Premi

Afgelopen vrijdagmiddag, 9 september, ging op de mini-film van Stichting Omgaan met Pesten in première. De film maakt deel uit van de nieuwe campagne van de stichting die aan het begin van dit schooljaar van start gaat.

Op vrijdag 16 september, voorafgaand aan de week tegen pesten van 19 t/m 23 september, gaat de film om 9.00 uur online. De stichting nodigt alle scholen in Nederland uit om mee te kijken via de website en af te tellen tot dit moment. Na het kijken van de film kunnen scholen een vooraankondiging doen van de activiteiten die plaat vinden in de week tegen pesten.

De première was speciaal voor de jonge filmcrew van 5 t/m 13 jaar en hun gasten. Giel, Jettie, Tristan, Elske, Marit, Gioia, Ricardo, Catootje, Daphne, Dean en Chris zijn als ware filmsterren ontvangen met een rode loper. Stralend ondergingen ze deze verrassing en genoten ze ervan om in de spotlights te staan.  

Mirelle Valentijn, medeoprichter van de stichting, opende de première met een welkomstwoord waarin zij stilstond bij de belangrijke bijdrage die de crew levert aan de bewustwording van jong & oud van het pestprobleem en het belang om dit aan te pakken. Daarna hield ze de kinderen niet langer in spanning. Met zijn allen telden de aanwezigen af, totdat zij de film voor het eerst mochten zien.

Jezelf op film zien maakt indruk. Chris moest vooral lachen om zichzelf, Ricardo vond het 'best raar' om zichzelf te zien, Dean was er stil van en Daphne, Gioa en Marit waren onder de indruk, omdat ze de boodschap uit de film zo duidelijk vonden.

De filmmaakster, Sanne Vermaas van Evariste Filmproducties, vertelde aan de aanwezigen dat zij zich als vrijwilliger aan de stichting heeft  verbonden om vanuit haar vakgebied meer aandacht te vragen voor het pestprobleem. Zowel Sanne als de betrokkenen bij de film, wilden een zeer korte film, die past bij een online campagne. Een film die stemt tot nadenken en gesprek, want dát is immers belangrijker dan film kijken. Daarnaast moest het een positieve film zijn. Er bestaan al veel films die ernstige pesthandelingen vertonen. Uit onderzoek naar cyberpesters (Anouk den Hamer, 2016) blijkt dat o.a. pestfilmpjes aanzetten tot negatief gedrag, omdat jongeren asociaal gedrag als normaal beschouwen. Het is  een film geworden met een verrassend en positief einde.

Bijzonder is dat de film ook een 'Making Of' heeft opgeleverd. Omdat het een project is van jong en oud voor jong en oud maakte Elin van 13 jaar een reportage van de opnamedag. Zij schreef hiervoor met hulp van trainers het script en deed zelf de regie, hield interviews en maakte de opnames. Uiteraard werd op de première ook de 'Making Of' vertoond. Iedereen was onder de indruk van het eindresultaat. Voor het eerst werkte zij met een deadline en dat gaf de nodige stress. Ondanks dat laat ze zich niet weerhouden van haar plan om in de toekomst iets te gaan doen met film.

Margo Henderson, auteur van 'Omgaan met Pesten' maakte duidelijk waarom de boodschap uit de film zo belangrijk is. Ze stond stil bij een specifieke en vaak onderschatte vorm van pestgedrag, buitensluiten. Ook in de film komt buitensluiten voor. Via een spel liet ze aanwezigen ervaren wat de impact van buitensluiten is en hoe dit op je inwerkt. Daarnaast vertelde ze iets over het onderzoeksproject van Kipling Williams. Deze onderzoeker heeft een digitaal spel ontwikkeld waarmee hij proefpersonen buitensluiten kan laten meemaken. De eerste pijn op deze vorm van pesten blijkt bij iedereen even sterk. Ook liet hij de proefpersonen het spel spelen met hun hoofd in een scanner. Hierdoor ontdekte hij dat psychische pijn ook echt pijn is: in de hersenen zijn dezelfde gebieden actief. Of je je nu stoot aan de tafel of 'van binnen' pijn ervaart.

Een tweede leuke verrassing was dat twee van de ambassadeurs van de stichting, Foppe de Haan en Gert-Jan Verbeek, een persoonlijke boodschap per video voor de crew hebben gestuurd.

Vrijdag 16 september om 9.00 gaat via de website online. Stichting Omgaan met Pesten nodigt iedereen uit om te gaan kijken en samen af te tellen tot het zover is. Scholen en klassen kunnen dit samen doen. Het is een goed moment om een vooraankondiging te doen van de activiteiten die gaan plaatsvinden in de week tegen pesten. In de week zelf kan terug gekomen worden op de film door middel van gesprek. De stichting verspreid vanaf de week tegen pesten van 19 t/m 23 september 'tips voor het gesprek naar aanleiding van de film' via de website.

Op zaterdag 17 september is er een gratis voorlichtingsbijeenkomst van 11.00 – 13.00 uur in Driebergen. 

Ook in de omgeving Alphen a/d Rijn zijn trainers Omgaan met Pesten actief. Scholen kunnen terecht voor de Sta Sterk training en de training Sta Sterk op school, deskundigheidsbevordering van personeel en ouders en voor ondersteuning bij de verdere ontwikkeling van antipestbeleid.

Ouders kunnen hun kind aanmelden voor een buitenschoolse Sta Sterk training. Daarnaast draait er in oktober en januari weer een cursus voor de functie van anti-pestcoördinator / coördinator sociale veiligheid binnen het onderwijs en begint in november de opleiding tot trainer omgaan met pesten.

Op maandag 19 september of dinsdag 20 september ben u ook welkom om mee te doen aan de workshop 'Pesten, ook jij kan helpen!' Geef je snel op of stuur een email naar info@praktijkdegroeiboom.nl.

Meer informatie over mogelijkheden in en rond Alphen a/d Rijn, Mieke van Tricht, 0617310448, info@praktijkdegroeiboom.nl of Farida de Jager, 06-40046078, training@vindkracht.info


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 10:53

Nieuwe voorzitter neemt het roer over bij Scouting Alphen

Op 28 maart heeft Dick Raaphorst, na meer dan 22 jaar voorzitterschap, het leiderschap van Scouting Alphen overgedragen aan Vincent Peters. Voor Vincent, een bekend gezicht op de vereniging, voelt deze nieuwe rol als een thuiskomst: "Ik ben zelf als welp op deze vereniging begonnen."

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.