Spies reikt lintjes uit aan inwoners gemeente Alphen

Ter gelegenheid van Koningsdag 2016 zijn dit jaar achttien inwoners van Alphen aan den Rijn koninklijk onderscheiden. Burgemeester Liesbeth Spies reikte de bij hun onderscheiding behorende versierselen aan hen uit tijdens een bijeenkomst vanmorgen in het gemeentehuis. 

Zestien inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, één inwoner is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De gelukkigen zijn mevrouw J.A. van Beek-Guldemond en haar zus mevrouw M.W. Straver-Guldemond, de heer J.M. Boes, de heer J. Eijkelboom, de heer J. de Jong, echterpaar mevrouw T. Krösschell-Dompeling en de heer W.A. Krösschell, mevrouw N.P. de Meij-Vesseur, mevrouw S.G. Pastink-Meijer, mevrouw J.W.H. van Rangelrooij-Snippe, de heer H.E. Schoneveld, mevrouw A. Schouwenaar, de heer H. Slagter, de heer M. Uittenbogaard, de heer A.J.T. van der Voorn en de heer M.D. Wijnans. Daarnaast is de heer D.C. Peters benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Ook de heer P. Sneep werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, dit vond echter plaats in het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht. 

Mevrouw J.W.H. van Rangelrooij-Snippe (68), mevrouw M.W. Straver-Guldemond (72), mevrouw J.A. van Beek-Guldemond (62) en de heer H. Slagter (69)
Deze mensen vormen de harde kern van sportvereniging ARC want gezamenlijk houden zij al 141 jaar de kantine, velden en andere gebouwen draaiende. Mevrouw Van Rangelrooij-Snippe, mevrouw Straver-Guldemond en mevrouw Van Beek-Guldemond zijn alle drie al 36 jaar vrijwilliger bij ARC, de heer Slagter is 33 jaar vrijwilliger bij ARC.

Deze mensen zijn een voorbeeld van betrokken vrijwilligers. Mevrouw Van Beek, mevrouw Straver en mevrouw Van Rangelrooij houden samen de kantine draaiende. Samen zorgen zij voor de leden, de gasten en voor een goede sfeer in de kantine. Zij staan in de keuken en achter de bar en houden alle gebouwen schoon. Een enorme klus.

De heer Slagter heeft ook diverse functies. Hij is jeugdleider, maar ook beheerder van de materialen en hij zorgt voor het onderhoud van de terreinen en gebouwen.

De heer J.M. Boes (74)
De heer Boes was van 1985 tot 2010 penningmeester en scheidsrechter bij VC Castellum en haar voorganger volleybalclub DAC te Alphen aan den Rijn. In de periode 2000 - 2010 was de heer Boes zowel thuis als in de regio scheidsrechter.

Van 1999 tot en met 2009 was hij penningmeester bij de ZWO-werkgroep van de protestantse gemeente Alphen aan den Rijn – Oudshoorn/Ridderveld. ZWO staat voor Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking. De activiteiten van ZWO op deze drie terreinen zijn voornamelijk, maar niet uitsluitend, internationaal gericht en worden gefinancierd via collectes tijdens kerkdiensten en uit de toezeggingen van gemeenteleden aan de jaarlijkse ZWO-Balans. Als penningmeester was de heer Boes verantwoordelijk voor het opzetten van een overzichtelijke en betrouwbare financiële informatiestroom. Verder zorgde hij dat de deelname in diverse buitenlandse projecten financieel goed geregeld werd.

In 1999 werd de heer Boes penningmeester bij de Stichting Gilde Alphen aan den Rijn.

In deze functie heeft hij mede zorggedragen voor de verzelfstandiging rond 2000 van het Gilde (los van de OSO). Hij heeft erop toegezien en gewerkt aan een gezonde financiële positie van het Gilde. Mede dankzij hem is het Gilde gegroeid tot een grote maatschappelijk georiënteerde vrijwilligersorganisatie die goed bekend is in Alphen aan den Rijn.

De heer J. Eijkelboom (46)
In 1985 werd de heer Eijkelboom op jonge leeftijd (15 jaar!) bestuurslid van de Zwammerdamse gymnastiekvereniging UDI. Vanuit die functie zat hij ook in het bestuur van de Regio Jeugdraad Gouda. De jeugdraad organiseerde leerzame en leuke bijeenkomsten voor de jongere leden. Hij is een initiator en inspirator.

