Molukse wijk 50 jaar

De Molukse Wijk in Alphen aan den Rijn bestaat dit jaar 50 jaar. Onder de naam SamaSama Festival  wordt dit groots gevierd met alle Alphenaren. Vanaf woensag 15 juli tot en met 19 juli zijn er tal van festiviteiten, waarbij de Molukkers gastheer zijn en alle Alphenaren en omstreken welkom zijn. Er is een groot podium met top Nederlandse en Molukse artiesten, een buiten pasar malam, sport & spel voor de jeugd, uiteraard veel culinaire stands met drankjes. Kortom het wordt een feest voor geheel Alphen aan den Rijn.

Het is voor alle dagen een gratis evenement.

De Molukkers zijn naar Nederland gekomen in 1951 na de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië in 1949. De Molukken waren een onderdeel van deze Nederlandse kolonie, maar ze wilden niet bij de nieuwe Republiek Indonesië horen. De Molukkers sloten daarom een deal met de Nederlandse overheid waarbij ze Nederland zouden steunen in de gevechten tegen de Republiek Indonesië. Als ruil zou de Nederlandse overheid voor een vrij en zelfstandig Molukken zorgen.

Door de problemen tussen Indonesië en de Molukken konden vierduizend Molukse soldaten die in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) hadden gevochten, geen kant op. Ze zaten opgesloten in kampen op Java. Daarom besloot de Nederlandse regering in 1951 de soldaten en hun familie tijdelijk naar Nederland over te brengen. Tot er in Indonesië een oplossing was gevonden.Wat was bedoeld als een tijdelijke oplossing, bleek voor altijd. De eerste jaren woonden de Molukkers bij elkaar in verschillende kampen. Daar wachtten ze op de dag dat ze naar huis konden. Maar langzaam werd duidelijk dat de Molukken niet onafhankelijk zouden worden en dat ze nooit terug zouden gaan. Vanaf dat moment probeerden de meesten hier een bestaan op te bouwen. Ze zochten hier werk en verruilden de kampen voor een gewoon huis.

In geheel Nederland werden speciale huizen gebouwd voor de 1e en 2e generatie Molukkers. Zo ook in Alphen aan den Rijn waar 80 families bij elkaar zijn gaan wonen. Deze 80 families waren zeer hecht met elkaar en zijn hieruit de 3e en 4e generatie Molukkers ontstaan en bestaat de Molukse wijk in Alphen aan den Rijn in 2015 – 50 jaar.

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving gisteren 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.