Gemeente vervangt dit voorjaar 37 kastanjebomen

De gemeente Alphen aan den Rijn vervangt dit voorjaar 37 kastanjebomen door andere bomen. Uit onderzoek blijkt dat bijna alle kastanjebomen in Alphen zijn aangetast door de kastanjeziekte. De meeste bomen kunnen op dezelfde locatie vervangen worden.

In voorgaande jaren was het al nodig om veel kastanjebomen te vervangen. In de gemeente staan nu nog 451 kastanjebomen. Een groot aantal van deze bomen is ook al aangetast door de kastanjeziekte.

De kastanjebomen worden vervangen als ze dood zijn, matig aangetast zijn of een gevaar vormen voor de omgeving. Dit is nu het geval bij 37 kastanjes. Deze staan verspreid op verschillende locaties in de gemeente. Op de locatie Duitslandlaan in Hazerswoude-Dorp staan 21 van de totaal 37 bomen die dit voorjaar worden verwijderd.

Ook wordt één beschermwaardige kastanjeboom vervangen in Park Rijnstroom in Alphen aan den Rijn. Deze boom is dood.

Nieuwe aanplant
Om meer biodiversiteit van bomen in de stad te creëren worden verschillende soorten bomen teruggeplant. Zo komen er bijvoorbeeld een sneeuwklokjesboom, zwarte walnoot, enkele bijzondere soorten eiken, magnolia en zwarte tupelo bomen.

Kastanjeziekte
De ziekte bedreigt het voortbestaan van de kastanje. Ondanks veel onderzoek is er nog geen methode die de ziekte (duurzaam) kan voorkomen. Op dit moment worden wel warmteproeven uitgevoerd die inzicht geven hoe we in de toekomst kunnen komen tot een afdoende behandeling van de zieke bomen. Onderzoekers van Wageningen University & Research weten op dit moment niet wat het resultaat van deze behandeling zal zijn, maar zij volgen de gezondheid van de behandelde bomen door monsters te nemen om na te gaan of de bacterie met succes is bestreden. Daarnaast volgen ze de gezondheidstoestand van de behandelde bomen om het langetermijneffect van de behandeling vast te stellen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Gemeente gisteren 16:18

De fietsrotonde nabij het NS-station is verwijderd

De fietsrotonde langs de Prins Bernhardlaan nabij het NS-station in Alphen aan den Rijn is verwijderd. De rotondes wordt vaak verkeerd gebruikt (tegen de richting in) en vormt een obstakel midden op het fietspad. Met het verwijderen van de fietsrotonde ontstaat er meer ruimte, waardoor je als fietser comfortabeler en zonder hinderlijke obstakels je route kunt vervolgen.

Stadsdichter gisteren 15:45

Chanty Louis is de nieuwe stadsdichter van Alphen

Zondag werd de nieuwe stadsdichter van Alphen gekozen. Lars Ferwerda gaf het stokje over aan de Alphense Chanty Louis (31). Ze schrijft gedichten over streven naar verbinding en strijden tegen racisme.

Evenement gisteren 13:43

Geslaagd Alphens Boksgala met hoogstaande gevechten

In de Rijnstreekhal vond afgelopen zaterdag het jaarlijkse Alphense Boksgala plaats, georganiseerd door Boksschool Teus de Kruyf. Met een tribune die tot de nok toe gevuld was, was het evenement een groot succes met zeventien amateurpartijen en drie professionele gevechten.