Naast zijn bestuurslidmaatschap had hij veel nevenfuncties. Hij organiseerde o.a. wedstrijden, kampen, buitenoptredens tijdens Koninginnedag, een zeskamp voor de oudere leden en zette een nieuwsbrief op. Ook zette hij acties op voor financiële ondersteuning van de vereniging, en bedacht nieuwe dingen met als doel de contributie laag en de vereniging financieel gezond te houden. Tevens nam hij het initiatief om een Jazz-afdeling op te richten, die tot op heden nog veel enthousiaste leden heeft. In 2004 nam hij afscheid van het bestuur om zich in te kunnen zetten voor andere vrijwilligersactiviteiten. In 2012 kwam hij echter weer terug als interim voorzitter voor onbepaalde tijd.

In 2004 werd de heer Eijkelboom lid van het Oranjecomité Zwammerdam, waar hij ook weer een actief lid is en gedurende de tijd is hij een onmisbare schakel geworden bij het organiseren van de feesten op Koningsdag. Een jaar eerder werd hij lid van de organisatie Dorpsfeest Zwammerdam, een jaarlijks terugkerend evenement. Zijn specifieke taak was alles te regelen rondom de kermis. Hij had een voortrekkersrol en met zijn enthousiasme wist hij de medeorganisatoren te inspireren. In 2013 legde hij deze functie neer.

In 2002 werd de heer Eijkelboom ook bestuurslid bij de IJsvereniging Zwammerdam. Hij bekleedt daar o.a. de functie van ijsmeester. Hij is een actief bestuurslid die altijd met enthousiaste ideeën en oplossingen komt. Hij is een van de pijlers van de vereniging. Onder zijn leiding als lid van de bouw commissie heeft hij een nieuw clubgebouw gerealiseerd, dat in december 2014 officieel geopend is.

Van 1998 – 2000 was de heer Eijkelboom jeugdouderling bij de gereformeerde kerk waar hij informatieve bijeenkomsten organiseerde voor de jeugd.

De heer J. de Jong (60)
De heer De Jong is zeer betrokken bij de Alphense Atletiek Vereniging ’36 (AAV ’36). Hij bekleedt zoveel functies en regelt zoveel, dat hij ambassadeur en boegbeeld van de club wordt genoemd. Hij is ook benoemd tot ‘Lid van Verdienste’ en ‘Erelid’.

De heer De Jong is bij iedere wedstrijd en evenement aanwezig. Hij regelt alles op een zorgvuldige en professionele wijze zodat iedere wedstrijd, ieder evenement, vergadering of kamp slaagt. In weer en wind geeft hij trainingen aan pupillen en begeleidt ondertussen ook nieuwe trainers. Hij is voorzitter van de wedstrijdorganisatiecommissie, pupillencoördinator, onderhoudt de website met foto’s en het fotoarchief en is jurylid bij thuis- en uitwedstrijden.

Als pupillencoördinator (de grootste onderafdeling met 260 leden) zoekt en begeleidt hij junioren en anderen om trainer te worden voor de pupillen. Hij zorgt voor de juiste opleiding en organiseert ook bijscholing en trainingen voor de trainers. Van alle wedstrijden, zowel thuis als uit, maakt hij foto’s en wedstrijdverslagen. Als coördinator vertegenwoordigt hij de pupillen in de technische commissie en is hij op regionaal en nationaal niveau actief bij discussie over de ontwikkeling van de pupillenatletiek.

Zijn passie voor atletiek reikt verder dan AAV ’36. Ook bij de Atletiekunie is hij een gewaardeerd bestuurslid. Als initiatiefnemer en voorzitter van de vijf regionale pupillenwedstrijden in West- en Zuid-Nederland heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de uitstraling en versterking van de pupillenatletiek in de regio. Hij is de stuwende kracht achter de nauwe samenwerking van de atletiekverenigingen. Door deze samenwerking vervult de regio een landelijke voorbeeldfunctie.

