Culinair Alphen verbreekt eigen bezoekersrecord
Ruim 6.500 liefhebbers van lekker eten en drinken wisten zondag 31 augustus de weg naar Park Rijnstroom te vinden. Opgeteld bij de 24.500 fijnproevers van de eerste drie dagen, kwam de teller daarmee boven de 31.000 uit; 1.000 meer dan in 2013. Dat was niet de enige reden voor een goed gevoel bij de organisatie, onder aanvoering van Robert Jan Stoop. "Het weer heeft goed meegewerkt, maar ik ben vooral trots dat we dit samen hebben bereikt. Met uitstekende deelnemers, gulle sponsors en geweldig gemotiveerde vrijwilligers zonder wie we dit nooit hadden kunnen realiseren. Voor mij gaat Culinair Alphen 2014 de boeken in als een fantastische teamprestatie."
Beste Alphense thuisbakkers
Op de slotdag stond onder meer Heel Alphen Bakt op het programma. Na een workshop door Meester Patissier Robèrt van Beckhoven in de AEG Cooking Club kregen zes koppels twee uur de tijd om een smakelijke fruittaart met eiwitschuim te maken. De jurering werd live gedaan door een driekoppige jury onder leiding van de Meester Patissier himself. Ard van den Berg (Banketbakkerij Stevers) en Jan Jaap van der Neut (Goedhart Keukens en Tegels) waren de twee andere juryleden. Op hen rustte de niet eenvoudige taak om de creaties op smaak te beoordelen. Na een zorgvuldige afweging kwamen Maartje de Jeu (links op de foto) en Anna Koetsier met hun bananen-pistachetaart als blije winnaars uit de bus.
Publieksprijs voor De Dyck
Vrijdagavond riep een deskundig panel van culinaire connaisseurs de grietfilet met flespompoen en een saus van eekhoorntjesbrood tot Het Beste Gerecht uit. Het publiek was het daarmee volledig eens, getuigde de uitslag van de stemming via de website. Wendie van Amsterdam, gastvrouw van De Dyck, kon haar geluk na de prijsuitreiking aan het eind van de middag niet op. "Voor de eerste keer meedoen en dan meteen beide prijzen pakken. We hebben er geen woorden voor!" De tweede plaats was voor de Canadese Kreeft van Grand Café Eight, die net als in de strijd om Het Beste Gerecht een geduchte tegenstander was. Het uiteindelijke verschil bedroeg slechts 10 stemmen.
32 uur culinair en muzikaal feest
Het sfeervolle optreden van Trio Paula Lake stond van 18.00 tot 20.00 uur geprogrammeerd als afsluiting van Culinair Alphen 2014. Aangestoken door het enthousiasme van de bezoekers en de drukte in Park Rijnstroom besloot de organisatie ad hoc om het lekkerste evenement van de regio met één uur te verlengen. Om 21.00 uur klonk voor de laatste keer de Culinair Alphen Anthem, speciaal gemixt door DJ Bibossa & Dublanc. Daarmee kwam een definitief einde aan 32 in plaats van 31 uur culinair en muzikaal genieten. De restaurateurs en Culifair-standhouders hebben zich van hun beste kant laten zien en de acts van DJ Sascha Visser, Cookies and Cream en DeBand.NL waren een schot in de roos. Culinair Alphen 2014 smaakte in alle opzichten naar meer. Op naar 2015!