Nieuws

« Vorige - Volgende »

Nationale Archeologiedagen in Alphen aan den Rijn

12 oktober 2018 - 10:54  •  reacties

Nationale Archeologiedagen in Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn - Proefsleuven graven voor Romeinse Limesweg In de Willem Kloosstraat in Hazerswoude-Rijndijk wordt in 2020 de riolering vervangen. Er is vooronderzoek in de bodem uitgevoerd en daarbij zijn resten aangetroffen die wijzen op de aanwezigheid van de oude Romeinse Limesweg. Om verder onderzoek te doen, wordt op 12 oktober een proefsleuf gegraven in de Willem Kloosstraat (ter hoogte van de Hoogvliet). Van 10.00 tot 16.00 uur kun je kijken, vragen stellen en wordt uitleg gegeven over het onderzoek en de resultaten.

De gemeente Alphen aan den Rijn organiseert deze activiteit samen met de Omgevingsdienst Midden-Holland en archeologische adviesbureau RAAP.

Help mee bij het onderzoek van archeologen
Van vrijdag 12 tot en met zaterdag 20 oktober kunt u iedere dag tussen 10.30 en 15.30 uur zelf meehelpen bij het onderzoek naar het Romeinse kampdorp in Zwammerdam. Je kunt ook de TENToonstelling bekijken en allerlei andere leuke dingen doen, zoals een speurtocht, rondleiding en een timetravel terug in de tijd.

De activiteiten vinden plaats bij landgoed Hooge Burch, Ipse de Bruggen, Spoorlaan 19. De onderzoekstent wordt vrijdag 12 oktober om 14.00 uur door wethouder Van Velzen met een Romeins openingsritueel ingewijd.

Het project Romeinse Vicus aan de Rijn wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland, Gemeente Alphen aan den Rijn en Prins Bernhard Cultuurfonds en Ipse de Bruggen.

Archeon
Tijdens de Nationale Archeologiedagen kan iedereen meedoen aan de georganiseerde activiteiten in en rondom het Archeologiehuis en Romeins Museum. Er wordt onder andere een opgraving georganiseerd speciaal voor kinderen waarbij er gezocht kan worden naar aardewerk en Romeinse munten. Ook is de restauratiewerf van de Romeinse schepen die in Zwammerdam zijn opgegraven te bewonderen. In het Archeologiehuis is ook de tentoonstelling 'Drakentanden in de Duinen. Oorlogssporen van de Atlantikwall' te zien.

Fotograaf: Alphens.nl EV