Mevrouw T. Krösschell-Dompeling (81) en de heer W.A. Krösschell (83)
De heer en mevrouw Krösschell zijn beide intensief betrokken bij de Bronwijk van de Protestantse Gemeente Alphen aan den Rijn-Oudshoorn/Ridderveld. De heer Krösschell is al sinds 1972 koster. In de afgelopen 43 jaar heeft hij ook zijn sporen verdiend, iedereen binnen de Bronwijk kent hem als koster. Niets is hem teveel, het klaarzetten van de ruimte voor de dienst, het ontvangen van de leden, het opruimen. De heer Krösschell heeft de meeste ervaring en is daarom ook coördinator en hoofdkoster. Naast zijn kosterschap is hij in 1998 ouderling-scriba van de kerkenraad geworden. Daarnaast heeft hij van 1978 tot 2014 gehandicapte kinderen vervoerd van huis naar school en terug en verzorgt hij sinds 2005 maandelijks stadswandelingen voor de Historische Vereniging Alphen aan den Rijn.

Mevrouw Krösschell was van 1993 tot 1997 en van 2005 tot 2009 medewerkster bezoekdiensten aan ouderen voor de kerk. In de tussenliggende jaren, van 1997 tot 2005 was zij wijkouderling. Sinds 2007 is zij wekelijks in verpleeghuis Driehoorne te vinden waar zij in clubverband leiding geeft een groepjes mensen om samen van alles te maken, zoals b.v. verjaardagskaarten en kettingen. Naast deze activiteiten is mevrouw Krösschell mantelzorgster voor haar jongste zus en achtervang voor de vrijwilligersactiviteiten van haar echtgenoot.

De heer P. Sneep (65)
De heer Sneep begon zijn politieke carrière in 1978 als secretaris van de kiesvereniging Zaanstreek, vervolgens werd hij voorzitter tot 1986. Van 1981 – 1986 was hij ook lid van de Raad van advies van de landelijke RPF. In 1995 werd de heer Sneep commissielid voor de CU in Alphen aan den Rijn, vervolgens werd hij, in 2002, raadslid en fractievoorzitter voor deze partij. In de periode 2005-2010 was hij ook voorzitter van de auditcomissie. Na 2010 keerde hij niet terug in de gemeenteraad.

Van 1995 – 2002 was de heer Sneep voorzitter van het schoolbestuur van de gereformeerde basisschool De Tamboerijn. Onder zijn voorzitterschap is de school sterk veranderd. Van een gesloten school naar een school die midden in de samenleving staat en toegankelijk voor kinderen buiten de Gereformeerde Vrijgemaakte kerk. De school groeide van 90 naar 160 leerlingen.

In 1992 werd de heer Sneep leider van diverse jeugdelftallen bij Sportvereniging ARC, van de vierjarigen tot de jongens van 18 jaar. Hij zorgde ervoor dat er binnen de teams ruimte was voor plezier, maar ook voor sportiviteit en respect te hebben voor de tegenstander. In 2012 stopte hij als leider om de functie van voorzitter van het bestuur op zich te nemen. In die tijd dreigde het mis te gaan met het voortbestaan van de sportvereniging. De heer Sneep heeft de uitdagende taak op zich genomen om het tij te keren. Door zijn netwerk en betrokkenheid met de club is het hem als voorzitter gelukt om een clubgevoel, het 'wij-gevoel' te creëren. Hij wil bereiken dat ARC bekend staat als een ‘club met goede manieren’. Of het nu gaat om netwerken met sponsoren of het bijwonen van een veiling om geld op te halen voor een club.

De heer Sneep heeft zich jarenlang op verschillende manieren ingezet voor de samenleving. Voor al zijn activiteiten heeft hij zich met hart en ziel ingezet.

Mevrouw N.P. de Meij-Vesseur (48)
Mevrouw De Meij-Vesseur begon in 1998 met haar vrijwilligersactiviteiten bij de Stichting Alphense Kinderboerderijen en bij De Bron/Goede Herderkerk. Samen met andere vrijwilligers houdt zij de kinderboerderij draaiende houdt. Zij is actief tijdens het jaarlijkse schaapscheerdersfeest; nam het initiatief om een Paaseieren-bingo op Tweede Paasdag te organiseren. Tevens begeleidt zij de hulpjes en maatschappelijke stagiaires.

