Alphen overweegt scanvoertuig voor parkeercontrole

De gemeente Alphen aan den Rijn wil parkeercontroles gaan uitvoeren met behulp van een scanvoertuig. Met het voertuig wordt aan de hand van het kenteken van geparkeerde auto's gecontroleerd of er is betaald.

"We willen inderdaad met een scanvoertuig gaan werken. Het is nog de vraag wat voor voertuig dit wordt", legt wethouder Michel du Chatinier uit. "Dit zou een auto kunnen zijn, maar scannen kan ook met bijvoorbeeld scooters."

In november 2016 is een proef gedaan met een scanauto. De schaal van Alphen is wellicht te beperkt om met een scanauto te werken, daarom wil de gemeente kijken of kan worden samengewerkt met andere gemeenten zoals Gouda en Woerden. "Een scenario is dat er één of twee scanscooters doorlopend in Alphen rijden en de auto gedeeld wordt. Er zijn uiteraard meer scenario's en die gaan we na besluitvorming in de raad uitwerken", aldus Du Chatinier.

Werkwijze
Als een voertuig wordt gescand en niet heeft betaald wordt een melding doorgestuurd naar de mobiele telefoon van de handhaver. De handhaver gaat ter plaatse, beoordeelt de situatie en besluit dan wel of geen parkeerbon uit te delen. Deze manier van werken is bij de proef in 2016 ook toegepast.

Wel wordt bij het scannen wordt een zogenaamde coulancetijd gebruikt. Is binnen tien minuten geen transactie gestart, dan wordt de scan doorgestuurd.

Betalingsbereidheid
"De belangrijkste redenen om dit te gaan doen is om het handhaven efficiënter te maken en de betalingsbereidheid omhoog te krijgen", aldus Du Chatinier. "Nu betaalt maar 55,7% van de bezoekers voor het parkeren. De rest neemt het risico. Dat percentage is veel te laag in vergelijking met andere gemeenten. Als dit percentage boven de 90% ligt dan kunnen we meer investeren in de parkeervoorzieningen of zelfs de parkeertarieven verlagen."

Het efficiënter handhaven heeft overigens niet direct het gevolg dat de handhavers niets meer te doen hebben. Er blijven evenveel handhavers en verspreid over de dag zullen voertuigen vaker gecontroleerd worden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.