Vrouwgeestmolen open op Monumentendag 8 september

De Vrouwgeestmolen gaat zaterdag 8 september tijdens Monumentendag open voor bezoekers. De Vrouwgeestmolen is een achtkante rietgedekte molen genoemd naar de polder die hij bemaalt. De molen is een rijksmonument, in eigendom bij de Rijnlandse Molenstichting en wordt in bedrijf gehouden door een vrijwillig molenaar.

De verzelfstandiging van de Veen- en Droogmakerij Vrouwgeestpolder aan het einde van 18e eeuw maakte de bouw van een poldermolen noodzakelijk. Het besluit tot de bouw van een molen werd in 1796 genomen. In 1797 werd het bouwen van de molen aanbesteed. Het werk werd gegund aan de Alphense timmerman en molenmaker Hendrik Kooperdraat voor 19.800,00 gulden.

De eerste molenaar op de Vrouwgeestmolen was Cornelis Vrolijk (1797-1829). Zijn eerste jaarcontract bracht hem een jaarwedde van 120 gulden. Na Cornelis Vrolijk hebben steeds rechtstreekse afstammelingen van hem de Vrouwgeestmolen bemalen: Jan Vrolijk van 1829 tot 1872, Aart Vrolijk van 1872 tot 1915, Cornelis Willem Vrolijk van 1915 tot 1950, Karel Pieter Vrolijk van 1950 tot 2008 en Hans Vrolijk vanaf 2008.

De huidige molenaar heeft een logiesgelegenheid voor 6-8 personen bij de molen gebouwd. De molen is uitgerust met een vijzel die het water 4,20 meter omhoog moet brengen.  Het gevlucht meet 27,10 meter. Tot 1968 fungeerde molen als hoofdbemaling. Sindsdien fungeert als hulpgemaal voor het Hoogheemraadschap van Rijnland. Bij extreme wateroverlast, of als het gemaal uitvalt, wordt de molen nog steeds meerder malen per jaar ingezet.

De molenaar vertelt zaterdag 8 september van 10:00 uur tot 17:00 uur over het werken met de molen. Tevens is het mogelijk de recent geopende wandelroute door de Vrouwgeestpolder lopen.



Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.

Maatschappelijk gisteren 11:49

Praxis Alphen aan den Rijn schenkt hout voor Stadstuin De Schittering

Op 10 maart werd Stichting Help Anders aangenaam verrast door een gulle donatie van hout door Praxis Alphen aan den Rijn. Het ging om kromme delen die niet meer verkocht konden worden, maar die nu zijn omgetoverd tot een prachtige bank voor stadstuin De Schittering, gelegen in de Edelstenenbuurt.

Verkeer en vervoer gisteren 10:35

NS zet treinen zaterdag paar minuten stil uit protest tegen geweld

In reactie op toenemend geweld tegen NS-personeel zal de Nederlandse Spoorwegen op zaterdagavond om 22:30 uur alle treindiensten drie minuten lang stilzetten. Dit besluit volgt op een ernstig incident afgelopen weekend, waarbij een conducteur in een dubbeldekkertrein werd mishandeld.