Bij De Bron zet mevrouw De Meij zich in als jeugdwerker voor jongeren van 6-15 jaar. Zij was een van de drijvende krachten achter Tofhe en Bronrakkers (jeugdsoos resp. jeugdclub binnen de Bron) en werd vooral gewaardeerd om haar respect voor de jongeren en het respect voor elkaar. Zij bood de kinderen een eigen plekje waar zij zichzelf mogen zijn.

In 2000 werd mevrouw De Meij ook de drijvende kracht achter het verjaardagsfonds van de Bronwijk/Goede Herderkerk. Het verjaardagsfonds is meer dan het bezoeken van kerkelijke gemeenteleden op hun verjaardag. Het is een manier om in contact te blijven met alle gemeenteleden. In 2001 werd mevrouw De Meij bezoekvrijwilliger van een bewoonster van Ipse de Bruggen. Maandelijks onderneemt zij allerlei activiteiten met deze bewoonster. Jaarlijks gaan zij samen naar het muziekfestival voor verstandelijke gehandicapten ‘Maak je droom waar’. Het sociale leven van deze bewoonster wordt enorm vergroot. Zonder mevrouw De Meij is zij niet in staat aan deze activiteiten deel te nemen. Hiermee wordt het belang en de waarde van vrijwilligers voor instellingen zoals Ipse de Bruggen goed duidelijk.

Tot slot nam mevrouw De Meij in 2013 de organisatie van de Alphense kerstpakkettenactie op zich. Dit is een initiatief vanuit de gezamenlijke kerken. Hiervoor worden levensmiddelen verzameld om pakketten samen te stellen voor Alphenaren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Jaarlijks worden er zo'n 500 pakketten samengesteld en afgeleverd.

Mevrouw S.G. Pastink-Meijer (63)
Mevrouw Pastink-Meijer zet zich al bijna 40 jaar zeer actief voor haar medemens. In 1976 werd zij wijkhoofd voor de jaarlijkse collecte van het KWF, eerst in Amsterdam, later in Alphen aan den Rijn. 10 jaar later werd zij lid van de schrijfgroep van Amnesty International, vervolgens werd zij in 1987 vrijwilliger voor het verjaardagsfonds Diaconie Protestantse gemeente Alphen aan den Rijn.

Maar dit was nog niet genoeg, want 3 jaar later werd zij bezoekmedewerkster bij de Bronwijk Protestantse gemeente Alphen aan den Rijn-Oudshoorn/Ridderveld. Daarnaast biedt zij regelmatig buurtgenoten de helpende hand door bij ziekte boodschappen te halen en al jarenlang brengt zij wekelijks een weduwnaar een warme maaltijd. Ook helpt zij op de jaarlijkse braderie van het kerkelijk centrum De Bron.

Van 2001 tot 2014 vond zij ook nog tijd om wekelijks als groenvrijwilliger een plantenvak in de buurt te onderhouden. Al deze activiteiten doet en deed mevrouw Pastink naast de zorg voor een gezin met 3 kinderen.

De heer D.C. Peters (70)
De heer Peters is sinds 1999 predikant/pastoraal medewerker bij de Remonstrantse Gemeente Alphen aan den Een kleine greep uit zijn activiteiten: hij gaat voor in diensten (12 x per jaar), leidt gesprekskringen en koffieochtenden, houdt lezingen en begeleidt trouw- en rouwdiensten. Hij legt ziekenbezoeken af, bij mensen thuis maar ook in ziekenhuizen en verpleeginstellingen. Hij heeft het jeugdwerk weer op poten gezet met als resultaat een aantal gezinsdiensten waarbij de kinderen een rol spelen. Ook begeleidt hij 5 oefenmiddagen samen met zijn echtgenote.

Dat de heer Peters meer doet dan van hem verwacht wordt is typerend voor hem. Hij is niet alleen betrokken bij de Remonstrantse gemeente, hij doet zoveel meer. Al sinds 1960 is hij actief als vrijwilliger. Op 14-jarige leeftijd gaf hij 4 jaar lang leiding aan de jeugdgroep van de Vrijzinnige Christelijke Jeugd Centrale. Diezelfde functie pakte hij in 1981 weer op voor 3 jaar. Van 1971 tot 1990 was hij lid/voorzitter van de diaconie van de Oudshoornse Kerk in Alphen aan den Rijn. Van 1973 tot 1979 was hij voorzitter van de Alphense Jeugdraad.

