Archieffoto
Advertorial Politiek plein

Geef Oude Raadhuis de culturele en maatschappelijke invulling die het verdient

De fractie van GroenLinks steunt het plan om het Oude Raadhuis om te bouwen tot een multifunctioneel cultureel centrum. Dit initiatiefvoorstel van CDA werd eind oktober besproken in de raadscommissievergadering. Al jaren pleit GroenLinks voor een culturele en maatschappelijke bestemming voor het pand. De partij liet het punt ook opnemen in het coalitieakkoord van 2018 en diende later een motie om dit te bekrachtigen.

Het beeldbepalende Rijksmonument aan het Burgemeester Visserpark staat al jaren voor een groot deel leeg. "Ontzettend zonde," aldus GroenLinks raadslid René Driesen. Hij zet zich al verschillende raadsperiodes in voor de herbestemming van het gebouw. In 2020 presenteerde hij een concreet plan voor de vestiging van het Nationaal Popmuseum, dat niet op voldoende steun in de raad kon rekenen. "Imiddels zijn we weer drie jaar verder, jaren waarin de staat van het gebouw alleen maar is verslechterd. Dit terwijl het een uniek pand is, dat een van de weinige nog relatief ongeschonden voorbeelden is van de traditionalistische stijl."

Driesen juicht het concept dat nu is ontwikkeld onder leiding van CDA raadslid Winfried Ponsioen dan ook van harte toe. "Dit is precies wat wij al die jaren al wensten: een plek voor kunst en muziek, maar daarnaast ook een prachtige locatie waar mensen kunnen blijven trouwen. Bovendien heeft Parkvilla extra ruimte nodig, dus het mooi dat zij ook gebruik kunnen maken van het gebouw. Wij willen wel benadrukken dat dit in geen geval moet betekenen dat het eigen gebouw van Parkvilla zijn functie verliest."

Kritiek dat het plan te veel geld zou kosten snijdt volgens Driesen geen hout. "Door het verduurzamen van het pand zal de gemeente enorm besparen op de energielasten. Ook zal er meer parkeergeld binnen komen. Daarnaast zijn er fondsen voor het renoveren van monumentale panden. Veel van de te maken kosten komen bovendien voort uit achterstallig onderhoud. Dit zijn dus kosten die sowieso gemaakt zouden moeten worden, ongeacht de nieuwe bestemming. Misschien zal het project niet kostendekkend zijn, maar het gaat om een gebouw van publiek belang, voor ons allemaal. Net als het monumentale raadhuis in Boskoop, dat voor 6 miljoen een mooie maatschappelijke functie heeft gekregen. Trouwens: dat was toen een hamerstuk."

 


Meer nieuws

Advertorial Muziek vandaag 16:32

Berget Lewis treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Met haar krachtige en betoverende stem, bekend als de "Queen of Soul", zal Berget Lewis optreden op het Sama Sama Maluku Festival op 7 juli 2024. Dit grootste Molukse festival in Nederland vindt plaats op het festivalterrein aan de Zegerplas in Alphen.

Kinderen vandaag 14:36

Inschrijving Huttenbouw opent op woensdag 1 mei!

Ahoy, piraten! Het belooft weer een groot feest te worden, want de 51e editie van de Huttenbouw staat voor de deur, en dit jaar kunnen jullie op avontuur als echte piraten! Dit jaar vindt het evenement plaats van maandag 12 tot en met vrijdag 16 augustus. Kinderen van 4 tot en met 14 jaar kunnen zich vanaf woensdag 1 mei aanmelden.

Maatschappelijk vandaag 10:02

Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn ondersteunt Voedselbank

De Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn heeft onlangs de handen ineengeslagen met de plaatselijke voedselbank, in een poging om niet alleen wereldwijd, maar ook lokaal impact te maken. Tijdens hun recente paasactie heeft de actiegroep niet alleen fondsen verzameld voor hun buitenlandse projecten, maar ook geld ingezameld ten behoeve van de voedselbank. Op deze manier hoopt de groep een helpende hand te bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben, hier in ons eigen dorp.