Finalisten 'Het beste idee van Alphen' zijn bekend

'Het beste idee van Alphen' heeft de afgelopen twee maanden alle bewoners en omwonenden van Alphen aan den Rijn uitgenodigd om mee te denken over de verbetering van Alphen. Er zijn ontzettend veel leuke ideeën uit voortgekomen, maar de jury heeft drie finalisten weten te kiezen. Deze finalisten gaan hun idee op maandag 15 juni pitchen in Parkvilla en iedereen is welkom!

De drie finalisten zijn Machiel van der Schoot, Marc Samsom en Willem Debets. Zij kwamen met uitvoerbare ideeën die de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van Alphen kunnen verbeteren en daarnaast passen de ideeën goed in het plaatje van DIvA.

Machiel van der Schoot - Energieneutraal
Alphen ligt in het Groene Hart, waar veel groen 'afval' beschikbaar is. Zoals dat al door Ekodorp gebeurt, kan daar biogas van worden gemaakt. Naast de reeds beschikbare wind- en zonenergie is het zeer mogelijk een dorp als Zwammerdam zelfvoorzienend te maken op het gebied van energie. Met behulp van Alphen aan den Rijn's aanwezige kennis kan het biogas gecomprimeerd of zelfs vloeibaar gemaakt worden. Daardoor kan het gas opgeslagen worden en beschikbaar gesteld worden op het moment dat er vraag naar is. Zelfs auto's kunnen er op rijden. Het gas kan ook benut worden om een aggregaat aan te drijven waarmee pieken in de vraag naar elektriciteit kunnen worden opgevangen. Andere oplossingen voor dit probleem zijn bijvoorbeeld de nieuwe Tesla Home Accu. Door de aansluitingen in Zwammerdam te vervangen door eigen meters is het probleem van lage verkoop en hoge inkoopprijzen opgelost.

Marc Samsom - Ieder zijn eigen vak
Als belangenvereniging in Zwammerdam zijn zij continu bezig met het bedenken van ideeën voor het dorp. In tijden dat de overheid zich terugtrekt, initiatieven graag aan burgers overlaat, veel voorzieningen met name in dorpen onder druk staan kunnen zij niet anders dan zelf aan de slag te gaan. Zo'n drie jaar geleden sloot daar hun enige supermarkt. De concurrentie uit Bodegraven werd te veel (het is slechts 10 minuten met de fiets en zo'n 5 minuten met de auto naar de winkels in Bodegraven). Voor de meeste mensen geen enkel probleem natuurlijk, die gingen daar toch al boodschappen doen. Maar met name voor ouderen die minder mobiel zijn is het een gemis. Ze missen niet alleen de winkel maar ook het loopje en de mogelijkheid om wat mensen tegen te komen. Een ondernemer uit Bodegraven (Anton van Rijn) is met zijn mobiele winkelwagen in het gat gesprongen. En hij bezoekt Zwammerdam nu op vaste tijden. Toch bleek uit een recente enquête onder ouderen dat ze graag de winkel terug willen hebben.

Recentelijk zijn zij als belangenvereniging een overeenkomst aangegaan met de gemeente voor de verhuur van een voormalige school om deze te laten functioneren als dorpshuis. Tal van activiteiten vinden daar nu al plaats: een eetclub voor alleengaanden, gelegenheid om even bij te praten en koffie te drinken voor senioren, yoga, muziekles etc. In dit 'dorpshuis' zijn ze nu ook bezig een ruilbieb op te zetten. Om het gemis van de winkel te compenseren en lokale producten een kans te geven willen ze in het dorpshuis een winkelconcept neerzetten onder het motto 'ieder zijn vak'. Hierbij krijgt iemand voor zijn producten (dat hoeven geen levensmiddelen te zijn) een vak toegewezen voor het neerzetten van de eigen producten. Die producten kunnen variëren van lokaal geproduceerde wijn, gehaakte kerstballen, tot aan verse producten van boeren uit de omgeving (vereist wel gekoelde vakken). De stichting die het dorpshuis beheert doet de verkoop, beheert de 'voorraad', en zorgt ervoor dat de 'leveranciers' worden betaald.

Ieder zijn eigen vak is een concept dat ook een grote steden hier en daar al wordt beproefd.

Willem Debets - Met je bootje in ieder Alphens slootje
De Rijn maakt onderdeel uit van de naam van de stad. Alphen is trots op de staande-mastroute en de grote jachten die door Alphen heen komen. Echter is de Rijn in Alphen vaak nauwelijks zichtbaar en moeilijk bereikbaar, slechts weinig Alphenaren hebben een boot, laat staan vlak bij hun huis, en de gebruikers van de staande-mastroute laten Alphen links liggen. In de wijken is het vele water onderling niet verbonden maar juist gescheiden door wegen en taluds. Er wordt onvoldoende gebruik gemaakt van de mogelijkheden die het water biedt. Ze willen bestaand water versterken door dat water onderling en met het boezemwater te verbinden door gebruik te maken van kansen die voor het grijpen liggen. Snelle, relatief makkelijke ingrepen helpen om het punt te maken en de mogelijkheden te laten zien. Zo werken ze aan draagvlak en enthousiasme onder de Alphenaren en aan zichtbaarheid en inbedding in de structuur van de stad en het ommeland. Vervolgens integreren ze het water overal in de (her)ontwikkeling van wijken, wegen en bruggen. Dan wonen de bewoners pas echt in Alphen AAN den Rijn.

Op maandag 15 juni gaan deze drie finalisten hun idee in Parkvilla pitchen voor een jury en publiek. De jury bestaat uit Mark Schut (Accountmanager Rabobank Rijnstreek), Gerard van der Klaauw (Directeur van der Klaauw Consultancy) en Chris Schaapman (Directeur Alphen aan den Rijn). 

Het programma ziet er als volgt uit:
19.00u Aanvang bezoekers
19.30u Start Het beste idee van Alphen
20.30u Pauze
21.00u Uitslag
21.15u Borrel

Kom ook kijken naar jouw buurtgenoten, support ze en doe inspiratie op! Iedereen is welkom, dus neem je vrienden en familie gezellig mee! Het belooft een leuke en inspirerende avond te worden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Natuur, recreatie en reizen vandaag 10:53

Nieuwe voorzitter neemt het roer over bij Scouting Alphen

Op 28 maart heeft Dick Raaphorst, na meer dan 22 jaar voorzitterschap, het leiderschap van Scouting Alphen overgedragen aan Vincent Peters. Voor Vincent, een bekend gezicht op de vereniging, voelt deze nieuwe rol als een thuiskomst: "Ik ben zelf als welp op deze vereniging begonnen."

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.