Sinds 1983 verzorgt de heer Peters rondleidingen in de Oudshoornse kerk en sinds 1991 is hij lid/voorzitter van de Raad van Kerken in Honselersdijk.

In 1990 nam de heer Peters heeft het initiatief om het Vrijzinnig Platform Alphen op te richten waarvan hij tevens voorzitter werd. In die periode (1993) is ook een meditatiegroep ontstaan die vanaf 2005 door de heer Peters wordt geleid. Het Platform werd in 2006 opgeheven, de meditatiegroep bestaat nog steeds.

Van 1993 tot 2009 was de heer Peters als voorganger verbonden aan de vrijzinnige geloofsgemeenschap NPB afdeling Tholen, van 2001 tot 2010 was hij voorzitter van de Provinciale Vereniging van Vrijzinnig Protestanten (VVP), van 2002 tot 2001 was hij lid van het Convent van Voorgangers van de Landelijke VVP, in 2004 tot 2014 werd hij penningmeester van de werkgroep Moderne Theologie. Vervolgens organiseerde hij in 2004 en 2009 twee reizen in het kader van de Lutherherdenking, een reis ging naar Rome, de andere reis naar Dresden. In 2005 werd de heer Peters coördinator van een schrijverscollectief dat inmiddels 5 verhalenbundels heeft gepubliceerd. Tussendoor schreef de heer Peters in 2003 ook nog een boek over de gebrandschilderde glazen van de Oudshoornse Kerk en in 2015 was hij redacteur/mede auteur van het boek over het 50-jarig bestaan van de Molukse Wijk in Alphen aan den Rijn. In 2013 werd de heer Peters ook nog lid van de werkgroep comité 4 en 5 mei. Tot slot is hij voorzitter van de Stichting Ina van Damfonds. Ina van Dam was een welgestelde aleenstaande dame die haar fortuin heeft nagelaten in een fonds. De Stichting die het fonds beheert ondersteunt allerlei instellingen financieel of anderszins. En hij is ook nog van de Stichting Oosthoek Hekelaar. Het doel van deze stichting is om allerlei instellingen met geestelijke-, culturele- en sociale doeleinden feitelijk te ondersteunen.

De heer H.E. Schoneveld (64)
De heer Schoneveld is een docent met passie voor zijn vak. In 1998 heeft hij vorm en inhoud gegeven aan de nieuwe opleiding onderwijsassistent bij het MBO Utrecht, een opleiding die nog steeds bestaat. Voor deze opleiding heeft hij tevens een stageproject opgezet in Gambia en ook een stageproject voor de opleiding verpleegkunde.

De heer Schoneveld is zeer betrokken bij zijn leerlingen en zijn collega's. Leerlingen die moeite hebben met zelfstandig leren en het competentiegericht leren worden door hem persoonlijk begeleid. Hij organiseert workshops en expertlessen voor collega's met diverse thema's zoals b.v. (cyber) pesten; omgaan met verschillen. Deze trainingen geeft hij ook aan collega's en begeleiders buiten zijn eigen school. Hij begeleidt ook stagiaires en is vertrouwenspersoon.

Ook buiten school is de heer Schoneveld betrokken bij zijn medemens. Van 1981 tot 1988 was hij lid van de Werkgroep Interkerkelijke Diensten. Deze werkgroep organiseert kerkdiensten voor mensen met een verstandelijke beperking met behulp van diapresentaties waarin bijbelverhalen worden uitgelegd.

In 1998 werd de heer Schoneveld lid van de kerkenraad van de Maranathakerk waar hij diverse functies heeft vervuld, o.a. waarnemend scriba, interim voorzitter, voorzitter van de diaconie en vertrouwenspersoon. Ook was hij lid van de beroepingscommissie.

In 2003 begon de heer Schoneveld met het organiseren van themabijeenkomsten voor de Stichting Ouders van Waarde. Tevens heeft hij materiaal voor deze bijeenkomsten aangepast en ontwikkeld.

