Fada Theatre speelt 25e voorstelling Talent op de Vlucht

Een moslim die stiekem met een christelijk meisje is getrouwd. Een slimme student die ziet hoe zijn broer wordt opgepakt en beseft dat hem hetzelfde lot wacht. Of een tandarts die in oorlogstijd noodgedwongen als chirurg op het slagveld werkt en uiteindelijk dat verliest wat hem werkelijk lief is...

Deze en nog zes andere 'vluchtverhalen' die onder je huid gaan zitten, worden woensdag 6 juli om 20.30 uur voor de 25e keer gebracht. Theatergroep Fada, begin dit jaar ontstaan in de Alphense noodopvang, wordt omarmd door het Nederlandse publiek. 'Talent op de vlucht', onder regie van Ahmad el Harafi en Ramez Basheer, mag terecht een groot succes worden genoemd.

De 25e en laatste voorstelling voor de zomerstop wordt gespeeld in het Parktheater in Alphen aan den Rijn. De groep Syrische acteurs heeft hun allereerste voorstelling op professioneel podium hier ook gespeeld.

Vijf maanden geleden, in februari, zagen meer dan 400 bezoekers twee uitverkochte voorstellingen van het indrukwekkende 'Talent op de Vlucht' in het Parktheater. Na afloop kregen de acteurs telkens dezelfde reacties: 'Jullie moeten hiermee doorgaan; dit stuk moet iedereen zien!'.

Fada Theatre
Alphense vrijwilligers richtten stichting Fada Theatre op, met als doel de negen Syrische acteurs en de zes crewleden te begeleiden op hun nieuwe reis: die langs de Nederlandse theaters. Sindsdien trekt de voorstelling overal volle zalen, waaronder in Utrecht, Rotterdam, Bodegraven en Gouda en er komt geen einde aan het aantal theaters dat Fada Theatre wil boeken.

Natuurlijk wordt de voorstelling telkens meer aangescherpt. Het stuk heeft ook een nieuwe korte film als intro gekregen. Maar de basis, ooit ontstaan in de noodopvang na een zelfmoord, blijft sterk overeind.

Zomerstop
De voorstelling van 6 juli is de laatste voor de zomerstop. In het nieuwe seizoen vervolgt de groep zijn tournee langs de Nederlandse theaters. Inmiddels zijn de acteurs ook begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe voorstelling. De repetities worden gehouden in het Parktheater. Dat steunt Fada door repetitieruimte te bieden. Hiermee is het Parktheater de thuisbasis van de theatergroep geworden.

Voorstelling
'Talent op de vlucht' is een bijzondere voorstelling waarin de dramatische verhalen van negen Syrische vluchtelingen worden verteld. De spelers leefden ongeveer een half jaar samen met circa 1100 anderen in de noodopvang in de gevangenis van Alphen aan den Rijn. De regisseurs hielden audities tussen de celdeuren.

Negen van de vluchtverhalen zijn uiteindelijk verwerkt in 'Talent op de vlucht'. De voorstelling is in het Arabisch; de Nederlandse toehoorder verstaat dan ook geen woord. Net als dat vluchtelingen geen Nederlands verstaan. Maar dankzij het intensieve spel van de acteurs, komen de dramatische scènes sterk tot leven. Bovendien is er een beknopte Nederlandse boventiteling.

Na afloop lichten de acteurs met behulp van een tolk de verhalen toe en kan het publiek vragen stellen. In de foyer is daarna gelegenheid om persoonlijk met de acteurs verder te praten.

Kaarten voor de jubileumvoorstelling zijn te koop via de site van het het Parktheater en www.fadatheatre.com en kosten €12 per stuk.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkelen vandaag 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek vandaag 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport vandaag 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.