Pop-up ArcheoHotspot Romeinse Vicus in Alphen

Vanaf maandag 24 april kan men de pop-up ArcheoHotspot Romeinse Vicus in Alphen aan den Rijn op het Rijnplein bezoeken. Deze is te vinden in de legertent van het project Romeinse Vicus aan de Rijn. Twee weken lang kun je elke dag tussen 10.30 en 16.00 uur zelf meehelpen bij het onderzoek naar het Romeinse kampdorp (vicus) van Alphen en het vak van archeoloog ontdekken.

Een team archeologen bestudeert en belicht opgravingsvondsten van oude opgravingen uit het centrum van Alphen in een TENToonstelling. Bekijk het aardewerk en andere vondsten en help zelf mee met het onderzoek. De archeologen geven ook uitleg over Romeins Alphen aan den Rijn en het dagelijkse leven van tweeduizend jaar geleden.
 
Opening en bezoek
Het project wordt op 24 april om 10.30 uur feestelijk geopend door wethouder Van Velzen van de gemeente Alphen aan den Rijn. De legertent staat tot en met zaterdag 6 mei op het Rijnplein. Van jong tot oud is iedereen dagelijks welkom tussen 10.30 en 16.00 uur, met uitzondering van Koningsdag en Bevrijdingsdag. Bij slecht weer vinden de activiteiten plaats in het Theater Castellum aan het Rijnplein. Het Alphense Stadsgilde geeft twee keer per dag Romeinse rondleidingen vanuit de tent. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Zuid-Holland en gemeente Alphen aan den Rijn.

Romeinse Vicus
In Alphen aan den Rijn lag vroeger een Romeins fort (castellum). Rondom dit castellum, genaamd Albaniana, ontstond een kampdorp (vicus), waar handelaren, ambachtslieden en familie van de soldaten woonden. Hoewel er vijftig jaar lang opgravingen zijn geweest in de vicus van Alphen, zijn veel vondsten nooit eerder bestudeerd en met elkaar in verband gebracht. Archeologen, verenigd in het project Romeinse Vicus aan de Rijn, proberen het antwoord te vinden op vragen over ontstaan en duur van het kampdorp, de herkomst van de bewoners en de functie van het dorp. Ook onderzoeken ze het dagelijkse leven, de uitgeoefende ambachten en de manier waarop de bewoners met de soldaten van het fort en de lokale bevolking omgingen.

​I​n de maanden februari en maart konden de Alphenaren en andere bezoekers al kennis maken met het project, in de legertent in het atrium van het Gemeentehuis.

ArcheoHotspots
Het project is een samenwerking tussen Romeinse Vicus aan de Rijn en de ArcheoHotspots, plekken waar iedereen gratis en zonder afspraak kan binnenlopen om zelf het vak van archeoloog te ervaren. Mensen kunnen er onder begeleiding van vrijwilligers meewerken aan de uitwerking van archeologisch onderzoek, eigen vondsten laten onderzoeken of gewoon kijken naar hoe archeologen te werk gaan.

Ook op andere locaties in Nederland zijn ArcheoHotspots te vinden. Op dit moment zijn er zes permanente ArcheoHotspots verspreid over Nederland te vinden, Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, 's-Hertogenbosch, Nijmegen en Utrecht. Vanwege het grote succes wordt het concept in de komende jaren verder uitgerold naar meer locaties.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!