Van 2007 tot 2015 was de heer Schoneveld voorzitter van het bestuur Stichting Open Venster Alphen aan den Rijn. Het Open Venster is een inloophuis voor thuis- en daklozen en verslaafden. Naast het voorzitterschap was hij als vrijwilliger zeer betrokken bij het wel en wee van de doelgroep. Hij was de stuwende kracht voor de vrijwilligers en wist hen te motiveren.

Mevrouw A. Schouwenaar (80)
Mevrouw Schouwenaar heeft haar hele leven zich in dienst gesteld van anderen. Op 30-jarige leeftijd haalde zij haar diploma verpleegkundige met als specialiteit kraam- en wijkverpleging. Zij was wijkverpleegkundige in de voormalige gemeente Benthuizen. Zij heeft heel veel kinderen verzorgd en net zoveel jonge moeders allerlei tips gegeven.

Naast haar werk als verpleegkundige is zij ook altijd vrijwillig actief geweest. Van 1967 tot 1994 was zij wijkhoofd bij het KWF, in 1985 werd zij vrijwilligster bij de mindervalide kring “Moed en Durf’, een huiskamerproject met als doel de oudere invalide medemens uit hun isolement te halen. In de jaren '80 is zij persoonlijk door oud-burgemeester Verbree van Benthuizen gevraagd zitting te nemen in het bestuur van de Soos toen deze werd opgericht. In 1992 is de Soos onderdeel geworden van de SWOB (Stichting Welzijn Ouderen Benthuizen). Mevrouw Schouwenaar geeft nog steeds leiding aan de Soos. Haar activiteiten beperken zich echter niet tot de tijden van de soos en de kring. Buiten deze activiteiten om bezoekt zij veel dorpsgenoten die niet in staat zijn om naar de soos of de kring te komen. Zij doet dit uit belangstelling en om te weten hoe het met de mensen gaat en haar motto is: kom niet met lege handen!”.

Van 1993 tot 2013 is mevrouw Schouwenaar vrijwilligster geweest in Zorgcentrum Driehof. Zij ondersteunde de zorg in de begeleiding van bewoners, deelde koffie uit en hielp met de maaltijden. Ook is zij 17 jaar lang lid geweest van de cliëntenraad en het laatste half jaar was zij waarnemend voorzitter.

In 1996 werd mevrouw Schouwenaar vrijwilligster bij De Zonnebloem, afdeling Rijnwoude. Zij is actief bij het organiseren van activiteiten en dagjes uit en bezoekt ook enkele vaste Zonnebloemgasten. Bijna wekelijks gaat zij op bezoek bij een aantal vaste Zonnebloemgasten voor een kopje koffie, een luisterend oor, een opbeurend woord of een diepgaand gesprek. Daarnaast staat zij altijd klaar om de handen uit de mouwen te steken bij het organiseren van activiteiten voor groepen en deze te begeleiden. Jaarlijks stelt zij haar huis open voor de  verkopers van de Zonnebloemloten. Men kan bij haar terecht voor een kop koffie en een praatje. Ook helpt zij bij het inrichten van de promotiekraam tijdens Koningsdag en bemenst zij deze. Zij ontbreekt nooit.

Mevrouw Schouwenaar staat altijd klaar voor haar medemens, ze is de moederkloek van Benthuizen. Iedereen kent haar, zij heeft heel vele jonge moeders op weg geholpen. Haar werk is haar leven geworden, zij zorgt voor iedereen, met name voor de kwetsbare groepen. Zonder haar vereenzaamt deze groep mensen in Benthuizen. Inmiddels is zijzelf 80, maar zij gaat gewoon door. 

