Gemeente moet bomen Prins Bernhardlaan kappen

Gemeente Alphen aan den Rijn gaat de groene hoofdstructuur van de Prins Bernhardlaan vernieuwen. In totaal worden 58 bomen langs de weg gekapt. Door 64 grote bomen aan te planten investeert de gemeente flink in de groene hoofdstructuur.

Vanwege de reconstructie van de Prins Bernhardlaan die in 2017 wordt uitgevoerd, is de gezondheid van de bomen onderzocht. Uit het onafhankelijke onderzoek blijkt dat vrijwel alle kastanjes zijn aangetast door de kastanjeziekte.  Als gevolg van het uitvoeren van de reconstructie in combinatie met de uitkomsten van het onderzoek naar de gezondheid van de kastanjes, wordt een aantal beschermwaardige kastanjes gekapt. Ook de essen zijn aan het einde van hun levensduur door onder andere de essentaksterfte. Veertien beschermwaardige kastanjebomen zijn nog vitaal en blijven staan.

Groene hoofdstructuur
Door de doorgaande wegen in Alphen is enkele jaren geleden door de gemeenteraad bepaald dat deze een groene uitstraling moeten hebben. De groene hoofdstructuur loopt vanaf de Zeeman tot de Zegerbaan en krijgt als thema: Indian Summer. Een deel van de groene hoofdstructuur wordt aangelegd tijdens de reconstructie van de Prins Bernhardlaan. Hierbij wordt rekening gehouden met de eisen die de bomen aan hun omgeving stellen, zoals de juiste grond en grotere plantvakken. Door deze werkwijze is de levensduur van de nieuwe bomen meer dan 50 jaar en kan de nieuwe groene hoofdstructuur decennia lang mee.

Het thema Indian Summer wordt gekenmerkt door verschillende Esdoorntypes en daarnaast nog enkele andere boomsoorten die uitblinken door hun herfstverkleuring. Door de verschillende bomen ontstaat een schitterende variatie in groen, geel en rode kleurschakeringen.

Kastanjeziekte
Het is betreurenswaardig dat het zo slecht gaat met de kastanjes in Nederland door de kastanjeziekte. Voor deze ziekte is geen remedie. In Alphen aan den Rijn is er in 10 jaar van 1.200 kastanjes teruggegaan naar 400 bomen.

Reconstructie Prins Bernhardlaan
In 2017 wordt het gedeelte tussen de Willem de Zwijgerlaan en de rotonde aan het Raoul Wallenbergplein aangepakt. De weg wordt bij de oversteek tussen het Burgemeester Visserpark en het Bospark verlegd. Daarnaast worden de bushaltes vlakbij het Raoul Wallenbergplein verlengd, zodat de bus op een klein stuk van de Prins Bernhardlaan een vrije baan krijgt. De riolering, kabels en leidingen worden ook vervangen.

De reconstructie van de Prins Bernhardlaan start in de voorjaarsvakantie met het kappen van de bomen. De weg is dan afgesloten voor het verkeer. Van april tot aan de zomervakantie wordt met name gewerkt in de bermen. De kabels en leidingen worden aangepast en de nieuwe fiets- en voetpaden aangelegd. Fietsers en voetgangers worden tijdens de uitvoering omgeleid. Tijdens de zomervakantie wordt de rijbaan volledig afgesloten voor al het verkeer.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.

Maatschappelijk gisteren 11:49

Praxis Alphen aan den Rijn schenkt hout voor Stadstuin De Schittering

Op 10 maart werd Stichting Help Anders aangenaam verrast door een gulle donatie van hout door Praxis Alphen aan den Rijn. Het ging om kromme delen die niet meer verkocht konden worden, maar die nu zijn omgetoverd tot een prachtige bank voor stadstuin De Schittering, gelegen in de Edelstenenbuurt.

Verkeer en vervoer gisteren 10:35

NS zet treinen zaterdag paar minuten stil uit protest tegen geweld

In reactie op toenemend geweld tegen NS-personeel zal de Nederlandse Spoorwegen op zaterdagavond om 22:30 uur alle treindiensten drie minuten lang stilzetten. Dit besluit volgt op een ernstig incident afgelopen weekend, waarbij een conducteur in een dubbeldekkertrein werd mishandeld.