Conferentie over gezondheid in gemeentehuis Alphen

Dinsdag 9 mei aanstaande vindt in het Alphense gemeentehuis een conferentie plaats over gezondheid. Onder andere huisartsen, welzijnswerkers, vrijwilligersorganisaties, fysiotherapeuten, diëtisten gaan met elkaar in gesprek over positieve gezondheid.

Machteld Huber, grondlegster van het nieuwe begrip positieve gezondheid, leidt de conferentie in met een lezing. De afgelopen jaren krijgt deze bredere kijk op gezondheid steeds meer voet aan de grond.  Dit heeft onder meer als gevolg dat gezondheid vooral gaat over het behouden van vitaliteit en veerkracht.

AKO
De conferentie wordt georganiseerd door het Alphens Keten Overleg voor zorg en welzijn (AKO), waarbinnen een groot aantal partners samenwerken. Naast de Gemeente Alphen aan den Rijn en Zorg en Zekerheid nemen ook Alphen op één lijn (koepelorganisatie van gezondheidscentra in de kern Alphen aan den Rijn), de thuiszorgorganisaties ActiVite, IZO, Vierstroom en Wijdezorg, de organisatie voor wijkverpleging Plicare, de Stichting Gezond Boskoop (de samenwerkende eerstelijnszorg in Boskoop), de huisartsen van Rijnwoude, de GGD Hollands Midden en Tom in de buurt deel.

Doel van het AKO is om de zorg en ondersteuning, die inwoners krijgen van alle partners, beter op elkaar af te stemmen.

Rol huisartsen
Hans van Selm, huisarts bij de huisartsengroep Dillenburg en voorzitter van Alphen op één lijn, een samenwerkingsverband van huisartsen, apothekers en fysiotherapeuten in de kern Alphen aan den Rijn, vertelt: "Ik kijk uit naar de werkconferentie waarbij we de samenwerking vanuit het concept van positieve gezondheid nog concreter invullen. Dit concept sluit naadloos aan bij de visie van het AKO, dat gezondheid veel meer draait om vitaliteit en veerkracht van mensen, dan om de afwezigheid van ziekte. Door samen te werken ontstaat er meer wederzijds inzicht en begrip voor ieders rol. Dat wil niet zeggen dat zaken altijd gelijk naar ieders zin geregeld zijn, maar we kunnen wel eerste stappen zetten. Als huisartsen zullen we steeds meer samen met de partners in het sociale domein moeten optrekken om onze patiënten goede zorg te kunnen bieden."

Goed geregeld
Ook seniorinkoper Erik Kramer van Zorg en Zekerheid is blij met de samenwerking die binnen het AKO is gerealiseerd. "Voor inwoners van Alphen aan den Rijn, vaak onze verzekerden, is het minder belangrijk hoe de zorg en de ondersteuning gefinancierd worden. Het moet gewoon goed geregeld en op elkaar afgestemd zijn, zonder leegtes of overlap. Daarvoor hebben we onder andere afspraken gemaakt over het casemanagement dementie."

Goede basis samenwerking
"Het bestuurlijke AKO is nu zo’n zes keer bij elkaar geweest. We hebben het afgelopen anderhalf jaar een stevige basis gelegd voor onze verdere samenwerking. Met de werkconferentie zetten we weer een stap", stelt wethouder Han de Jager.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!