan dat er redelijkerwijs aan omzet gegenereerd kan worden. Wanneer de stichting zelf de horeca zou exploiteren, zou meer omzet behaald kunnen worden dan aan pacht wordt opgestreken. De exploitatie van de horeca is echter een intensieve taak. Door deze uit te besteden kan de stichting zich volledig focussen op haar hoofddoel.

Format
Het Alphens Popcentrum is meer dan een som der delen. Podium, horeca en oefenfaciliteiten vormen een logisch geheel met een herkenbare, frisse en open uitstraling. Door een herkenbare stijl te hanteren, zowel binnen als buiten, wordt het Alphens Popcentrum al snel een begrip in de regio. Hierdoor is het niet alleen een plek waar muziekliefhebbers langs komen, maar een plek waar iedereen zich thuis voelt. Sprekende voorbeelden zijn Stairway to Heaven in Utrecht, en het internationale Hardrock Café.

Bekijk hier het PDF-bestand van Initiatiefgroep Alphens popcentrum met het volledige plan


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.