Procedure voor inkoop jeugdhulp 2017-2019 gestart

Op 25 april is het aanbestedingsdocument gepubliceerd waarin beide gemeenten de marktpartijen informeren over hun visie, voorwaarden en eisen voor het inschrijven op – en het eventueel uitvoeren van – de werkzaamheden op het gebied van jeugdhulp.

Om te komen tot een zorgvuldige en juiste keuze voor één aanbieder van jeugdhulp voor de periode 2017-2019, zijn de gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem gestart met een aanbestedingsprocedure.

De gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braasem zijn sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor alle vormen van Jeugdhulp. Enige tijd geleden hebben zij besloten om een deel van de jeugdhulp zelf in te kopen. Anders dan nu willen de gemeenten de jeugdhulp vanaf 1 januari 2017 beleggen bij één opdrachtnemer. Dit kan overigens ook een samenwerkingsverband zijn van meerdere partijen. In het aanbestedingsdocument motiveren de gemeenten de keuze voor één opdrachtgever door aan te geven dat “een integraal zorgaanbod alleen tot stand komt als de verschillende onderdelen van de jeugdhulp in samenhang worden benaderd. Alleen op die manier kunnen gemeenten en jeugdhulpaanbieders optimaal samenwerken aan kwaliteitsverbeteringen, innovatie(s) en het aanleggen van lokale verbindingen met inwoners én met elkaar.”

'Ruimte voor de professional, beter voor het kind'
In het aanbestedingsdocument Jeugdhulp 2017-2019 'Ruimte voor de professional, beter voor het kind' informeren de gemeenten potentiele inschrijvers over voorwaarden en eisen om te komen tot een “dekkend en samenhangend aanbod” op het gebied van jeugdhulp. Zo staat in het document bijvoorbeeld dat de functie van de jeugd- en gezinsteams (Alphen aan den Rijn) en het kernteam (Kaag en Braassem) ook na 2017 gewoon moeten blijven bestaan. Wel worden nieuwe eisen gesteld om deze teams verder te professionaliseren. Zo moeten de teams van 8.00 tot 20.00 uur beschikbaar zijn en beter aansluiten op andere vormen van lokale ondersteuning. Ook eisen de gemeenten dat de jeugdhulpaanbieder in zijn inschrijving moet beschrijven hoe deze de verbinding legt met andere partijen als de Jeugdgezondheidszorg, volwassenenondersteuning, huisartsen en onderwijsinstellingen.

'Warme overdracht'
De gemeenten eisen ook dat de inschrijver zorgt voor een 'warme overdracht' van cliënten. Dit houdt vrij vertaald in dat de hulpverlening aan bestaande cliënten niet onder druk mag komen te staan als zij in 2017 te maken krijgen met een nieuwe jeugdhulpaanbieder. Dit betekent onder andere dat de nieuwe aanbieder van jeugdhulp het gesprek aangaat met alle cliënten die te maken hebben met jeugdhulp. In dit gesprek wordt vastgesteld wat het beste is voor de cliënt. Wanneer dit in het belang van de cliënt is, kan worden besloten een bestaand jeugdhulptraject af te ronden bij de oude jeugdhulpaanbieder. Dan vindt dus geen overdracht plaats.

Ruimte voor lokale hulpverleners
In het document geven de gemeenten verder aan dat de nieuwe aanbieder van jeugdhulp zijn diensten lokaal moet aanbieden. Dit zorgt ervoor dat inwoners voor hulp zo min mogelijk buiten de gemeentegrenzen hoeven te reizen, tenzij dit vanuit maatwerkoogpunt voor de cliënt wenselijk is. Ook eisen beide gemeenten dat de partij die de aanbesteding wint 7,5% van het budget beschikbaar stelt voor kleine zorgaanbieders. De gemeenten vinden dat zij een specifiek aanbod aan jeugdhulp hebben, goed zijn ingebed in de samenleving, flexibiliteit bieden en daarmee een bijdrage kunnen leveren aan de keuzevrijheid van cliënten.

Beschikbare geld
De gemeenten geven in het stuk verder aan welke budget jaarlijks beschikbaar is voor de jeugdhulp. In Alphen aan den Rijn gaat het om een bedrag van 20 miljoen (in 2017) en 17,5 miljoen (in 2018 en 2019). In Kaag en Braassem varieert dat bedrag tussen 3,12 miljoen (in 2017) en 2,93 miljoen (2018 en 2019). Aanbieders van diverse vormen van jeugdhulp hebben tot 20 juni de tijd om zich in te schrijven. Naar verwachting wordt in augustus bekend welke jeugdhulpaanbieder de aanbesteding heeft gewonnen. Het contact met beide gemeenten over de aanbesteding verloopt volgens de in het aanbestedingsdocument beschreven richtlijnen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.

Advertorial Evenement vandaag 09:18

Mr. Massada treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Op 7 juli 2024 zal het allereerste landelijke Molukse Festival: het Sama Sama Maluku Festival plaatsvinden. Johnny Manuhutu, beter bekend als Mr. Massada, zal daar een prominente rol spelen. Het festival belooft een combinatie te zijn van Molukse muziek en heerlijk eten.