Alphense Green Deal voor duurzame initiatieven

Gemeente Alphen aan den Rijn introduceert ‘Green Deals’ om duurzame projecten een zet in de goede richting te geven. De gemeente stelt een fonds van € 1 miljoen beschikbaar voor het verstrekken van Stimuleringsleningen. “Wij willen hiermee innovatieve projecten stimuleren en faciliteren.”

In het bestuursakkoord van gemeente Alphen aan den Rijn is duurzaamheid één van de speerpunten. Naast de goedlopende Duurzaamheidslening voor particuliere woningeigenaren (in 2014 was Alphen aan den Rijn de grootste stijger wat betreft het aantal zonnepanelen op woningen) en de Stimuleringslening voor huurders, VvE’s, scholen, (sport)verenigingen, non-profitorganisaties en coöperaties, wil de gemeente in een breder kader duurzame initiatieven vanuit de samenleving stimuleren. Initiatiefnemers kunnen sinds kort ondersteuning krijgen in de vorm van een Green Deal. Wethouder Willem-Jan Stegeman: “In een Green Deal spreken partijen af hoe een project wordt uitgevoerd, al dan niet met een Stimuleringslening van de gemeente. Op deze manier willen we duurzame initiatieven zowel op het gebied van energie als ook op het gebied van water, grondstoffen, mobiliteit, voedsel, natuur en landschap helpen realiseren.”

In gesprek met initiatiefnemers
Met de Green Deal wil de gemeente met name innovatieve duurzame projecten stimuleren waarvoor een bedrag kan worden geleend van maximaal € 100.000,- , tegen een gunstig rentetarief en tot een maximum van 40% van het totale projectbudget. “Het gaat dus echt om de grotere duurzame projecten die soms moeizaam van de grond komen”, aldus Stegeman. “Op dit moment praten we met diverse initiatiefnemers uit de samenleving die belangstelling hebben getoond voor een Green Deal. Zo zijn we bijvoorbeeld in gesprek met woningcorporaties en met diverse andere partijen over verduurzaming van de woningvoorraad.”

Green Deal met of zonder lening
Naast een lening kan het bij een Green Deal ook gaan om andere vormen van ondersteuning. Zoals hulp bij de aanvraag van subsidie bij het Rijk, projectbegeleiding of vergunningverlening. Op deze manier is de aanleg van een particuliere zonneweide mogelijk gemaakt. Daarnaast zijn er partijen die de ondersteuning van de overheid niet nodig hebben en wel een Green Deal sluiten. Stegeman: “Een voorbeeld daarvan is het zonnepanelenproject Zonstad Alphen van Groene Hart Energie en een basisschool. Voor de uitvoering van het project hebben zij de overheid niet nodig. Wij faciliteren hierbij met name vanuit publicitair en communicatief oogpunt en dat is natuurlijk ook prima.”

Anderen inspireren
Het fonds van € 1 miljoen wordt beheerd door SVn en is beschikbaar voor de komende vier jaar. Stegeman hoopt dat over één jaar de eerste projecten zichtbaar zijn. “Het zou mooi zijn als er dan vijf projecten zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van stadslandbouw, vergisting van biomassa, een zonneweide of grootschalige verduurzaming van huurwoningen. We kunnen dan laten zien dat duurzaamheid serieuze business is en dat daar kansen liggen voor de toekomst. We willen graag anderen inspireren om er ook mee aan de slag te gaan.”

Interview wethouder Duurzaamheid. Door Wietske Romijn, geplaatst in Themanummer duurzaamheid van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN)


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.