De heer M. Uittenbogaard (46)
In Boskoop vindt in de nacht van vrijdag op zaterdag voorafgaand aan Pinksteren het Luilakvoetbal plaats. Deze traditie bestaat inmiddels 60 jaar. In 1956 nam een klein groepje mensen het initiatief om op een andere wijze invulling te geven aan de luilaktraditie. Dit om het spoor van vernielingen dat deze traditie met zich meebrengt te voorkomen. Er kwam een groot feest, zonder overlast, maar met genoeg vertier en vermaak voor de jeugd. Nachtelijk voetbal voor jong en oud op het terrein van voetbalvereniging Floreant in Boskoop. Ooit gestart met zeven elftallen en nu, 60 jaar later, telt het evenement 161 teams met ruim 1700 deelnemers tussen de 8 en 16 jaar met vele ouders en grootouders aan de lijn. Het Luilakvoetbal is een echt Boskoops evenement dat overgaat van generatie op generatie. De aftrap van het evenement vindt om 3 uur 's nachts plaats. Duizenden kinderen kijken ieder jaar maanden vantevoren uit naar het toernooi om er vervolgens met een glimlach aan terug te denken. Het Luilakvoetbal is een traditie in Boskoop en daarbuiten; is niet meer weg te denken uit de Boskoopse gemeenschap en is uniek in Nederland.

De heer Uittenbogaard is ook met deze traditie opgegroeid. Nadat hij niet meer als deelnemer aan het toernooi mee mocht doen, werd hij vrijwilliger. In 1993 is hij op 24-jarige leeftijd begonnen als bestuurslid, vervolgens werd hij secretaris en in 2000 werd hij voorzitter. Hij is de drijvende kracht achter dit evenement. Hij regelt alles. Jaarlijks draait hij het wedstrijdprogramma in elkaar. Een gigantische klus, want ga er maar eens voor zitten om 161 teams over zeven velden te verdelen en vervolgens er voor te zorgen dat de wachttijd zo kort mogelijk is. Hij heeft een draaiboek opgesteld dat hij bewaakt als een pitbull. Toen het aantal inschrijvingen een enorme toevlucht nam, en daardoor een gebrek aan kleedkamerruimte ontstond, wist hij dit creatief op te lossen door kwekers te vragen vrachtwagens beschikbaar te stellen en deze in te richten als mobiele kleedkamer. Ook was hij verantwoordelijk voor het invoeren van gediplomeerde verkeersregelaars om de veiligheid nog beter te kunnen waarborgen. En uiteraard zijn er altijd EHBO’ers aanwezig en worden er afspraken gemaakt met de brandweer, politie en de gemeente. Met hart en ziel voert hij zijn functie uit naast een fulltime baan en een gezinsleven. Hij is een voorbeeld voor vele andere jonge vrijwilligers, die hij zelf stimuleert en motiveert actief te zijn. Daarmee levert hij ook een belangrijke bijdrage aan een plezierig leefklimaat in Boskoop.

Daarnaast is de heer Uittenbogaard sinds 2000 actief als vrijwilliger bij voetbalvereniging Floreant, waar hij ook diverse functies vervult zoals leider van het 2e seniorenelftal, coach F4 pupillen, coördinator van de voetbalplaatjesactie, een lucratieve en succesvolle actie om inkomsten te genereren voor de club. Tot slot was de heer Uittenbogaard betrokken bij de Ladies Run 2015 in Boskoop.

De heer A.J.T. van der Voorn (63)
Sinds 1985 is de heer Van der Voorn bestuurslid van de Stichting Alphense Rijwielvierdaagse “LAURA”. Dit is niet zomaar een stichting. De Alphense Rijwielvierdaagse is de oudste fietsvierdaagse van Nederland. In 1948 werd de eerste dag-LAURA gefietst. In 1970 kwam daar de avond-LAURA bij. De LAURA staat voor beginletters van de richtingen waarnaar vanuit Alphen aan den Rijn wordt gereden. Namelijk: L (Leiden); A (Amsterdam); U (Utrecht); R (Rotterdam); A (Alphen aan den Rijn) als start- en finishplaats.

De eerste 20 jaar maakte de heer Van der Voorn deel uit van de Routecommissie. Hij heeft alle routes gedigitaliseerd. Ieder jaar wordt een andere route verreden. Onder zijn leiding werden de mooiste routes uitgezet over diverse afstanden. Ook nam hij zitting in de Publiciteitscommissie. In 2002 is hij voorzitter geworden.

De werkzaamheden die de heer Van der Voorn verricht zijn teveel om op te noemen, het komt er op neer dat zonder de heer Van der Voorn er geen LAURA is. Zo beheert hij o.a. de website, ontwerpt en brengt de jaarlijkse folder uit, ontwerpt diverse publiciteitsuitingen zoals spandoeken, vlaggen, advertenties voor in de krant, onderhoudt de database met de gegevens van de deelnemers, stuurt de organisatie aan. Dit is slechts een kleine greep van zijn werkzaamheden.

De LAURA is niet zomaar een fietstocht langs mooie plekjes. Ook onderweg is er van alles te doen, zoals het bezoeken van allerlei culturele en historische bezienswaardigheden. Er kan ook voor een dag een elektrische fiets tegen een klein bedrag worden uitgeprobeerd. Tevens wordt er tijdens de ritten voor de veiligheid van de deelnemers gezorgd. Deze hele organisatie draait op de heer Van der Voorn. Zoals al eerder is gezegd: zonder de heer Van der Voorn is er geen LAURA. Hij is de voortrekker, als er volgens hem te weinig gebeurt, dan trekt hij zaken naar zich toe. Hij is iemand die door middel van de LAURA werkt aan maatschappelijke effecten die de gemeente graag ziet, gezond zijn en blijven, participeren in de maatschappij, zelfstandigheid en zelfredzaamheid. De heer Van der Voorn beschouwt de LAURA dan ook als zijn vijfde dochter!

De heer M.D. Wijnans (66)
De heer Wijnans is sinds 1997 vanuit de Protestantse Kerk vrijwilliger bij de Penitentiaire inrichting Alphen aan den Rijn. Als vrijwilliger verleent hij voor, tijdens en na de dienst assistentie aan de geestelijk verzorger. Tevens onderhoudt hij persoonlijk contact met de gedetineerden. Voor velen van hen is dit contact met ‘buiten’ belangrijk. De heer Wijnans heeft inmiddels goed contact met een aantal gedetineerden, hij is een vertrouwenspersoon voor hen. Van 1987 – 1991 was de heer Wijnans op projectbasis betrokken bij de Raad van Kerken Alphen aan den Rijn. In die periode (1989) heeft hij het inloophuis ‘Het Open Venster’ mede opgericht. Dit inloophuis voor daklozen is ondergebracht in de Stichting Aandachtscentrum. De heer Wijnans is vanaf 1991 tot 2006 voorzitter geweest van Het Open Venster. In 2015 heeft hij deze functie weer opgepakt.

Van 1998 tot 2006 was de heer Wijnans voorzitter van de fractie GroenLinks, afdeling Alphen aan den Rijn. Het was een politiek roerige tijd, de partij kreeg het behoorlijk voor de kiezen. De heer Wijnans heeft er voor gezorgd dat GroenLinks toch door kon gaan en vitaal kon blijven.

Van 2004 tot 2006 was de heer Wijnans voorzitter van de adviescommissie sluiting Salvatorikerk, in 2007 nam hij de functie van ouderling bij de pkn wijkgemeente De Bron op zich en kreeg een bijzondere opdracht mee: het missionaire karakter van  de wijkgemeente vorm en inhoud geven. Als voorzitter van de daarvoor gevormde werkgroep heeft de heer Wijnans veel werk verzet. Dit heeft ertoe geleid dat er een omslag in het denken binnen de wijkgemeente heeft plaatsgevonden.

Van 2007 tot 2013 was de heer Wijnans bestuurslid bij sociaal restaurant ‘Schuif Aan’, een plaatselijk initiatief voor alleenstaanden en minder draagkrachtigen om voor weinig geld een goede maaltijd te kunnen krijgen en mensen met elkaar in contact te brengen. Binnen het bestuur vertegenwoordigde hij de bourgondische, sociale en praktische kant. In 2013 werd dit initiatief overgedragen aan de Sociale Werkplaats Alphen aan den Rijn. In 2005 werd de heer Wijnans coördinator bij de Stichting Gilde Alphen aan den Rijn. Het Gilde is een vrijwilligersorganisatie actief op het maatschappelijk en sociaal gebied. De heer Wijnans coördineert een kookclub, hij leidt de kooksessies en organiseert kookactiviteiten, onderhoudt de contacten met het bestuur en met de eigenaar van de kooklocatie.

De heer Wijnans is een vrijwilliger in hart en nieren. Hij zet zich altijd met veel energie, een warm hart en grote betrokkenheid in voor anderen. De heer Wijnans is inmiddels met pensioen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.